קיבלתם דו”ח תנועה? אתם שוקלים להגיש בקשה להמרת דוח תנועה באזהרה?
לפני שתעשו זאת קראו מאמר זה עד סופו.
שאלה העולה לא אחת כאשר נרשם דו”ח תנועה היא מהן האופציות העומדות בפנינו והאם בכלל מומלץ להגיש בקשה להמרת הדו”ח לאזהרה. לכאורה, המרת הדו”ח לאזהרה תעניק לנו ככל ובקשתנו תתקבל את ביטול הדו”ח לרבות ביטול הנקודות והקנס הכספי. טעות נפוצה אשר משרדנו נתקל בה בשגרה היא כי נהגים רבים סבורים כי בגן כל דו”ח תנועה ניתן להגיש בקשה להמרה לאזהרה. בקשה להמרה לאזהרה לעיתים עלולה לפגוע בנהג ולחבל לו בהמשך דרכו בטיפול בדו”ח.
במאמר זה אנו נסביר מתי מומלץ להגיש בקשה להמרה לאזהרה ומתי לא מומלץ לעשות כן.
נניח נרשם לנהג דו”ח תנועה בגין נהיגה שלא בכיוון החץ, דו”ח זה הינו דו”ח מסוג ברירת משפט (כלומר לנהג יש את הזכות לבקש להישפט) ובפני הנהג עומדות כמה אופציות משפטיות.
- אפשרות ראשונה – להגיש בקשה להישפט בתוך 90 ימים ממועד קבלת הדו”ח.
על מנת לבקש להישפט ניתן לפנות למדובר פניות נהגים בכתובת ת”ד 120 פתח תקווה, מיקוד 4910002. רוצה לדעת איך מגישים בקשה להישפט קרא ערעור על דו”ח תנועה.
- אפשרות שנייה – תשלום הקנס ואז הנהג יורשע בדין והנקודות יזקפו לחובתו בהתאם לתקופת הצבירה.
- אפשרות שלישית – להגיש בקשה להמיר את הדו”ח לאזהרה. יש לשים לב כי לא מדובר בבקשה לבטל דוח אלה המרתו לאזהרה.
התנאים המקדמיים להגשת בקשה להמרה באזהרה:
המרת דו”ח תנועה באזהרה לכאורה על פניו נראה כהגשת בקשה פשוטה אשר לא אמורה לדרוש מהנהג דברים מסוימים בלתי ניתנים להשגה. יחד עם זאת חשוב לשים לב לפרטים הקטנים אשר ככל ואינם מתקיימים אין מקום לפתוח בבקשה זו.
שוטר רשאי (רשאי ולא חייב) לרשום דו”ח אזהרה בעבירות מסוג ברירת קנס בלבד בתנאים המצטברים כדלקמן:
- ותק הנהיגה של הנהג הוא 7 שנים לפחות.
- הנהג לא הורשע בעבירות תנועה וכן לא נרשמה לו אזהרה אחרת במהלך 5 שנים שקדמו למתן הדו”ח הנוכחי.
- הנהג איננו מכחיש את ביצוע העבירה.
- נסיבות ביצוע העבירה / הסיכון או ההפרעה שגרמה אינן חמורות.
- לנהג אין מבדי”ם כלומר דו”חות / תיקים פתוחים / ממתינים לבירור.
בהתקיים התנאים הללו רשאי השוטר במעמד רישום הדו”ח להמירו לאזהרה בלבד ולא לרשום לנהג דו”ח תנועה. יש לזכור כי לשוטר שיקול דעת אם להמיר את הדו”ח לאזהרה או לרשום דו”ח תנועה והוא אינו חייב לעשות כן.
סוגי העבירות אשר לא ניתן להמירן לאזהרה:
בנוסף לקריטריונים המצוינים לעייל ישנן עבירות תנועה אשר לא ניתן להמירן לאזהרה חרף התקיימות התנאים אשר ציינו קודם לכן. ככל ומדובר נניח בעבירה מסוג הזמנה לדין (כגון: נהיגה ללא רישיון נהיגה, תאונת דרכים) לא ניתן יהיה לבקש המרה לאזהרה. להלן רשימת העבירות אשר לא ניתן להגיש בקשה להמרת דוח תנועה באזהרה:
- עקיפות (לכל סוגיהן), עבירה על תקנה 47 לתקנות התעבורה.
- עבירת אי ציות לאור אדום / נסיעה באור אדום.
- עקיפות מסוכנות מכל הסוגים.
- עבירה של הובלת מטען מעל המשקל המותר.
- חניית רכב בחניית נכה.
- דו”ח על דיבור/שימוש בטלפון בנהיגה.
- אי מתן זכות קדימה להולכי רגל במעבר חציה.
כפי שראינו לעיל ישנם קריטריונים מסוימים על מנת שניתן יהיה להגיש בקשה להמרת דוח תנועה לאזהרה. גם אם השוטר בשטח בחר שלא לרשום אזהרה עדיין ניתן להגיש בקשה להמרת דו”ח תנועה באזהרה באמצעות פנייה לאגף התנועה משטרת ישראל מרכז פניות נהגים במשטרה. את הבקשה יש להגיש תוך 30 יום מיום קבלת הדו”ח.
כתובת למשלוח בקשות להישפט:
המלצתנו ככלל לשלוח את הבקשה להישפט בדואר רשום אולם יש אפשרות לעשות זאת גם באופן מקוון באתר משטרת ישראל >> פנייה מקוונת. כתובת משלוח הדואר הינה מרכז פניות נהגים ארצי: ת”ד 120 פ”ת מיקוד 49100 (מפנ”א). אין להסתמך על הרשום לעייל ויש לוודא את הכתובת בעצמכם טרם משלוח הבקשה.
ניתן לפנות למרכז פניות נהגים לצורך בירורים בטלפון 9666*
האם בכל מקרה מומלץ להגיש בקשה להמרת דוח תנועה באזהרה?
לפני שמשיבים על שאלה זו יש להבין כי אחד הקריטריונים המקדמיים להמרת דוח תנועה באזהרה הוא להודות בביצוע העבירה ולקחת אחריות על מיוחס בדו”ח. הודאת הנהג בביצוע העבירה במסגרת בקשה להמרת הדו”ח לאזהרה תיסרק יחד עם החומר הרלוונטי לתיק שמטרה ותעמוד לרועץ הנהג בסופו של יום ככל ובקשתו תדחה והוא ירצה להגיש בקשה להישפט.
שאלה חשובה העולה במסגרת הודאת נהג בביצוע עבירה היא מה אם נהג יבחר להודות בעבירה שכלל לא ביצע רק בגלל קריטריון זה המחייב אותו לקחת אחריות? האם החוק מחייב את הנהג ליטול אחריות על עבירה שלא ביצע רק על מנת שיוכל להמירו לאזהרה?
דוגמה להמחשה: לקוח משרדנו הגיע עם דו”ח מהירות מופרזת מצלמת א – 3 אשר ייחסה לו נהיגה המהירות מופרזת. על פניו אותו לקוח יכול היה לבקש להמיר את הדו”ח לאזהרה היות ועמד בכל הקריטריונים הרלוונטיים. לאחר בחינת התיק וצילום התמונה הקיימת בידי המשטרה, הסתבר כי מדובר ברכב אחר לגמרי והדו”ח בוטל. המרת הדו”ח לאזהרה היא לא תמיד בהכרח האופציה הטובה ביותר עבור נהג ולעיתים יש לבחון היטב את חוקיות הדו”ח ויתר הנסיבות הקיימות.
יש לזכור כי גם אם מדור לפניות נהגים במשטרה מסרב להמיר את הדו”ח לאזהרה עדיין נשמרת לנהג הזכות להגיש בקשה להישפט בגין הדו”ח. אולם, ככל והנהג הודה בעבירה במסגרת הבקשה להמרת הדו”ח לאזהרה מה הטעם בהגשת בקשה להישפט? אילו טענות יעלה כעת הנהג בגין חוקיות הדו”ח אם כבר הודה בו?
חשיבות שימוש בשירותיו של עורך דין תעבורה:
נהוג לחשוב כי רק לצורך ייצוג בבית משפט יש להשתמש בשירותיו של עורך דין המתמחה בדיני תעבורה. אמנם, עורך דין המתמחה בעולם משפט זה יש בידיו את הכלים המשפטיים הרלוונטיים לצורך התמודדות עם דו”ח התנועה אך גם כאשר ישנה אפשרות להגיש בקשה להמרת דוח תנועה באזהרה נראה כי עורך דין מתמחה בעבירות תעבורה יכול לסייע.
עורך דין יוכל להבין האם הנהג עומד בקרטריונים אשר הציב אגף התנועה להמרת הדו”ח לאזהרה וכן האם כלל העבירה המיוחסת לנהג מאפשרת את הגשת הבקשה. עורך הדין ינסח אף את הפניה למדור פניות נהגים וידגיש את עברו הנקי של הנהג ואת העובדה כי מדובר בעבירה אשר אינה מעידה על אופי הנהיגה שלו ודרך התנהגותו.
גם להצלחת המרת הדו”ח לאזהרה ישנה חשיבות בהיוועצות עם עורך דין שכן ביצוע פעולה שאינה נכונה עלולה לחבל בהמשך ההתמודדות של הנהג עם דו”ח התנועה. במידה ונרשם לכם דו”ח תנועה והנכם סבורים כי יש מקום להמיר את הדו”ח לאזהרה, צרו קשר עם משרדנו בכל אחד מאמצעי התקשורת המופיעים באתר האינטרנט שלנו ואנו נסייע לכם להבין כיצד עליכם לפעול.
אזהרה: אין לעשות שימוש במאמר בקשה להמרת דוח תנועה באזהרה ללא ייעוץ עם עורכי דין / עו”ד תעבורה העוסק בתחום דיני התעבורה, ואין הכותב אחראי על שום נזק מכל סוג אשר ייגרם לעושה שימוש במאמר זה.