קצין משטרה פסל את רישיונך במסגרת פסילה מנהלית? זומנת לשימוע בפני קצין משטרה?
משרדנו מייצג נהגים בעבירות תנועה וכן בשימועים הנערכים בפני קצין משטרה. במאמר זה נסביר ונמחיש מהי פסילה מנהלית, לכמה זמן היא ניתנת וכיצד ניתן לבטלה.
הסמכות להורות על פסילה מנהלית קיימת לקצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה. מטרת פסילה זו להרחיק נהגים מסוכנים מהכביש באופן מידי לתקופה קצובה עוד טרם הגשת כתב אישום לבית המשפט לתעבורה. פסילה מנהלית היא פסילה הניתנת על ידי קצין משטרה מכוח פקודת התעבורה.
תקופת משך הפסילה המנהלית אשר רשאי קצין משטרה להטיל על נהג תפורט בהמשך המאמר.
מתי יוזמן נהג לשימוע אצל קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה?
שימוע מנהלי בפני קצין משטרה יעשה כאשר מדובר בעבירות חמורות כגון נהיגה בשכרות, נהיגה תחת השפעת סמים, נהיגה במהירות מופרזת, עקיפה כשהדרך לא פנויה, עקיפה תוך חציית קו הפרדה רצוף, תאונת דרכים עם נפגעים, גרימת תאונה בשל אי מתן זכות קדימה ועוד עבירות נוספות המפורטות בתוספת השלישית והרביעית לפקודת התעבורה. כמו כן ובאותו מעמד, על הקצין הפוסל להחליט האם להשבית את רכבו של הנאשם אם לאו.
חשוב לדעת: נהג יכול וכדאי להיות מיוצג בהליך השימוע על ידי עורך דין תעבורה.
תוך כמה זמן יערך שימוע אצל קצין המשטרה ממועד ביצוע העבירה
בהתאם לפקודת התעבורה, שימוע בפני קצין משטרה יתקיים תוך 3 ימים (72 שעות) ממועד נטילת רישיון הנהיגה על ידי השוטר בשטח. במקרה של תאונת דרכים, השימוע יערך לאחר החקירה בפני בוחן הדרכים ומתן גרסתו של הנהג. רק לאחר בירור המצב הראייתי בתיק בתאונה, יוזמן הנהג לשימוע בפני קצין וניתן יהיה לשלול את רישיון הנהיגה שלו.
סעיף 47(ג)(1) לפקודת התעבורה מגדיר את פרק הזמנים אשר ניתן לבצע במסגרתו שימוע לנהג המעורב בעבירה חמורה.
“נטל השוטר את רישיון הנהיגה כמפורט בסעיף קטן (ב), ייתן לנהג אישור על נטילת הרישיון וזימון להופיע, בתוך שלושה ימים במועד שיקבע, בפני קצין משטרה, לצורך החלטה בדבר פסילת רישיון הנהיגה שלו”.
מה קורה אם לא התייצב הנהג לשימוע בפני הקצין
במידה והנהג לא יתייצב לשימוע אשר נקבע בעניינו בפני קצין המשטרה, עלול הקצין לפסול אותו בהעדרו. מסיבה זו, ככל ורישיון הנהיגה חשוב לכם הנכם מתבקשים להגיע לשימוע בשעה אליה זומנתם ללא איחורים. קצין המשטרה רשאי לפסול את הנהג לתקופה הקבועה בחוק במידה וזה לא יתייצב.
על מנת להבין מהי פסילה מנהלית יש להבין מה הם השיקולים אשר ייקח בחשבון קצין המשטרה בבואו לפסול את רישיון הנהיגה
לקצין המשטרה שיקול דעת רחב בבואו להחליט האם יש מקום לפסול את רישיון הנהיגה של הנהג אם לאו. ישנם שיקולים רבים ומגוונים אשר יכולים להשפיע על החלטתו של קצין המשטרה כגון מצב רפואי אך ניתן למצוא בעיקר שני שיקולים עיקריים ומרכזיים.
- מסוכנות הנהג
- ראיות לכאורה
מסוכנות הנהג נלמדת מעברו התעבורתי ומסוג העבירות שביצע במהלך חייו. כמו כן, חומרת העבירה עצמה יכולה להעיד גם על מסוכנות ללא קשר לעבר תעבורתי. כך למשל נהג אשר נסע במהירות קצה העולה פי כמה וכמה על המהירות המותרת במקום, נהג אשר נתפס עם כמות אלכוהול גבוהה.
בפסק דין 513/88 מדינת ישראל נ’ גוליו, פ”ד מב(3) 331 (1998) אשר דן בין היתר בשאלה מהי מסוכנות נהג קבע כבוד השופט מלץ כדלקמן:
“השאלה המרכזית במקרים כגון אלה היא, האם נהיגתו של הנהג המעורב מסכנת את בטחון הציבור בדרכים. על אלה ניתן ללמוד משני מקורות: התנהגותו של הנהג בתאונה הנדונה, והתנהגותו בדרכים בדרך כלל, כפי שהיא באה לידי ביטוי בהרשעותיו הקודמות“.
ראיות לכאורה נבדקות בין היתר במזכרים שערכו השוטרים בשטח או בבדיקות שבוצעו לנהג. מדובר בראיה גולמית שטרם עברה את כור ההיתוך של בית המשפט.
הנהג בשימוע מצדו ינסה לשכנע את הקצין מדוע לא לקחת לו את רישיון הנהיגה. יש לשים לב היטב למה נאמר לקצין המשטרה במסגרת השימוע שכן בהמשך הדרך יפתח תיק בית משפט וכל מה שהנאשם מסר במסגרת השימוע ישמש כראיה נגדו. כל ניסיון לרצות את הקצין עלול לבוא לרעתכם ומשכך מומלץ להיוועץ עם עורך דין טרם הליכה לשימוע.
אם קצין משטרה פסל אותי מנהלית אוכל לבטל את הפסילה?
לאחר שהבנו מהי פסילה מנהלית יש להבין כי לנהג אשר נפסל מנהלית יש את הזכות להגיש בקשה לביטול פסילה מנהלית לפי סעיף 48 לפקודת התעבורה לבית המשפט לתעבורה. הנהג מצדו ינסה בבקשה לביטול פסילה מנהלית לשכנע את בית המשפט להעדר מסוכנות מצדו וכן להעדר קיומן של ראיות לכאורה.
לאחר שהצדדים יטענו לבקשה, רשאי בית המשפט לבטל את הפסילה לאלתר, לקצרה או לדחותה על הסף. הפרקטיקה מלמדת כי פעמים רבות בתי משפט מקצרים את הפסילות באופן משמעותי ומאזנים את החלטת הקצין הפוסל.
בקצרה, יש לציין כי במעמד השימוע המנהלי לקצין המשטרה יש אפשרות גם להשבית את רכבו של הנהג לתקופות זהות והליך של פניה לבית המשפט לביטול השבתת הרכב זהה לזה של רישיון הנהיגה אך שונה מבחינת השיקולים אשר ישקול בהמ”ש בבואו להכריע בבקשה.
כמה זמן יכול קצין משטרה לפסול נהג/ת מנהלית?
קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה רשאי לפסול נהג לתקופות שונות בהתאם לחומרת העבירה שביצע.
- פסילה מנהלית לתקופה של 30 ימים:
עבירות מן התוספת הרביעית כגון נהיגה בשכרות, נהיגה במהירות מופרזת, עקיפה על פס הפרדה, עקיפה מסוכנת, עקיפה מסוכנת וכו’.
- פסילה מנהלית לתקופה של 60 ימים:
בתאונת דרכים בה נחבל אדם או ניזוק רכוש.
- פסילה מנהלית לתקופה של 90 ימים:
בתאונה בה נהרג אדם. תאונה קטלנית.
יש לציין כי במקרה של תאונה עם הרוגים, אין לקצין המשטרה שיקול דעת אם לפסול את הנהג אם לאו והוא חייב לפסול את רישיון הנהיגה לתקופה של 90 ימים. על החלטה זו רשאי הנהג להגיש בקשה לביטול הפסילה לבית המשפט לתעבורה בדומה לפסילה מנהלית אחרת.
לעניין נהג חדש בפרקטיקה במקרה של תאונות גם כשמדובר בתאונות קלות המגמה הגורפת היא לפסול את רישיון הנהיגה שלהם. לאחרונה, אנו רואים פרשנות חדשה על פיה יש סמכות לקצין לפסול פחות מהתקופות הקבועות בחוק דהיינו בין 0 ימים לתקופה של 30 ימים או 60 ימים אך פרקטיקה זו טרם השתרשה בפועל.
מה צפוי לקרות בשימוע
בהליך השימוע קצין המשטרה יבקש מהנהג את תגובתו לעבירה או עבירות המיוחסות לו ויבקש לשמוע את דבריו. לנהג ישנה הזדמנות לשטוח את טענותיו ולפרט באוזני הקצין מדוע לטעמו אין מקום להורות על שלילת רישיונו. יחד עם זאת, יש לציין כי נהג אשר אינו עורך דין אינו מבין את ההשלכות של שימוע מנהלי ועל כן מומלץ בחום להתייעץ עם עורך דין תעבורה קודם קיום השימוע.
לאחר סיום השימוע, יקריא קצין המשטרה לנהג את החלטתו וימסור לו את טופס השימוע חתום על ידיו. טופס זה ישמש את הנהג לאחר מכן כאשר יחליט להגיש בקשה לפסילה מנהלית לבית המשפט. יש לשים לב כי יש לוודא שרישיון הנהיגה הופקד בתחנת המשטרה ונמצא בידי הקצין הפוסל. במידה ורישיון הנהיגה לא הופקד, עלולה הפסילה לא להיכנס לתוקפה והנהג יחשב לנהג הנוהג בזמן פסילה.
מה קורה לאחר סיום הפסילה המנהלית?
כאשר הפסילה המנהלית מסתיימת, על הנהג לשוב ליחידה אשר פסלה אותו ולקחת את הרישיון הנהיגה מידם. לא אחת משרדנו נתקל בשאלה האם במידה והנהג יורשע בסופו של יום בביצוע העבירה האם הפסילה המנהלית תנוכה מהעונש שיקבל בבית משפט.
יש להבין עוד לפני ששואלים מהי פסילה מנהלית לכמה זמן היא ניתנת וכיצד ניתן לבטלה כי פסילה זו איננה מקדמה על חשבון העונש אולם במידה ואדם ריצה פסילה מנהלית ולאחר מכן נגזרו עליו ימי פסילה נוספים, ניתן יהיה לבקש מבית המשפט כי ימי הפסילה המנהלית ינוכו בגזר הדין. משרדנו פועל להילחם עבור לקוחותיו אשר רישיונם נשלל מנהלית כך שבסופו של דבר כל עונש אשר יוטל עליהם יכלול את ימי הפסילה המנהלית.
לאחר שהבנו מהי פסילה מנהלית כיצד עורך דין תעבורה יכול לסייע בביטול הפסילה או מניעתה
לאחר שהבנו מהי פסילה מנהלית על הנהג להבין ולדעת כי הוא יכול להיות מיוצג על ידי עו”ד לתעבורה בשימוע אשר נערך בפני קצין משטרה. במידה והקצין יחליט לפסול מנהלית את רישיון הנהיגה ניתן לפנות לעורך דין תעבורה אשר ידאג להכין את הבקשה לביטול פסילה מנהלית ויגישה לבית המשפט לתעבורה. דיון בבקשה לרוב יהיה תוך מספר ימים ממועד הגשתה.
לפני הדיון בבקשה יקרא עורך הדין את חומר הראיות, יעבור עליו ויבדוק האם באמת קיימות ראיות לכאורה וכן מהי מסוכנתו של הנהג. במסגרת הדיון המשפט, עורך הדין יפרט באוזני בהמ”ש את טענותיו ומדוע לטעמו שגה קצין המשטרה בשיקול הדעת שלו עת בחר לשלול את רישיון הנהיגה לתקופה המקסימלית שהעניק לו המחוקק. בנוסף, עורך דין ינמק מדוע לא נשקפת מהנהג מסוכנות כאשר המטרה היא להביא לביטול הפסילה המנהלית או קיצורה באופן משמעותי.
במידה ובית המשפט לתעבורה יחליט בסופו של יום להשאיר את פסילת רישיון נהיגה על כנה, ניתן להגיש ערר לבית המשפט המחוזי על החלטה זו. עורך דין המתמחה בדיני תעבורה יוכל לסייע לנהג גם בהליך זה ולהילחם עבורו בבית המשפט המחוזי.
אזהרה: מאמר זה הנו מאמר אינפורמטיבי, ואין להסתמך על המאמר בשום פנים ואופן. לפני כל פעולה משפטית יש לקבל ייעוץ משפטי מעו”ד לתעבורה ואין כותב המאמר אחראי על שום נזק מכל סוג אשר ייגרם לעושה שימוש במאמר זה.