רישיון הנהיגה שלך נפסל על ידי בית משפט או על ידי קצין משטרה או כל גורם אחר? חשוב שתדע את הכללים הרלוונטיים לעניין הפקדת רישיון הנהיגה
פעמים רבות משרדנו נתקל נהגים אשר נפסלו על ידי בתי המשפט במסגרת גזר דין ולתומם חשבו כי הפסילה החלה באופן מידי ללא כל פעולה אקטיבית מטעמם. נהגים אלו אשר בתום לב לא הפקידו את רישיונם בבית המשפט נדהמו לשמוע מאוחר יותר במשרד הרישוי כי למעשה הפסילה אשר הסתיימה טרם החלה.
חשוב לזכור כי בהתאם לפקודת התעבורה, יש צורך בהפקדה אקטיבית של רישיון הנהיגה או תצהיר החתום ע”י עורך דין במזכירות בית המשפט בכל תיק ותיק בו נפסל רישיונו של הנהג. ללא הפקדה אקטיבית, מרוץ הפסילה לא יכנס לתוקף והיא לא תסתיים לעולם.
מאמר זה יעסוק בסוגיית תחילת מרוץ הפסילה וכן החובה הקיימת להפקיד את רישיון הנהיגה או תצהיר הפקדה במקומו על מנת שמשך תקופת הפסילה שנקבעה ע”י בהמ”ש תמנה.
מבלי להיכנס לעומקה של פקודת התעבורה וסעיפי החוק הרלוונטיים נאמר כי עניין פסילת רישיון הנהיגה במסגרת גזר דין של בית משפט הוגדרה באופן הבא:
“עונש פסילה (שלילת רישיון נהיגה) שהטיל בית המשפט מקבל או מהחזיק רישיון נהיגה תחל ביום מתן גזר הדין אם לא הורה בית המשפט הוראה אחרת”.
לשונו של סעיף חוק זה עלול לבלבל נהגים רבים הסבורים כי הפסילה תחל באופן מידי עם מתן גזר הדין ללא צורך בביצוע מעשה כלשהו מצדם. חרף לשונו של סעיף החוק, יש לשים לב כי עד אשר לא יופקד פיסית רישיון הנהיגה במזכירות בית המשפט ונקבל על כך אישור הפקדה הפסילה לא תיספר ולמעשה לא תסתיים לעולם.
כאשר ברצונו של הנאשם להגיש ערעור על פסק דינו של בית משפט לתעבורה ניתן לבקש מבית המשפט המחוזי עיכוב ביצוע עונש הפסילה. כל עוד הדבר לא נעשה, יש לפעול בהתאם לפסק הדין שניתן ולהפקיד את רישיון הנהיגה במועד שניתן על ידי בית המשפט.
לסיכום עניין זה נציין כי הפסילה מתחילה מיום מתן גזר הדין ע”י בית המשפט שנתן את הפסילה כל עוד לא נאמר אחרת. בית משפט לעניין זה הינו בית משפט לתעבורה או כל בית משפט אחר אשר הורה על פסילת רישיון הנהיגה. מניין ימי הפסילה יספרו אך ורק לאחר הפקדת רישיון הנהיגה במזכירות בית המשפט או תצהיר חתום על ידי עורך דין המהווה תחליף לרישיון נהיגה.
מתי תתחיל הפסילה במצב בו אין לי רישיון נהיגה להפקדה כי איבדתי אותו או שכלל לא היה לי?
לאחר שהבנו כי על מנת שמרוץ הפסילה יחל ישנה חובה להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית המשפט כעת נבחן ונראה מה דינו של נהג אשר אין בחזקתו רישיון נהיגה להפקדה מסיבה כזו או אחרת. לא אחת משרדנו נתקל בשאלה איזו הפקדה בעצם צריך נהג לבצע במידה ואין לו רישיון נהיגה.
חשוב לזכור כי גם אם אין רישיון נהיגה בידי הנהג חלה עליו חובת ההפקדה והוא אינו פטור ממנה. במצב בו אין לנהג רישיון נהיגה להפקדה או במדיה והנהג לא חידש את רישיון הנהיגה להפקדה נדרש להכין תצהיר הפקדה במקום הרישיון שאבד או שלא קיים ולנמק בתצהיר את הסיבה לאי החזקת רישיון.
התצהיר יוכן על ידי עורך דין תעבורה או כל עורך דין אחר וייחתם על ידיו לאחר שהנהג אומת בהתאם לכללי החוק..
אזהרה : מי שלא מפקיד את רישיון הנהיגה שלו או תצהיר במקום הרישיון הפסילה לא תחל להיספר והוא יחשב כנוהג בזמן פסילה למרות שלכאורה תמו ימי הפסילה שהוטלה עליו ע”י בהמ”ש. במידה ונהג זה ייעצר לביקורת משטרתית יוגש כנגדו כתב אישום בגין נהיגה בזמן פסילה לפי סעיף 67 לפקודת התעבורה.
יש לציין כי כל אותם נהגים שיטענו כי לא היה להם רישיון או איבדו אותו ומשכך פטורים הם מהפקדתו במזכירות בהמ”ש אין להם אלא להיזהר בדבריהם שכן במידה ולא יפקידו תצהיר המהווה תחליף לרישיון נהיגה מנין ימי הפסילה לא יספר להם.
בעבר, בקשות לחישוב תקופת הפסילה במקרה של העדר הפקדת רישיון במזכירות בית המשפט היו מוגשות לבית המשפט הדן בתיק והחלטה הייתה ניתנת על ידי בית המשפט אולם, בעקבות פסיקת בית המשפט העליון בנושא, ניתנה הסמכות העניינית לדון בבקשות אלו למשרד הרישוי.
יש לציין כי משרד הרישוי בעניין זה מחמיר ביותר ואינו שש לחשב את הפסילה במקרה של העדר הפקדת רישיון נהיגה. מסיבה זו, במקרה של העדר הפקדת רישיון נהיגה, יש לבדוק לעומק את מצבו של הנהג ולראות באיזה אופן ניתן לבטל את רוע הגזרה.
חלק מהבדיקות שמדרשנו מבצע לצורך חישוב פסילת רישיון נהיגה כוללות בדיקת כל תיקיו של הלקוח וחיפוש אחר הפקדת רישיון נהיגה בתיק בהמ”ש אחר. כמו כן, בדיקת התיק במשטרת ישראל לצורך איתור הפקדת רישיון בו וכו’. כל מקרה צריך להיבדק לגופו של עניין וכי לא פעם נמצאו כשלים גם בתיקים כאלה.
אם כן, יש לזכור כל עוד לא הופקד תצהיר או רישיון נהיגה בבית המשפט לתעבורה, הפסילה לא תחל ואם ייתפס הנהג נוהג בתקופת הפסילה עלול הוא להיות מואשם בעבירה של נהיגה בזמן פסילה, אשר נחשבת עבירה חמורה העלולה לגרור עונש מאסר בפועל.
אם אין בידך רישיון נהיגה להפקדה ניתן להפקיד תצהיר החתום ע”י עורך דין המהווה תחליף לרישיון נהיגה. יש לפנות לעורך דין להכנת התצהיר הרלוונטי בו נעסוק בסעיף הבא.
דוגמה לתצהיר הפקדה:
תצהיר הפקדה
אני הח”מ ____ ת.ז. ______ מרח’ ______, עיר_____, לאחר שהוזהרתי כי עליי לומר את האמת וכי אהיה צפוי לעונשים הקבועים בחוק אם לא אעשה כן, מצהיר בזאת בכתב כדלקמן:
1. שמי ותעודת הזהות שלי כנ”ל.
2. הנני עושה תצהיר זה כתחליף להפקדת רישיון נהיגה ומצהיר כי רישיוני מס’______ אבד. לצורך הפקדת רישיון הנהיגה שלי רצ”ב התצהיר שבנדון.
3. הנני מצהיר כי אין לי רישיון נהיגה בתוקף ביום זה היות ואבד.
4. זהו שמי, זו חתימתי ותוכן תצהירי זה אמת.
ולראייה באתי על החתום
_____________________ חתימת המצהיר
הנני מאשר בזאת כי ביום ______ הופיע בפני, עו”ד_____, מר ______ ת.ז. _____ ולאחר שהזהרתיו כי עליו להצהיר את האמת וכי יהיה צפוי לעונשים הקבועים בחוק אם לא יעשה כן, אישר את נכונות ההצהרה וחתם עליה בפני.
________________ ______________
חתימה חותמת
האם קיימת חובת הפקדת רישיון נהיגה לאדם אשר מעולם לא הוציא רישיון נהיגה?
לכאורה על פניו נראה כי גם נהג אשר לא הוציא רישיון נהיגה מעולם מוכרח להפקיד רישיון נהיגה או תצהיר המהווה תחליף לו. יחד עם זאת, בהתאם לפסיקה רלוונטית העוסקת בנושא, נראה כי נהג אשר מעולם לא הוציא רישיון נהיגה אינו חייב בהפקדת תצהיר במזכירות בית המשפט.
ברע”פ 7431/10 פלוני נ’ מדינת ישראל התייחס בהמ”ש העליון לעניין חובת הפקדת רישיון נהיגה לנהג אשר מעולם לא הוציא רישיון נהיגה וציין בזה הלשון:
“סוף דבר הערעור מתקבל באופן האמור. מעתה אמור, במקרים בהם נגזר עונש של פסילה מקבלת רישיון נהיגה על מי שמעולם לא החזיק רישיון כאמור, תימנה תקופת הפסילה מהמועד שנקבע בגזר הדין, ואין על נאשם שנגזר עליו עונש כאמור חובה להמציא תצהיר לפי תקנה 557(ב) לתקנות התעבורה, שהרי על פי לשונה הברורה חלה התקנה אך על מי שהיה בידו רישיון. על כל פנים, ככל שהדבר לא נעשה עד הנה, על מזכירות בית המשפט בו ניתן גזר דין כאמור להעביר הודעה בעניינו לרשות הרישוי”.
יוצא איפא כי נהג אשר מעולם לא הוציא רישיון נהיגה אינו מחויב בהפקדת תצהיר במזכירות בית המשפט. יחד עם זאת למען הזהירות, מומלץ להיוועץ עם עו”ד תעבורה בעניין זה ולקבל את מלוא המידע המקיף גם במקרה בו מעולם לא הוצא רישיון נהיגה.
מתי מתחילה פסילה ע”י קצין משטרה:
פסילה מנהלית על ידי קצין משטרה נחשבת כפסילה לכל דבר ועניין. פסילה ע”י קצין משטרה נעשית לדוגמה לאחר תאונת דרכים כאשר לקצין המשטרה ישנה סמכות לפסול את הנהג לתקופה של 60 ימים או לאחר שהנהג ביצע עבירה חמורה כגון נהיגה בשכרות וקצין המשטרה פסל את רישיונו לתקופה של 30 ימים.
גם בפסילה על ידי קצין משטרה יש חובה על הנהג להפקיד את רישיונו שאם לא כן, הפסילה המנהלית לא תספר והוא עלול להיות מואשם בנהיגה בזמן פסילה. את הפקדת רישיון הנהיגה במקרה זה ובשונה מפסילה על ידי בית המשפט, יש לבצע בתחנת המשטרה.
- יש לשים לב כי פסילה מנהלית ע”י קצין משטרה נעשית לפני הגשת כתב האישום לבית המשפט וללא קשר מידי אליו. במידה ורישיונכם נפסל על ידי קצין משטרה יש להפקיד את הרישיון בתחנת המשטרה.
- ככל ואתם סבורים כי רישיונכם נלקח שלא בצדק וקצין המשטרה טעה בשיקול הדעת שלו כאשר פסל אתכם, ראשית יש להפקיד את רישיון הנהיגה ורק לאחר מכן לתקוף את החלטתו משפטית באמצעות הגשת בקשה מתאימה לבית משפט לתעבורה. על מנת שבית המשפט ידון בבקשה לפסילה מנהלית יש להפקיד תחילה את רישיון הנהיגה בתחנת המשטרה.
מתי מתחילה פסילה שניתנה על ידי משרד הרישוי:
לעיתים, נהגים נפסלים על ידי משרד הרישוי עקב צבירת נקודות או בשל החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים עקב בדיקות שביצעו ולא צלחו. נהגים אלו פעמים רבות כלל לא מודעים כי גם כאשר מדובר בפסילה אשר ניתנה על ידי משרד הרישוי קיימת חובת הפקדה. נהג אשר משרד הרישוי שלל את רישיונו, עליו להפקיד את רישיון הנהיגה או תצהיר במשרדי משרד הרישוי.
נהג אשר לא יבצע את אקט ההפקדה עלול להיתפס נוהג בזמן פסילה ומנין ימי הפסילה לא יכנסו לתוקף.
חלק קטן מההצלחות של משרדנו !
לחצו על התמונות כדי לצפות
לסיכום:
כפי שראינו במאמר חשוב זה, חישוב מנין ימי הפסילה מתחיל מיום הפקדת רישיון הנהיגה במשרדי הרשות הפוסלת. אי הפקדת הרישיון אינה מונעת את תחילת הפסילה אולם מניין הימים לא יספרו.
המלצתנו היא כי עוד טרם מתן גזר הדין יש לפנות לייעוץ מקיף ומקצועי על ידי עורך דין תעבורה אך ככל ורישיונכם נפסל ואינכם בטוחים לגבי האפשרויות העומדות בפניכם, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו ואנו נשמח לסייע לכם להבין את המצב לאשורו. ניתן להשיג אותנו בכל אמצעי ההתקשרות המופעים באתר האינטרנט שלנו.
אזהרה: אין להסתמך על האמור במאמר זה, ובכל מקרה יש להיוועץ עורכי דין העוסקים בתעבורה בכל הקשור לתחילת הפסילה ואין הכותב או אתר אחראי לשום נזק אשר ייגרם לעושה שימוש במאמר זה.