בית המשפט שדן בעבירות תנועה בישראל הוא בית המשפט השלום לתעבורה.
אולם כאשר מדובר בקטינים, כלומר נהגים שטרם מלאו לו 18, מבחינת המשפט הפלילי בישראל, בית המשפט שדן בעבירות פליליות הוא בית המשפט השלום לנוער ובית במשפט המחוזי וזהו הכלל.
אולם בישראל גיל הוצאת רישיון נהיגה, הוא פחות מגיל 18 ולכן נקבע בחוק כי נהגים קטינים ישפטו בבית המשפט השלום לתעבורה, בכל העבירות מלבד מס' עבירות תנועה בודדות בהם הם ישפטו בבית המשפט לנוער והם:
- נהיגה בשכרות
- נהיגה ללא רישיון נהיגה על פי סעיף 10 א לפקודת התעבורה.
מדוע נקבעו שתי העבירות תנועה לעיל כחריגים לכלל:
כאשר אנחנו מדברים על נהיגה בשכרות, מדובר בבעיה התנהגותית אצל הקטין. ואילו נהיגה ללא רישיון נהיגה, מעידה על התנהגות פורצת גבולות.
ניתן לומר כי שני עבירות הלו נושאות אופי פלילי מובהק, המצריכות טיפול וענישה טיפולית צופה פני עתיד.
ואכן בפס"ד בש"פ 01/7027 פלוני נ' מ"י – הסביר בית המשפט הנכבד כי ההבחנה בין כלל העבירות, לבין העבירות של נהיגה ללא רישיון ונהיגה בשכרות, הוא שביתר העבירות הממד התעבורתי הוא העיקר ונדרשת המומחיות של שופטי התעבורה שיש להם הבנה עמוקה בתחום. ואילו בעבירות של נהיגה בזמן פסילה ונהיגה בשכרות, יש להם אופי פלילי מובהק.
כמו כן, מלבד החריגים שציינו רשאי בית המשפט לתעבורה, להעביר את השפיטה בעינינו של הקטין לבית המשפט לנוער, אם ראה שדבר זה הוא לטובת הקטין, במקרה כזה יהיה על שופט התעבורה לנמק את החלטתו.
מה ההבדל בין בית המשפט לנוער לבית המשפט לתעבורה?
ההבדל הוא משמעותי בין שני בתי המשפט, כאשר בבית המשפט לנוער, שם דגש יותר על שיקום ופחות מרבה להשתמש בכלי של הרשעה פלילית.
כמו כן, מבחינת סידרי הדין בבית המשפט לנוער, יש חובת ייצוג של סנגור ואם אין לקטין כסף לשלם על הייצוג בית המשפט ימנו לו סנגור מטעם הסנגוריה הציבורית.
כמו כן, בית המשפט לנוער יש חובת קבלת תסקיר, של שירות המבחן. לכן בהרבה מקרים בית המשפט לנוער ימנע מלהרשיע את הקטין ולפגוע בעתידו ויעדיף להשתמש בכלי של "אי הרשעה", כלומר הנאשם יבצע עונש חינוכי בצורת של"צ (שירות לתועלת הציבור) וכן יהיה תחת פיקוחו של שירות המבחן.
קטינים כנהגים חדשים:
נקודה נוספת שיש לשים עליה דגש, היא שמרבית הקטינים הם נהגים חדש וצעירים.
כלומר נהג שהוציא רישיון במשך השנתיים הראשונות הוא יהיה נהג חדש. בעצם מדובר במעין תקופת מבחן בה, לנהג החדש אסור לעבור עבירות מסוימות אשר מנויות בתוספת השלישית לפקודת התעבורה.
כגון ,
נהיגה במהירות מופרזת – חשוב להדגיש!!!! גם אם תקבלו דו"ח על מהירות ללא ניקוד אתם צפויים להיות נהגים חדשים למשך שנתיים נוספות בתום השנתיים הראשונות וכן לעבור תאוריה ו/או טסט ו/או בדיקות במרב"ד.
במידה ונהג חדש עבר על אחת מ- עבירות התוספת השלישית, הוא צפוי לעבור אמצעי תיקון שתטיל עליו רשות הרישוי.
אמצעי התיקון הם:
חיוב מעבר מבחן עיוני,
חיוב מבחן מעשי,
בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
כמו כן לאחר, שהנהג יבצע את אמצעי התיקון הוא יהיה נהג חדש למשך שנתיים נוספות.
ייצוג קטינים בעבירות תעבורה ע"י עורך דין לתעבורה:
בין אם מדובר בהזמנה לדין לבית המשפט לנוער בדין העבירות שציינו במאמר זה ובין אם מדובר בעבירות אשר נידונות בבית המשפט לתעבורה. רצוי ומומלץ להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום התעבורה ונוער.
כאשר עורך דין תעבורה יחתור בבית המשפט לנוער לאי הרשעתו של הקטין בעבירה או זיכויו ובטיפול בבית המשפט לתעבורה, יחתור עורך הדין, לסיים את התיק ללא ניקוד וכן ללא הפעלת הסנקציות מצד רשות הרישוי.
לסיכום:
כפי שראינו מרבית עבירות התנועה, ידונו בפני בית המשפט לתעבורה, מלבד שני עבירות והם, נהיגה ללא רישיון נהיגה ונהיגה בשכרות.
יחד עם זאת, סדרי הדין בבית המשפט לנוער, יותר שמים דגש על שיקום הנוער ופחות נוטים להרשיע נאשמים קטינים ומעדיפים להטיל על הנאשמים אי הרשעה.
כמו כן, נהגים שהם קטינים לרוב יהיו נהגים חדשים לכן, יהיה עליהם להימנע מלעבור על עבירות שבתוספת השלישית לפקודת התעבורה.
על כן, לא משנה באיזה בית המשפט תישפטו, במקרה של עבירות תנועה רצוי ומומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה העוסק גם בנוער.