עצר אותי שוטר מה ניתן לעשות כדי למזער נזקים. מאמר חשוב זה יעסוק בסיטואציות אפשריות במפגש בין אזרח לשוטר.
כמו כן, נראה מה מותר לעשות ומה לא מומלץ לעשות במפגש עם השוטר.
המשטרה כחלק ממלחמתה בתאונות דרכים ואכיפת חוקי התעבורה מפעילה שוטרי תנועה אשר הוסמכו להפעיל מכשירי מדידה שונים לאכוף את חוקי התנועה בעבירות חמורות ופשוטות כגון, אי חגירת חגורת בטיחות, אי עצירה בתמרור עצור, דיבור בטלפון בזמן נהיגה ועוד. מאמר נכתב במטרה לענות על שאלות שכיחות העולות לא פעם על ידי נהגים אשר נעצרו או עוכבו ע”י שוטר תנועה בגין ביצוע עבירת תנועה.
עצר אתכם שוטר מה עושים?
ראשית יש לציין את המובן מאליו כי יש לדבר בנימוס לשוטר ולכבדו. אין לנבל את הפה כלפי השוטר או לאחל לו איחולים שונים ומשונים. יש לזכור כי השוטר מבצע את עבודתו ומתוקף תפקידו רשאי הוא לעכב אתכם ולרשום לכם דו”ח תנועה ככל ועלה החשד כי ביצעתם עבירה כלשהי. בנוסף, כל דבר שתאמרו לשוטר ירשם בדו”ח ובסופו של דבר תאלצו להסביר את גרסתכם כפי שנרשמה בבית המשפט.
גם אם נרשם לכם דו”ח פשוט אשר לצדו ניקוד יש לזכור כי קיימת לכם הזכות להגיש בקשה להישפט בגין הדו”ח תוך 90 ימים ממועד קבלתו לידכם.
לצורך הגשת הבקשה להישפט יש למלא את ספח הבקשה המצורף לדו”ח ולשלוח אותו בדואר רשום למדור פניות נהגים על פי הכתובת המופיעה בצדו הימני של הספח. ניתן לשלוח את הבקשה להישפט אף באופן מקוון דרך אתר האינטרנט של משטרת ישראל.
בשום פנים ואופן אין לשלם את הדו”ח אם ביקשתם להישפט בגינו. יש לשמור את ספח הבקשה המעיד על משלוח הדואר הרשום של הבקשה להישפט.
תגובות לרישום הדו”ח כגון: אני מצטער, לא שמתי לב, תוותר לי בסופו של יום לא יסייעו לטיפול בהורדת הנקודות וייתכן ואף יחמירו את מצבכם. מסיבה זו ברגע שיש ספק בקיום ביצוע העבירה עדיף לומר לשוטר כי אינכם מעוניינים להגיב. כמו כן, שוטרים נוטים לרשום גם מה שאמרתם תוך כדי העיכוב ובמהלך שיחת החולין לכאורה המתקיימת. לכן, רצוי להמעיט בשיחה עם שוטר ולא לנדבר מידע אשר עלול להפליל אתכם.
יש לזכור כי כל מה שתאמרו לשוטר בשטח ישמש נגדכם בסופו של דבר בבית המשפט ועלול להכריע את הגורל לגבי עתיד גורלו של הדו”ח. תגובות כמו אין לי מה לומר או מעוניין לא להגיב טובות יותר מתגובות לדו”ח שהינן תגובות מתנצלות.
הזמנה לחקירה לאחר תאונת דרכים
אם הוזמנתם לחקירה אצל בוחן תאונות דרכים לאחר תאונת דרכים רצוי מאוד להיוועץ עם עורך דין תעבורה מיומן העוסק בדיני תעבורה. היוועצות מקדימה ולווי משפטי עם תחילת האירוע יכולים להשפיע על החלטת התביעה המשטרתית בנוגע להגשת כתב אישום בגין תאונת דרכים בעתיד וכן גם על התוצאה הסופית של התיק המשפטי עצמו. תוצאה סופית בעניין זה יכולה להיות זיכוי הנהג בדין או לחילופין ככל וישנן ראיות הקושרות את הנהג למיוחס לו הסדר טיעון מקל אשר לא יכלול נקודות משרד הרישוי.
האם מומלץ להודות בביצוע העבירה בעת רישום הדו”ח?
נהגים רבים חושבים כי אם ייקחו אחריות על ביצוע העבירה במעמד רישום הדו”ח השוטר יוותר להם וישחרר אותם לדרכם. מדובר בטעות נפוצה אשר לא אחת עלולה להחמיר את מצבו של הנהג לאחר מכן שכן גרסתו הבעייתית עלולה לשמש נגדו בבית משפט.
אין מחלוקת כי לנהג יש זכות להודות בפני השוטר רושם הדו”ח אך תגובה כגון “איני מעוניין להגיב” היא גם תגובה מתקבלת בנסיבות העניין ואין חשש כי תעמוד לנהג לרועץ בסופו של יום. יש לזכור כי גם שוטרים הם בני אדם וגם הם עלולים לטעות ולכן עדיף לא לומר דבר על מנת להקל על הסנגור בהמשך הדרך. משכך מומלץ לא להודות לגבי ביצוע העבירה.
שוטר סימן לי לעצור, האם חלה עליי חובה לעצור או שמה יכול אני להמשיך בנסיעה?
אם השוטר מבקש ממכם לעצור נניח על עבירת קיפוח זכות המשתמשים בדרך או מכל סיבה עליכם לציית להוראה זו,
העבירה של אי ציות להוראת שוטר היא עבירה חמורה אשר בעקבותיה תקבלו הזמנה לדין ותהיו צפויים לפסילה.
כמובן שגם בעבירה זו יתכן והנהג לא ראה את השוטר או לא הבין שמדובר בשוטר ועל כן עורך דין תעבורה מיומן יבדוק את החומר הראייתי ובהתאם לכך ימצא ביחד עם הלקוח את קו ההגנה הרצוי.
השוטר עצר אותי על נהיגה בשכרות? האם ניתן לסרב לבדיקה?
סירוב לבדיקת נהיגה שכרות מהווה עבירה בגין נהיגה בשכרות. כמובן שבאפשרותו של הנהג לסרב לבדיקת שיכרות אך במידה ויעשה זאת עלול הוא להיות מאושם בעבירה של סירוב לבדיקת שכרות שהיא חמורה הרבה יותר מעבירת שכרות עם תוצאה.
במקרה זה, עבודתה של התביעה המשטרתית תהיה קלה יותר והיא לא תידרש להוכיח רמה גבוהה של שכרות מצדו של הנהג. יחד עם זאת, על השוטר להסביר לנהג את תוצאות הסירוב כאשר אי הסבר זה עלול להפיל את התיק בבוא הזמן בבית המשפט לתעבורה ובמקרים מסוימים אף להביא לזיכויו.
לקריאה על סירוב לבדיקת נהיגה בשכרות ופסילת רישיון הנהיגה לחץ
עצר אותי שוטר על נהיגה במהירות מופרזת:
עבירת מהירות מופרזת היא שכיחה ביותר והיא נאכפת על ידי שלל אמצעים טכנולוגים שיש למשטרה כגון מכשיר דבורה, ממל”ז ומצלמת א3. לאחר מדידת המהירות השוטר מציג לנהג את המהירות שנקלטה במכשיר המדידה ורושם לו דו”ח בהתאם. טענה אשר שבה וחוזרת על עצמה היא כיצד יכול השוטר לקבוע כי זה אני הרי הוא לא צילם אותי. ובכן, השוטר אינו חייב לצלם אתכם היות ומדובר במכשיר מדידה ולא מכשיר הדורש צילום של רכבכם. בעולם המשפט יש את כלל תקינות המנהל האומר כי לשוטר אין לו סיבה לשקר והוא מבצע תפקידו נאמנה.
יחד עם זאת, גם שהשוטר מבצע את תפקידו נאמנה עליו לפעול על פי נהלים מוגדרים ובמצבם בהם השוטר אינו מיומן בהפעלת המכשיר או טעה בתום לב, עורך דין יחפש את טעויות אלו במטרה להוכיח את גרסתו של הנהג וזאת על מנת לנסות ולהביא לזיכויו בדין.
עבירה של נסיעה באור אדום:
עצר אותך שוטר על עבירת רמזור אדום או כניסה לצומת באור אדום השוטר ימלא מזכר בו הוא יסביר ויפרט את השתלשלות העניינים ונסיבות ביצוע העבירה. בשלב מאוחר יותר, ינסה הסנגור למצוא כשלים בהתאם למה שרשם השוטר במזכר ובהתאם לכך להגיע להסדר טיעון עם התביעה המשטרתית או כל גורם רלוונטי אחר.
מסיבה זו, ישנה חשיבות למה שתגידו לשוטר מרגע העיכוב ועד שישחרר אתכם. יש לזכור כל מה שתגידו נרשם ע”י השוטר ועלול בסופו של יום לבוא לרעתכם.
האם מומלץ להקליט את רגע העיכוב של השוטר בגין ביצוע עבירת תנועה?
אם ניתן להקליט את רגע העיכוב ניתן לעשות זאת. ראיה מוקלטת באה לא פעם לזכות נאשמים והביאה לזיכויים.
לסיכום נושא עצר אותי שוטר:
יש להישמע להוראות השוטר כאשר ויכוח עמו עלול להביא לעבירה נוספת של אי ציות להוראות שוטר והזמנה למשפט. יש גם לזכור כי כל אשר נגיד יירשם על ידי השוטר ועלול להפליל את הנהג בסופו של יום. יחד עם זאת, אם באפשרות הנהג להקליט את השיחה עם השוטר מומלץ לעשות זאת על מנת שניתן יהיה מאוחר יותר להשוואות בין הגרסאות.
כמו כן יש לזכור כי גם שוטרים עלולים לטעות במתן הדו”ח ועל כן אין להודות בביצוע העבירה ככל ולא ביצעתם אותה. כאשר קיבלתם דו”ח בגין דיבור בטלפון או כל עבירה אחרת ואינכם מסכימים עם השוטר, יש לכם את הזכות לבקש ולהישפט על הדו”ח תוך 90 ימים מהמועד בו קיבלתם אותו. כאשר הבקשה תגיע למדור פניות נהגים במשטרה ישלח לכתובתכם הזמנה לדין ועליכם להתייצב במועד הדיון שיקבע לכם בבית המשפט לתעבורה כפי שנקבע.
היה ועוכבתם על ידי שוטר או הסתבכתם בעבירת תנועה כלשהי הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו לשם קבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות. ניתן להשיג אותנו בכל אחד מאמצעי התקשרות באתרנו ואנו נשמח לסייע לכם.
אזהרה: מאמר עוצר אתכם שוטר הינו מאמר אינפורמטיבי בלבד ואין כותב אחראי על שום נזק אשר ייגרם לעושה שימוש במאמר זה אשר נועד לתת מידע אינפורמטיבי בלבד, ולפני כל פעולה משפטית יש להיוועץ עם עו”ד תעבורה.