במאמר חשוב זה נדון ונראה מהי פסילה מנהלית הניתנת על ידי קצין משטרה לאחר תאונת דרכים. נציין ונמנה את התקופות אשר רשאי קצין משטרה לפסול רישיון נהיגה בשל תאונת דרכים ולבסוף נראה כיצד ובאיזה אופן ניתן להתמודד עם פסילה מנהלית תאונת דרכים.
פקודת התעבורה הסמיכה קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה לפסול נהג אשר ביצע עבירות תנועה מסוימות לתקופה מנהלית שונה בהתאם לעבירה שביצע. בין העבירות אשר בסמכותו של קצין המשטרה לפסול רישיון נהיגה קיימת גם תאונת דרכים. קראו גם – פסילה מנהלית של קצין משטרה.
בין אם אתם נהגים מקצועיים ובין אם אתם נהגים פרטיים העושים שימוש בכלי מנועי בתדירות גבוהה, חשוב שתדעו ותכירו מהי פסילה מנהלית לאחר תאונת דרכים.
פסילה מנהלית הינה פסילת ביניים הניתנת על ידי קצין משטרה ומטרתה למנוע מנהג לנהוג לתקופה ידועה מראש. פסילה זו היא מעין “תקופת צינון” והיא איננה מקדמה על חשבון העונש אשר יוטל בסופו של דבר על הנהג בבית משפט לתעבורה.
פסילה מנהלית הינה פסילה המוטלת על נהג קודם הגשת כתב אישום וללא קשר לעונש שיוטל עליו בסופו של יום. בעבירות מסוימות כגון תאונות דרכים, הסמיך המחוקק את קצין המשטרה לפי שיקול דעתו להרחיק נהגים מסוימים אשר לטעמו מהווים סכנה למשתמשי הדרך לתקופות מסוימות ומדודות הקבועות בחוק.
נהגים אשר מפרים את הפסילה המנהלית שניתנה להם יחשבו כנוהגים בזמן פסילה ומסתכנים בעונשים חמורים. בתי המשפט רואים הפרות הוראות קצין המשטרה בחומרה רבה ואינם מקלים ראש בזלזול הפרת פסילה זו.
חשוב כבר עתה להבין כי פסילה מנהלית אינה סוף פסוק וישנה אפשרות להגיש בקשה לביטול פסילה זו. את הבקשה יש להגיש לבית משפט לתעבורה אשר לו הסמכות לבטל את הפסילה או לקצרה הכול בהתאם לשיקול דעתו והנתונים אשר יונחו בפניו.
להרחבה בעניין תאונות דרכים קרא עוד על – כתב אישום תאונת דרכים.
כיצד מתבצע שימוע בגין פסילה מנהלית על ידי קצין משטרה:
כאמור הסמכות להורות על פסילה מנהלית תאונת דרכים נתונה לקצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה. יחד עם זאת, חשוב לדעת ולהכיר כי במידה ושוטר / בוחן שאינו קצין משטרה הבחין בנהג מבצע עבירה אשר בגינה ניתן להטיל פסילה מנהלית, רשאי הוא ליטול מהנהג את רישיון הנהיגה ולזמנו לקצין משטרה בתוך 72 שעות.
עם נטילת רישיון הנהיגה מהנהג, ימסור לו השוטר רישיון נהיגה זמני אשר ישמש אותו עד השימוע שיערך בעניינו.
במסגרת השימוע המנהלי, תינתן הזדמנות לנהג להסביר את עמדתו ולהצדיק את הסיבה שבגללה נהג כפי שנהג או לעלות כל טיעון אחר בפני קצין המשטרה. ניתן לעלות נסיבות אישיות וכן נסיבות אחרות רלוונטיות לעניין התאונה. חשוב לזכור כי קצין המשטרה רשאי להורות על פסילת רישיון נהיגה בהעדר הנהג אם ובמידה זה לא יתייצב לשימוע שנקבע עבורו.
שימוע בפני קצין משטרה הינו הליך מנהלי לכל דבר ועניין ומשכך רשאי הנהג להיות מיוצג על ידי עורך דין לתעבורה אשר ישטח את טענותיו בפני הקצין וישכנעו לא להטיל פסילה על רישיון הנהיגה.
במידה ובכל זאת פסל קצין המשטרה את רישיון הנהיגה יש להפקידו בתחנת המשטרה. אי הפקדת הרישיון תמנע את ספירת ימי הפסילה ועלולה לסבך את הנהג בעבירה של נהיגה בזמן פסילה לאחר מכן.
כיצד ניתן לשכנע את קצין המשטרה לא להטיל פסילה מנהלית
קצין משטרה כמו כל רשות מנהלית אחרת מחויב לשקול בלב שלם ונפש חפצה את טיעוניו של הנהג ולאחר מכן להחליט אם יש מקום להטיל עליו פסילה מנהלית או שמה להתחשב במצבו ולהשיב לו את רישיון הנהיגה. בין השיקולים אשר ישקול קצין המשטרה בבואו להטיל פסילה מנהלית תאונת דרכים ניתן למצוא את הדברים המנחים הבאים:
- עברו התעבורתי של הנהג – ככל ומדובר בנהג ותיק אשר נוהג שנים ארוכות ללא עבירות ניתן לציין זאת בפני קצין המשטרה ולנמק כי מדובר באירוע חד פעמי אשר אינו משקף את אופי התנהגותו של הנהג.
- מצב רפואי – ככל ולנהג או אחד מבני המשפחה חלילה קיים מצב רפואי הדורש התניידות ממקום למקום ניתן לציין זאת בפני קצין המשטרה ולהסביר לו כי ללא רישיון הנהיגה עלולה להיפגע קשות בריאותו של הנהג או בן המשפחה.
- ראיות הקיימות בתיק – ככל ועורך הדין המייצג את הנהג סבור כי כלל הראיות בתיק אינן מגבשות הרשעה הרי שניתן לעלות זאת בפני קצין המשטרה ולנמק כי בסופו של יום תיק המשטרה ייסגר והנהג לא יעמוד לדין.
- צורכי פרנסה – לא אחת רישיון הנהיגה משמש את הנהג לצורכי פרנסתו. נהגי אוטובוס, נהגי מוניות או הסעות זקוקים לרישיון הנהיגה על מנת שיוכלו לכלכל את בני ביתם. כאשר מדובר במצב זה, יש לציין זאת בפני קצין המשטרה ולהסביר כי ללא רישיון הנהיגה עלולה פרנסתו של הנהג להיפגע קשות.
פסילה מנהלית תאונת דרכים: מהי תקופת הפסילה?
ראוי לציין כי בהתאם לפסיקה עדכנית בנושא לקצין המשטרה קיים שיקול דעת רחב בבואו לקבל החלטה לגבי רישיון הנהיגה של הנהג. קצין המשטרה רשאי לא לפסול את רישיון הנהיגה כלל, קצין המשטרה רשאי לפסול את רישיונו של הנהג בגין מלוא הימים אשר אפשר לו המחוקק וכן רשאי הוא לחרוג מקצבת ימים אלו ולהטיל חלק מהימים. כפי שנראה מיד, פסילה מנהלית מתחלקת לשלושה זמנים שונים הכול תלוי בהתאם לעבירה שביצע הנהג.
תקופה ראשונה הינה פסילה בת 30 ימים:
פסילה לתקופה זו ניתנת לאחר שנהג ביצע עבירות תנועה קלות יחסית אך עדין חמורות מספיק על מנת שקצין המשטרה יפסול את רישיונו. לדוגמה, נהג חדש ללא מלווה, הסעת נוסעים מעל המותר לנהג חדש, נהיגה במהירות גבוהה יותר מזו הקבועה בחוק, נהיגה בשכרות, אי מתן זכות קדימה, עקיפה בתנאים מסוימים וכו’
פסילה מנהלית תאונת דרכים לתקופה בת 60 ימים:
פסילה הניתנת לנהג אשר מעורב בתאונת דרכים בה נפגע אדם (תאונה עם חבלה של ממש) נהג או הולך רגל. גם אם מדובר במקרה בו הנהג נפגע בעצמו בתאונה, תאונה עצמית, צפוי הוא לפסילה של 60 ימים.
פסילה מנהלית לתקופה של 90 ימים:
פסילה ארוכה זו והמקסימלית בסמכותו של קצין המשטרה ניתנת לנהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים קשה וקטלנית בה מצא אדם את מותו. יש לציין כי במקרה של תאונת דרכים קטלנית עם הרוגים, קצין המשטרה חייב לפסול את רישיון הנהיגה ובשונה מאירועים אחרים אין לו שיקול דעת שלא לעשות כן.
המקור החוקי לסמכות קצין המשטרה להורות על פסילת רישיון נהיגה הוא סעיף 47 לפקודת התעבורה.
בית המשפט יכול להאריך את תקופת הפסילה?
כל עוד נמצא הנהג בתוך תקופת הפסילה המנהלית שהטיל עליו קצין המשטרה, הרי שלשכת התביעות המשטרתיות יכולה להגיש בקשה להארכת הפסילה. בקשה זו נקראת בקשה לפסילה עד תום ההליכים.
עם הגשת הבקשה לפסילה עד תום ההליכים לבית המשפט הסמכות לקבל את בקשת המשטרה או לדחותה. ככל ובית המשפט יקבל את בקשת המשטרה לפסילת הנהג עד תום ההליכים נגדו עליו לציין אם מדובר בפסילה עד מתן גזר הדין או שמה בפסילה המוגבלת לשישה חודשים בלבד. במסגרת הדיון בבקשה בבית המשפט, רשאי הנהג להיות מיוצג ע”י עו”ד אשר יעלה את טענותיו בפני בית המשפט לרבות טענות משפטיות היורדות לשורשו של עניין ונוגעות בחומר הראיות המגבש את אחריותו המשפטית של הנהג לתאונת הדרכים.
בד בבד עם הגשת הבקשה לפסילה עד תום ההליכים המשפטיים, יוגש כתב אישום נגד הנהג המייחס לו עבירות תעבורה בהתאם למעשיו ולתוצאות השונות שנגרמו במהלך התאונה. עבירות אלו יכולות להתייחס לעניין נזק לרכוש שנגרם במהלך התאונה, פגיעות לגוף וכן עבירות נלוות כגון חציית צומת באור אדום, אי עצירה בתמרור עצור וכו’.
כיצד עורך דין תעבורה יכול לסייע בביטול הפסילה המנהלית:
בראש ובראשונה עורך דין המתמחה בתיקי תאונות דרכים יתייצב עם הנהג לשימוע אשר יקבע בעניינו בפני קצין המשטרה. עורך הדין יעלה את טענותיו בפני הקצין וישכנעו לא להטיל על הנהג פסילה. במסגרת שימוע פסילה מנהלית תאונת דרכים עורך הדין יעלה טיעונים משפטיים הנובעים מאירוע התאונה עצמו וכן יפרט את נסיבותיו האישיות של הנהג.
עורך דין עוסק בדיני תעבורה ובידיו הכלים המשפטיים המקצועיים להתמודד עם תיקי תאונות דרכים יבדוק את החלטת קצין המשטרה ובהתאם לכך יגיש בקשה רלוונטית לביטולה בבית המשפט. בקשה זו מכונה בקשה לביטול פסילה מנהלית (בפ”מ). בקשה זו תתמקד בשני מישורים עיקריים כפי שנקבע בחוק:
- ראיות לכאורה – מהן הראיות המגבשות את אחריותו של הנהג שרישיונו נפסל לתאונה ומה עוצמתן.
- מסוכנות הנהג- האם הנהג מסוכן לציבור? מה רף חומרת רשלנותו של הנהג במקרה הספציפי וכן כיצד זה מתיישב עם ותק נהיגתו ועברו התעבורתי.
- נסיבות אישיות – נסיבות אישיות אינן כתובות בחוק אולם נהוג להכניסן במסגרת הטענות העולות בבית משפט.
בית משפט יבדוק ויבחן את החלטת קצין המשטרה ולאחר מכן יקבע אם עמדה היא במבחן הסבירות. ככל ובית משפט ימצא כי קצין המשטרה טעה בשיקול דעתו רשאי הוא להורות בו במקום על ביטול הפסילה והשבת רישיון הנהיגה לנהג.
יש לציין ולשים לב כי ככל ומדובר בנהג חדש הרי שהרשעתו בעבירה של תאונת דרכים עלולה לסבכו עם משרד הרישוי ולגרום לו לבצע אמצעי תיקון שונים לרבות בדיקות במכון הרפואי, טסט ותאוריה חדשים.
משרדנו העלה מאמר מפורט העוסק במסוכנות וראיות לכאורה. ניתן לקרוא מאמר זה ==> מהי פסילה מנהלית? לכמה זמן? ואיך ניתן לבטל אותה?.
אזהרה: מאמר פסילה מנהלית תאונת דרכים הנו מאמר אינפורמטיבי בלבד ואין להסתמך על מאמר זה. לפני כל פעולה משפטית יש לקבל ייעוץ משפטי מ- עורכי דין / עו”ד תעבורה ואין הכותב אחראי על שום נזק, מכל סוג אשר ייגרם לעושה שימוש במאמר זה.