שללו לכם את רישיון הנהיגה עקב מצב בריאותי? אתם לא מבינים מדוע אמור הדבר להשליך על רישיון הנהיגה שלכם? מאמר זה יעסוק בנושא שלילת רישיון עקב אירוע רפואי על כל המשתמע מכך תוך מתן דגשים לפעולות הנדרשות לביטול החלטה זו.
שלילת רישיון עקב מצב רפואי ע”י המכון הרפואי לבטיחות בדרכים יכולה להיות עקב סוגים רבים של מחלות או אירועים רפואיים חד פעמיים העלולים לקרות לאדם במהלך חייו. תפקידו של המרב”ד הוא לבדוק נהגים מבחינת כשירות רפואית לנהיגה ולקבוע האם הם כשירים לנהיגה אם לאו.
להלן דוגמאות למצבים בהם עלול המכון הרפואי לשלול רישיון נהיגה עקב מצב בריאותי
- נהג אשר מתעלף תוך כדי פרכוסים – עלול להיות מאובחן כאפילפטי, גם אם מדובר באירוע חד פעמי. ראה מאמר הוצאת רישיון נהיגה לחולה אפילפסיה.
- אדם אשר ראייתו נפגעה, או אדם הסובל מעיוורון צבעים או אדם אשר שדה ראיה מוגבל גם יכול להיפסל מלהחזיק ברישיון נהיגה.
- נהג אשר אובחן כסובל מדום נשימה.
- נהגים אשר סובלים מסוכרת נעורים או סוכרת / 2 TAPE. מוזמנים לקרוא מאמר הוצאת רישיון נהיגה לחולי סוכרת נעורים וסוכרת מבוגרים.
- מחלות לב כגון התקנת קוצב לב, אי ספיקת לב.
- הפרעות בשיווי משקל העלולות להשפיע על כושר הנהיגה.
- מחלה פסיכיאטרית המשפיעות על הנהיגה, כושר השיפוט וכו’.
אין צורך להרחיב בעניין הקשר בין מחלות שונות לאירועי תאונות דרכים. יחד עם זאת, לא הכול שחור ולבן ונדרש לבדוק כל מקרה לגופו. כך למשל, נהג אשר הגיע לבית החולים לאחר פרכוס שבעקבותיו רופא בחדר המיון רשם אבחנה של אפילפסיה. בפועל, הנתונים שנאספו בשטח (למשל ע”י מד”א) אינם תואמים אבחנה זו ומשכך ניתן לתקוף את החלטת המכון הרפואי באמצעות חוות דעת רפואית נגדית מתאימה.
חובת הרופא המטפל להודיע למרב”ד על כל אירוע רפואי
נהגים רבים יגידו וישאלו מדוע שרופא המשפחה שלי ידווח עלי למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, איזה אינטרס יש לו לעשות זאת. האמת היא כי מנקודת מבט מקצועית וציבורית ישנה חובה על רופא המשפחה לדווח על כל אירוע רפואי למכון לבטיחות בדרכים על מנת שניתן יהיה להתריע מפני נהג אשר סובל מבעיות רפואיות כאלה ואחרות העלולות לסכן את שאר משתמשי הדרך.
בהתאם לחוק, קיימת חובה על רופא המטפל באדם להודיע למרב”ד על מאובחן או מטופל הסובל מבעיה רפואית כזו או אחרת אשר לדעת הרופא עלולה לסכן את עצמו ו/או את זולתו מחמת אותה מחלה/ מצב בריאותי. יש לשים לב כי מדובר בחובה החלה על הרופא ולכן במידה ולא יעשה כן עלול הוא לבצע מעשה המנוגד לחוק וכן לעמוד במצב בו הוא מסכן נוסעים אחרים הנמצאים בכביש.
דוגמה נוספת לחובת דיווח על חולה. נהג ניגש למוסד לביטוח לאומי ודיווח על מחלה כזו או אחרת או נהג אשר השתחרר מצה”ל עם בעיה רפואית וכעת קיבל הודעה כי עליו לבצע בדיקות רפואיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. כל המקרים הללו חייבים לעבור לבדיקת מרב”ד ועל הרופא המטפל או המוסד לביטוח לאומי חלה החובה לדווח.
מה קורה כאשר מדובר באבחנה רפואית שגויה?
לא אחת פוקדים את משרדנו נהגים הטוענים כי אותו אירוע רפואי או אותה בעיה רפואית ממנה לכאורה סובלים היא שום כלום ואינה נכונה. יש לזכור בראש ובראשונה כי במכון הרפואי נמצאים רופאים אשר אינם חפים מטעויות וגם במוסד זה לעיתים יכולה להיות אבחנה שגויה. מסיבה זו, יש לבדוק את החומר הרפואי לרבות תיקו הרפואי של הנהג ולאחר מכן לגבש צעדים נגד אותה החלטה השוללת את רישיון הנהיגה.
מניסיוננו, פעמים רבות אובחנו נהגים כאפילפטיים בשל טעות כזו או אחרת של המכון הרפואי כאשר בפועל הם אינם סובלים מבעיה זו. לאחר בדיקת החומר הרפואי השייך להם בדקדקנות יחד עם עם מומחה מטעמנו התגלו כשלים רבים באבחנה. משרדנו הציג בפני ועדת הערר בתל השומר כשלים אלו ולבסוף רישיונו של הנהג הוחזר לו.
האם במצב של שלילת רישיון עקב אירוע רפואי ניתן לפעול לבד?
נהגים מסוימים סבורים כי אם ילכו לוועדה הרפואית בתל השומר ויסבירו את גרסתם הרי שרישיון הנהיגה יחזור להם. נהגים אלו מבצעים טעות קשה ומרה שכן עליהם לזכור כי רישיונם נפסל עקב החלטה רפואית של רופא ולא סתם על ידי גורם שאינו מבין דבר ברפואה. מסיבה זו, ללא חוות דעת נכונה וללא כיוון וייעוץ מתאים ונכון עלול אותו נהג לסתום את הגולל ולמנוע מעצמו לקבל את רישיון הנהיגה.
דמיינו נהג אשר מגיע למכון הרפואי בשל אירוע לבבי ורישיונו נפסל בגין מצב רפואי זה. נהג זה אשר לא השלים עם החלטת המכון הרפואי הגיש ערר לוועדת ערר בתל השומר ובמועד הדיון בפני הועדה התייצב בפניה וטען כי מעולם לא עבר אירוע רפואי כזה או אחר והחלטת המכון שגויה. בהעדר חוות דעת מדויקת מטעם רופא מטעמו המוכיחה כי אכן לא עבר אירוע רפואי כיצד ומדוע שחברי הועדה יקבלו את טענותיו?
יש לזכור כי בפני חברי הועד מונח החומר הרפואי השייך לנהג אשר נערך על ידי רופא המתמחה בתחום הרלוונטי ולאחר שנתן את דעתו לגבי מצבו הרפואי של הנהג. מסיבה זו, ללא קו הגנה נכון, מקצועי, ומדויק אין טעם לגשת לוועדה. הגעה לוועדה לא מוכנים כמוהו כבזבוז זמן וכסף. יש לזכור כי עלות האגרה להגשת ערר הינה 1,076 ש”ח סכום כספי אשר לכל הדעות אינו מבוטל. נהג אשר יגיע לא מוכן לוועדה יבזבז את זמנו וכספו לריק.
איך יכול לסייע עורך דין תעבורה בנושא שלילת רישיון עקב אירוע רפואי?
ראשית, עורך דין תעבורה יבדוק את ההיסטוריה הרפואית של הנהג עוד טרם ייגש לבדיקות במוכן הרפואי. בדיקה מקדימה של מצבו הרפואי של הנהג תעזור לשפר את מצבו באופן דרסטי בין עם על ידי המלצות להשלמת חוות דעת מהרופאים המטפלים ובין באמצעות חוות דעת פרטיות המוכיחה כי מצבו הרפואי טוב והוא כשיר לנהיגה.
אין ספק שידע שווה כוח ובמקרה שלנו כאשר ישנה הזמנה לבדיקות במרב”ד שווה כפל כוח. הבנת המטריה והאופן בו המכון הרפואי עובד שווה הון ולא בכדי עורך דין המתמחה בדיני תעבורה יוכל לסייע לנהג אשר רישיונו נפסל על ידי המכון הרפואי. מעבר להכרת הפרוצדורה בהגשת הערר לוועדת עררים בתל השומר וניהול הדיון בפניה, עורך הדין יוכל להפנות את הנבדק לבדיקות מתאימות לצורך בדיקת כשירותו לנהיגה ולאחר מכן לעשות שימוש בבדיקות אלו כחלק מקו ההגנה לניהול דיונו של הנהג.
עורך דין לתעבורה המתמחה במכון רפואי יפנה את הנהג לגורם הרפואי המדויק ביותר על מנת שייתן לו חוות דעת מקצועית אשר תפתור לו את הבעיה ותהווה משקל הולם לחוות דעתו של הרופא במכון הרפואי. אין להקל ראש בבדיקות במכון הרפואי וכן אין להקל ראש בערר אשר יוגש לוועדה הרפואית. לשלילת רישיון נהיגה עקב החלטת המכון הרפואי השלכות שונות ורבות, מומלץ לפנות לעו”ד המתמחה בדיני תעבורה באופן מידי על מנת לצמצם נזקים ככל שניתן.
משרד עורכי דין ערן עקראוי ושות’
משרדנו עוסק 12 שנים ויותר בדיני תעבורה וצבר ידע רב וניסיון עצום בכל הקשור למרב”ד ונושא שלילת רישיון עקב אירוע רפואי. לקוח הפונה למשרדנו בשל שלילת רישיון נהיגה עקב אירוע רפואי יקבל ייעוץ ולווי מקיף לאורך ההליך כולו החל מרגע הזימון לבדיקות במרב”ד ועד לוועדת הערר במידה ויגע לשם.
משרדנו עובד בשיתוף פעולה עם מיטב המומחים בתחום הרפואי והפסיכולוגי הנותנים למשרד ייעוץ וחוות דעת בנוגע למצבו של הנבדק. יחד עם מומחים אלו אנו בונים רשת הגנה מקצועית עוד טרם הבדיקות במרב”ד או הועדה הרפואית. כמו כן, למשרדנו ניסיון עשיר בהגשת ערעורים מנהלים לבית המשפט המחוזי על החלטות ועדות הערר בתל השומר וכן הצלחות לא מעטות בתחום.
במידה וזומנתם למרב”ד הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו לשם קבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות. אנו נדאג לענות לכם על כל שאלה שתטריד אתכם ובמידת הצורך נלווה אתכם למומחים מטעמנו אשר יסייעו לכם להבין מה מצבכם הרפואי האמתי והאם הנכם כשירים לנהיגה.
יש לכם עוד שאלות? מוזמנים לקרוא דף פורום שאלות ותשובות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
אזהרה – מאמר שלילת רישיון עקב אירוע רפואי הנו מאמר אינפורמטיבי בלבד ואיננו נועד לשמש כייעוץ משפטי ולפני כל פעולה משפטית יש להתייעץ עם עו”ד תעבורה אשר עוסק בתחום התעבורה ואין הכותב או האתר אחראים על שום נזק אשר ייגרם לעושה שימוש בכתוב באתר זה.