המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף מקצועי הנועד לבדיקות את כשירותם של אזרחי ישראל לנהוג בכלי רכב מנועי.
במאמר זה אנו נסביר ונפרט לעומק אודות המכון הרפואי (המרב”ד) ותפקדו, נראה אלו נהגים יופנו לבדיקות רפואיות, מהן הבדיקות הקיימות וכן כיצד ניתן להתמודד עם שלילת רישיון נהיגה על ידי המכון הרפואי באופן משפטי, מקצועי ומדויק.
על מנת למנוע בזבוז זמן יקר והמתנה ממושכת, חשוב לפנות לעורך דין תעבורה מקצועי ומנוסה בתחום המכון הרפואי מיד לאחר קבלת התשובה ממשרד הרישוי אודות שלילת רישיון הנהיגה.
טיפול משפטי מקצועי ומנוסה יסייע לבטל את רוע הגזרה ולהשיב את רישיון הנהיגה.
מהו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ומה תפקידו
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים המוכר בשמו המרב”ד הינו גוף מקצועי אשר תפקידו לבדוק ולבחון את כשירותם הרפואית והמנטלית של נהגים בישראל להשתמש בכלי תחבורה ולנהוג בהם.
למכון הרפואי לבטיחות בדרכים מופנים נהגים אשר ביצעו עבירות תנועה חמורות או נהגים אשר מסיבות רפואיות כאלה ואחרות יש צורך בבדיקת כשירותם לנהוג בכלי רכב מנועי.
גם נהגים מקצועיים המבקשים להחזיק ברישיון נהיגה ציבורי או ברישיון נהיגה על כלי רכב כבד (מעל 15 טון) צריכים לעבור בדיקות במכון הרפואי אשר יבחן ויבדוק את כשירותם.
למכון הרפואי יופנו נהגים על ידי משרד הרישוי, משטרת ישראל, רופא המשפחה או כל רופא אחר הסבור כי יש לערוך בדיקות רפואיות לנהג.
יש לזכור כי בהתאם לתקנה 212(א) לתקנות התעבורה, למשרד הרישוי שיקול דעת רחב בהפניית נהג לבדיקות במכון הרפואי ולמעשה כל נהג בישראל עלול למצוא עצמו נקרא לבצע בדיקות אלו במרב”ד.
מי נדרש לבצע בדיקות במכון הרפואי?
בפסקה שלהלן נמנה ונציין את הנהגים העלולים להידרש לבדיקות במכון הרפואי לצורך קבלת רישיון נהיגה. יש לזכור כי אין המדובר ברשימה סגורה וכי באופן תאורטי כל נהג במדינת ישראל עלול למצוא עצמו מופנה לבדיקות אלו.
- מבקשי רישיון נהיגה לרכב ציבורי ומשא כבד או בעליי רישיון צבאי הרוצים להמירו לרישיון אזרחי. הפנייה למכון הרפואי במקרה זה יהיה ע”י משרד הרישוי או משרד רישוי צה”ל.
- עברייני תנועה כבדים וכן נהגים הצוברים נקודות משרד הרישוי בגין ביצוע עבירות תנועה לפי פקודת התעבורה. לדוג’ שימוש בטלפון בזמן נהיגה, נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון נהיגה, נהיגה בשכרות, נהג חדש שנהג בשכרות וכו’. הפנייה במקרה זה תעשה על ידי משרד הרישוי או משטרת ישראל.
- נהגים שהיו מעורבים בתאונות דרכים עם פצועים או תאונות דרכים עם אבדות בנפש ודווחו למכון הרפואי ע”י משטרת ישראל.
- נהג חדש אשר היה מעורב בתאונת דרכים בה נחבל אדם.
- נהגים המדווחים ע”י גורמים משפטיים לאחר משפט תעבורה למשל מורשעי סמים, מורשעי נהיגה בשכרות.
- צורכי סמים ו/או אלכוהול המופנים על ידי משרד הרישוי, משטרת ישראל וסמכות רישוי צבאית.
- מבקשי / מחזיקי רישיון נהיגה בעלי ליקוי בריאותי. לעתים מבוצע דיווח למכון ע”י רופא מטפל או תעסוקתי או המוסד לביטוח לאומי. דרך נוספת היא מילוי הצהרת בריאות של הרופא המטפל והצרת הנהג המבקש. התאמת אביזרי נהיגה ורכב למגבלותיהם הרפואיות.
- קשישים ונכי משרד הביטחון.
הערה: על פי חוק, לרופא המטפל ישנה חובת דיווח למכון הרפואי כאשר הוא מאבחן חולה הסובל מבעיה רפואית היכולה להשפיע על יכולתו לנהיגה.
מה כולל תהליך הבדיקה במכון הרפואי?
היה והופניתם לבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים חשוב להכיר את הפרוצדורה הצפויה ולהיוועץ עם עורך דין תעבורה מנוסה בתחום על מנת שניתן יהיה לעבור את הבדיקות בהצלחה.
הפנייה למכון הרפואי לצורך בדיקת כשירות נהיגה יכולה להתבצע בגין מגוון רחב של סיבות החל מבעיה רפואית כלשהי הקיימת לנהג ועד לבדיקת כשירות מנטלית או נפשית. כל הפנייה לבדיקות במכון הרפואי תיבדק את ידי עורך דין מקצועי ומנוסה ובהתאם לכך יינתן המענה המשפטי המתאים.
סוגי הבדיקות הקיימות ושלבי התהליך:
מלבד הבדיקות הרפואיות הסטנדרטיות במכון הרפואי (אורתופדיה, קרדיולוגיה, נירולוגיה, עיניים, בדיקת שינה וערנות, ו-EEG) ישנן גם בדיקות פסיכולוגיות ו/או פסיכיאטריות בהן כל פרט שיימסר על ידכם או אפילו הפגנת לחץ עלולים להתפרש בשלילה.
האבחון הפסיכולוגי כולל מבחני אישיות (בניהם מבחן MPPI-2) וליקויים קוגניטיביים, ראיון ומידע משלים (רישום פלילי, הרשעות קודמות ו סיכום מחלה).
לעתים יתווספו בדיקות משלימות ע”י גורמי פנים וחוץ. יש לציין כי יתכן ונהג או מבקש רישיון נהיגה יצטרך לעבור רק בדיקות רפואיות או רק פסיכולוגיות או במקרים מסוימים בדיקות רפואיות ופסיכולוגיות יחדיו כל אחד בהתאם למקרה הספציפי שלו.
כך לדוגמה, אדם שהגיע למכון הרפואי לבטיחות בדרכים בשל שימוש בסם, ייבדק הן אצל פסיכולוג והן אצל פסיכיאטר. אדם אשר נקרא למכון הרפואי בשל סיבה בריאותית ייבדק רק על ידי רופא המתמחה בתחום הרפואי בגינו הפונה לבדיקה.
תוצאות הבדיקה במכון הרפואי ומסקנותיו:
- כשיר לנהיגה. ללא מעקב (מצב אידאלי) או כשיר לנהיגה עם מעקב ( רישיון נהיגה מותנה). התניית רישיון נהיגה יכולה להיות בדמות הגבלות שונות כגון נהיגה בשעות מסוימות בלבד, נהיגה באזורים מסוימים בלבד או על כלי רכב ספציפי וכו’.
- בלתי כשיר לנהיגה. באופן חלקי או מלא. ככל ורישיון הנהיגה של הנהג נשלל, עומדת לו האפשרות להגיש ערר על החלטת המרב”ד לוועדת ערר בתל השומר וזאת בתוך 30 ימים מיום קבלת החלטה ממשרד הרישוי. במידה ולבסוף ועדת ערר תדחה את הערר, ניתן להגיש ערעור מנהלי לבית המשפט המחוזי.
זמני המתנה לבדיקות במכון הרפואי
יש לזכור כי בשל העומס הרב המוטל על המכון הרפואי זמן ההמתנה לבדיקות עלול לארוך שבועות ארוכים כאשר במהלך כל תקופה זו רישיונו של הנהג יותלה והוא לא יוכל לנהוג. לא ניתן לנקוב במועד זמנים אחיד בהמתנה לבדיקות במכון הרפואי אך בהחלט ניתן לומר כי מדובר בהמתנה ארוכה וממושכת.
במקרה בו קיים צורך דחוף ברישיון הנהיגה מסיבה כזו או אחרת, ניתן לפנות לעורך דין אשר באמצעות הידע והניסיון הקיים לו יוכל לזרז את ההמתנה לבדיקות במכון הרפואי ולאפשר לנהג לבצע את הבדיקות מהר ככל שניתן.
איך להגיע מוכן לבדיקות במכון הרפואי?
אמנם אין המדובר בתחנה אחרונה במסע האפשרויות של הנהג להשיב את רישיון הנהיגה שלו אך יחד עם זאת, יש לזכור כי מדובר בנקודת זמן קריטית עבור דורש הרישיון אשר מומלץ בחום להגיע אליה מוכן וערוך כהלכה. מניסיוננו, הגעה לוועדת ערר מוכנים עם כל המסמכים הנדרשים מעלה באופן חד וברור את הסיכויים לקבל חזרה את רישיון הנהיגה.
חוות דעת פרטיות של מומחים. במסגרת ההכנה לוועדת הערר, יפנה עו”ד תעבורה את הלקוח לצורך בדיקות משלימות חיצוניות בתחום הפסיכיאטריה, הרפואה או הפסיכולוגיה הכול בהתאם לצורך ולמצב. משרדנו עובד עם מיטב המומחים בעלי שם עולמי בתחום התמחותם אשר מכינים ועורכים חוות דעת נגדיות למכון הרפואי.
חשוב מאוד להגיע לוועדה עם חוות דעתו של המומחה התומכת בגרסתכם ומוכיחה כי ביכולתכם לנהוג. המכון הרפואי לבטיחות בדרכים המרב”ד מספק לוועדת ערר חוות דעת מקצועית משלו ומשכך על מנת שניתן יהיה לתקוף חוות דעת זו יש להגיע ערוך ומוכן עם חוות דעת נגדית מטעמכם.
טיפים להתמודדות עם הבדיקה:
אין ספק כי שלב ביצוע הבדיקות במכון הרפואי עלול להיות מלחיץ במיוחד למי שלא רגיל בביצוע מבחנים על מחשב, חוסר הודאות העוטפת את תהליך המבחנים עלול להלחיץ ולהביא לטסטים גרועים. ישנם מספר כלים חשובים היכולים לסייע להתמודד עם שלב הבדיקות בהצלחה.
- להגיע מוכן וערוך בהתאם לבדיקה הנדרשת. לדוגמא, ככל והופניתם לבדיקות בשל מצב רפואי כלשהו יש להגיע עם מסמכים רפואיים מתאימים.
- להגיע רגוע ולהיות מרוכז. ריכוז והבנת הנדרש מכם בשלב הבדיקות יסייעו לבצע את המבחנים באופן נכון.
- להתכונן מראש. הכנה מראש והבנה התהליך יכולים לסייע רבות בהצלחת הטסטים.
- לא למהר ולהבין היטב מה מבקשים הגורמים המקצועיים הנמצאים במכון הרפואי. פעמים רבות חוסר תשומת לב יכולה להביא לתשובה שלילית.
מה עושים במקרה בו נפסל רישיון הנהיגה ע”י המכון הרפואי?
קבלת תשובה שלילית ע”י המכון הרפואי יכולה להיות בהחלט עניין מרגיז ופוגעני של ממש. רישיון הנהיגה משמש עבור כלי התניידות בסיסי ומהווה חלק בלתי נפרד מזכות חופש התנועה שלנו.
אמנם, יש צורך להילחם בתאונות הדרכים הפוקדות את ארצנו אך יחד עם זאת דרך זו לעיתים גובה מחיר כבד מאלפי נהגים אשר רישיונם נשלל בתואנות שווא, אבחון פסיכולוגי מוטעה או חוסר תשומת לב לפרטים קטנים.
לא אחת משרדנו נתקל בנהגים אשר ביצעו בדיקות רפואיות במכון הרפואי ולבסוף רישיונם נשלל מסיבה של אי התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה. מונח מקצועי זה למעשה משמש כסעיף סל של המכון הרפואי בגינו נשללים אלפי נהגים במדינת ישראל כאשר אינם מבינם כלל במה מעדו או מה הסיבה האמיתית העומדת מאחורי פסילתם.
מה ניתן אם כן לעשות במידה וזומנתי לבדיקות במכון הרפואי? התשובה לכך היא כי יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי ע”י עורך דין המכון הרפואי המתמחה בתחום זו ובידיו הניסיון והידע להכין אותך לבדיקות במרב”ד כך שבסופו של יום תוכל לעבור את הבדיקות בהצלחה.
במקרה של פסילה ע”י המכון הרפואי עומדים לנהג 30 ימים להגיש ערר לוועדת ערר בתל השומר ולשטוח בפניה את טענותיה. טיפול בערר כזה חייב להיעשות על ידי עורך דין תעבורה מקצועי היודע למקד את הטיעונים הנדרשים בחומר שצריך ולגבותו בחוות דעת ואסמכתאות נדרשות.
עו”ד תעבורה ערן עקראוי המשמש יו”ר ועדת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים המחוזית בלשכת עורכי הדין בעל ניסיון עשיר בייצוג מול המכון הרפואי וועדת הערר בתל השומר לרבות ערעורים מנהלים המוגשים על הועדה.
איך לערער על החלטת המכון הרפואי?
ערר על החלטת המכון הרפואי צריך להתבצע בתוך 30 ימים ממועד קבלת ההחלטה על ידי משרד הרישוי. טרם הגשת הערר יש לצרף את אישור תשלום האגרה עבורו וכן לפרט ולנמק מדוע שגה המכון הרפואי באבחונו.
משרדנו ממליץ בחום כי טרם הגשת הערר יש לקבל את מלוא החומר הרפואי הנחוץ והרלוונטי הנוגע להחלטה המקצועית ורק לאחר מכן לגבש את קו ההגנה. ללא החומר הרפואי לא ניתן לדעת מהי הסיבה לפסילת רישיון הנהיגה וכן איזה מומחה יכול לסייע בנדון.
לאחר הכנת הערר ותשלום האגרה, יש להגישו לוועדת ערר הנמצאת בתל השומר ולהמתין למועד דיון בוועדה. מועד כזה צפוי להינתן בתוך 3 חודשים לערך ממועד הגשת הערר.
חשוב לזכור כי לדיון בפני הועדה יש להגיע מוכנים וערוכים באופן המקסימלי ביותר על מנת שניתן יהיה לשכנע את חברי הוועדה כי נפלה טעות בהחלטת המכון הרפואי. הגעה לא מוכנה לוועדה עלולה להביא לתוצאה לא רצויה ודחייתו.
ייעוץ משפטי מקצועי ודרך התנהלות נכונה לנהגים על החלטות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב”ד)
דוגמאות להישגים בוועדת ערר תל השומר ובמכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
מה כותבים עלינו ברשתות החברתיות
לכל ההמלצות כנסו לדף >> המלצות.
אז לסיכום מה עושים אתם שואלים? פונים לעורך דין מוביל בתחום ומצילים את רישיון הנהיגה
הרבה לפני הגעתכם למרב”ד ליום בדיקות פניה לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה היא המפתח להצלת רישיון הנהיגה. מלבד ההכנה לפרוצדורה העומדת בפניכם, עורכי דין תעבורה יקדים ויאתר כל פרט רלוונטי העשוי לתמוך בטענותיכם ויסייע לכם לצלוח את הליך הבדיקה.
עורך הדין יבדוק ויבחן את היסטוריית הנהיגה שלכם ועברכם התעבורתי, עברכם הפלילי, מידע רפואי וכיו”ב. בנוסף, בקיאותו באיתור שגיאות וסתירות עשויה לעצור את תהליך הבדיקה במכון ולמנוע את הצורך בפניה לוועדת ערר.
הוגדרתם “בלתי כשירים לנהיגה”? לא מרימים ידיים! נהג הרואה עצמו נפגע מהחלטת המרב”ד הצעד הבא עבורו הוא הגשת ערר מנומק על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר בתל השומר.
עורך דינכם יבחן את הדוקומנטציה הרפואית עליה ביסס המכון את החלטתו ובעת הצורך יפעל בשיתוף עם מומחה רפואי שיספק חו”ד רפואית הכרחית נגדית לחוות דעתו של המכון הרפואי. טרם הטיפול בתיקכם, ידאג עורך הדין להוציא את התיק הרפואי מהמרב”ד בכפוף לחתימה על ויתור סודיות רפואית – וס”ר וכן את כל החומר הרלוונטי לצורך הגשת ערר.
ערעור מנהלי על החלטת ועדת ערר. גם אם עררכם לוועדת ערר לא התקבל ובסופו של יום רישיונכם לא שב אליכם הרי שזוהי אינה נקודת המוצא האחרונה. על החלטת הועדה בתל השומר ניתן לערער בביהמ”ש המחוזי תוך 45 ימים ממועד מתן החלטת ועדת ערר. הערעור כמובן יעסוק אך ורק בשאלות משפטיות העולות מהחלטת חברי הוועדה.
מה עלות אגרת השירותים במרב”ד:
להלן תעריף אגרות במכון הרפואי:
אגרה על שירות | מחיר |
בדיקה בוועדת ערר תל השומר | 1073 ₪ |
עיון במסמכים או התיק רפואי | 118 ₪ |
בדיקה חוזרת | 325 ₪ |
בדיקת כשירות נהיגה במרב”ד | 631 ₪ |
לאן פונים? כתובת המכון הרפואי ושלוחותיו:
אזור / מחוז | כתובת | טלפונים ופקסים |
תל אביב | תל אביב – רחוב דרך בגין 116, תל אביב – יפו מיקוד: 6473912 |
|
חיפה / צפון | קריית הממשלה, רחוב פל-ים 15, חיפה, קומה 20. |
|
דרום | מדיטון אדם – צומת אלי כהן (קניון עזריאלי הנגב) 93, באר שבע |
|
תל אביב – מרכז | (מדיטון מרכזים רפואיים) רחוב החשמל 18, תל אביב-יפו |
|
תל אביב | מכון קינן שפי – רחוב האומנים 7, תל אביב-יפו |
|
חולון | פמי פרימיום- הלוחמים 53 (קומה 1), חולון |
|
כתובת ועדת ערר תל השומר ביה”ח שיבא:
- לעניין ועדת ערר אשר בתל השומר לא ניתן לפנות בטלפון והדרך לפניות לוועדה היא דרך פקס: * לבירורים ניתן לשלוח פקס כולל מס’ תעודת זהות לטל’: 03-5661945 או במייל: fax-infoma@MOH.GOV.IL
- יש לזכור כי ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים המרב”ד יוגש לוועדת ערר אשר מקום מושבה בבית החולים שיבא – תל השומר.
- הערר יוגש תוך 30 ימים מיום קבלת החלטת המכון לבטיחות בדרכים בצירוף אגרה משולמת.
- למידע נוסף אודות וועדת ערר קרא עוד במאמרים באתרנו.
שאלות ותשובות על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
במידה והמכון פסל את רישיונך, ניתן להגיש ערר תוך 30 יום מרגע ההחלטה לוועדת הערר! אונם יש לדעת כי מדובר בהליך מורכב ועל כן יש להתייעץ עם עורך דין הבקיא בהליכי הערר.
בדרך כלל ההמתנה לתשובה לאחר הבדיקות תגיע למשרד הרישוי כאשר בדרך כלל זה לוקח 3 חודשים.
מדובר במונח אשר מכיל בתוכו מגוון עצום של אפשרויות ביניהם מסוכנות ו/או בעיה פסיכיאטרית וכן מגוון עצום של בעיות כאלה ואחרות.
הנך צפוי לעבור במרב”ד מגוון בדיקות פסיכולוגיות ו/או פסיכיאטריות ו/או רפואיות כאשר אי הכרה של התהליך עלולה להביא לאיבוד רישיונך,
על כן מומלץ להתייעץ עם עורך דין בטרם הבדיקה ובמידה ונכשלת אז לפנות לעורך דין לשם הגשת ערר.
מגוון האפשרויות להגעה למכון הרפואי הוא ענק כאשר הגורמים המפנים הבולטים הם:
ביטוח לאומי
משטרת ישראל
צה”ל
בית המשפט
רופאים ומוסדות רפואיים
ועוד…
הכתוב במאמר זה אינו מהווה בשום פנים ואופן חוות דעת משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי ובכל מקרה יש להיוועץ עם עורך דין תעבורה העוסק בתיקי תעבורה וידע בענייני המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מרב”ד.