להחזיק ברישיון נהיגה פירושו להיות מודע לחוקי התנועה, התמרורים השונים ויתר הכללים הרלוונטיים. רבים נוטים לבלבל בין הנחיות מנהליות הכרוכות בנהיגה לבין חוקי התנועה המוסדרים בפקודת התעבורה.
בעוד שמשטרת ישראל היא הגוף האוכף את חוקי התנועה בכבישים הרי שאת הפעולות המנהלתיות אוכף משרד הרישוי.
תפקידה של משטרת ישראל לוודא כי אדם האוחז בכלי רכב מציית לחוקי התנועה ונוהג על פי חוק. תפקידו של משרד הרישוי הוא לוודא כי בהתאם לוותק הנהיגה של האדם וסוג העבירות שביצע ינקטו נגדו אמצעי תיקון מנהלתיים ובמקרים שונים אף סנקציות מנהלתיות כפי שנפרט בהמשך.
במאמר זה נתמקד ונעסוק בפעולות המנהלתיות שמשרד הרישוי מוסמך להטיל על נהג אשר צבר לחובתו נקודות. נראה אילו סוגים של אמצעי תיקון יש, מתי נהג יוזמן על ידי משרד הרישוי לבצעם ומהו אמצעי התיקון החמור ביותר שניתן להטיל על נהג.
מהם בכלל אמצעי תיקון:
כאשר נהג מבצע עבירות תעבורה בהתאם לסוג העבירה ירשם לו דו”ח תנועה או הזמנה לבית משפט. כמעט לצד כל העבירות קיימות נקודות משרד הרישוי אשר עם צבירתן יחויב הנהג בביצוע אמצעי תיקון.
יש לשים לב כי במקרה של נהג חדש אמצעי התיקון קפדניים שבעתיים וכמעט כל עבירה שנהג חדש יבצע בתקופת “הנהג החדש” תחייב אותו מעבר לביצוע קורסים שונים אף בביצוע מבחנים כתנאי לחידוש הרישיון ומעבר של תקופת נהג חדש פעם נוספת.
אמצעי תיקון הם כלי המשמש בידי משרד הרישוי לבצע אכיפה מנהלתית של עבירות תנועה מעבר לדוחות הכספיים והעונשים הנוספים שיוטלו על נהג אשר ביצוע עבירות. אמצעי תיקון אלו, מנוהלים במשרדי משרד הרישוי ודינם כהחלטה מנהלית לכל דבר ועניין.
מהם סוגי הקורסים שיש כחלק מאמצעי תיקון ומתי יצטרך נהג לבצע אותם
קורסים בגין צבירת נקודות משרד הרישוי הם האמצעי תיקון הנפוץ ביותר המוטל על נהג כסנקציה לביצוע עבירות תנועה. ניתן למנות שלושה קורסים נפוצים המוכרים כמעט לכל נהג.
- קורס ריענון נהיגה – מדובר בקורס אשר כל נהג בישראל יצטרך לבצע כאשר ותק נהיגתו יגיע לחמש שנים. מדובר בקורס בעל מספר מפגשים כאשר בסופו נערך מבחן מסכם ויש לבצעו בהצלחה. ביצוע קורס זה הוא תנאי לחידוש רישיון הנהיגה בתום חמש שנים מיום הוצאתו.
- קורס נהיגה נכונה – נהג אשר צבר לחובתו 12 נקודות בתקופה של שנתיים ימים יצטרך לבצע קורס נהיגה נכונה. בדומה לקורס ריענון נהיגה, מדובר בקורס בן מספר מפגשים. נהג אשר לא יבצע את אמצעי תיקון זה יותלה רישיון הנהיגה שלו והוא יחשב כנוהג בזמן פסילה. מעבר לכך, אי ביצוע הקורס יגרום לתקופת הצבירה להתארך עד לביצוע הקורס הנדרש.
- קורס נהיגה מתקדם – נהג אשר הספיק לצבור 24 נקודות בתקופה של שנתיים ימים יהיה עליו לבצע קורס נהיגה מתקדם. בנוסף, תקופת הצבירה של הנהג תוארך לארבע שנים וכל דו”ח אשר ירשם לחובתו בתקופה זו יגרום למספר הנקודות לעלות והוא עלול להיפסל על ידי משרד הרישוי לתקופה של שלושה חודשים.
האם ביצוע הקורסים יביא למחיקת הנקודות
ישנה נטייה לחשוב כי ביצוע הקורסים יביא באופן מידי למחיקת הניקוד.
אמנם, ביצוע הקורסים נחוץ לאיפוס תקופת הצבירה של הנהג אך אין הדבר אומר כי הניקוד ימחק באופן מיד.
לדוגמא, נהג אשר צבר 16 נקודות יצטרך לבצע קורס נהיגה נכונה. ביצוע הקורס לא ימחק לנהג באופן מידי את הנקודות ותקופת הצבירה תספר ממועד ביצוע העבירה האחרונה. אם לצורך העניין הנהג ביצע את העבירה בתאריך 1.1.17 הרי שתקופת הצבירה שלו תתאפס בתאריך 2.1.19 זה במידה ואכן ביצע את הקורס הנדרש ולא צבר לחובות נקודות נוספות אשר גרמו לתקופת הצבירה להתארך לארבע שנים.
חשוב להקפיד על ביצוע הקורסים בזמן זאת בכדי שתקופת הצבירה אכן תסתיים במועדה ולא תמשיך ותעמוד לנהג. יש לזכור כי כל עוד תקופת הצבירה תלויה ועומדת, כל עבירה שיבצע הנהג תספר בנוסף לעבירות הקודמות והוא עלול למצוא את עצמו בצרות נוספות.
כיצד ניתן לדעת מתי עלי לבצע את הקורסים
נהג אשר צבר לחובתו מספר נקודות המחייבות בביצוע קורסים יקבל הודעה ממשרד הרישוי כי עליו לבצע את אמצעי התיקון. במקרים רבים נהגים כלל לא מקבלים את הודעות משרד הרישוי ואינם יודעים כי הוטלו עליהם אמצעי תיקון.
במצבים כאלה, עלול הנהג למצוא את עצמו לעיתים נוהג כאשר רישיון הנהיגה שלו הותלה או כאשר תקופת הצבירה שלו ממשיכה לעמוד ללא הגבלת זמן. נהגים אלו, לעיתים מקבלים הודעה ממשרד הרישוי כי רישיונם הותלה בגין אי ביצוע אמצעי התיקון או במקרים אחרים רישיון הנהיגה שלהם לא מחודש וכך מתגלה להם עניין הקורסים.
מהו אמצעי התיקון החמור ביותר שניתן להטיל על נהג
נהג אשר צבר לחובתו 36 נקודות בתוך תקופה של 4 שנים יפסל רישיונו לתקופה של 3 חודשים. היה ובתקופה של 6 שנים ממועד הטלת הפסילה על ידי משרד הרישוי יצבור הנהג פעם נוספת 36 נקודות יפסל רישיונו לתקופה של 9 חודשים וכתנאי לחידושו יהיה על הנהג לבצע מבחן עיוני, מבחן מעשי וכן בדיקות במכון הרפואי.
נהג אשר צבר לחובתו 72 נקודות בתקופה של 4 שנים יפסל רישיון הנהיגה שלו לתקופה של 9 חודשים וכתנאי לחידושו יהיה עליו לבצע את כל המבחנים הנדרשים לרבות בדיקות במכון הרפואי.
כיצד ניתן להימנע מביצוע קורסים על ידי משרד הרישוי
הדרך הטובה ביותר להימנע מביצוע אמצעי תיקון היא פשוט לא לבצע עבירות. נהג אשר מבצע עבירות פעם אחר פעם עלול למצוא עצמו במסלול ישיר להסתבכות עם משרד הרישוי. כפי שניתן לראות קיימים סוגים שונים של אמצעי תיקון וקורסים שונים הכול בהתאם למספר הנקודות ולסוג העבירה.
חשוב לציין כי הדרך לצבירת נקודות קלה מאוד ובמהירות ניתן לצבור מספר נקודות העלול לסבך את רישיון הנהיגה. היות וכמעט כל דו”ח תנועה שניתן על ידי שוטר ואפילו פשוט כמו, עבירת הפרעה לתנועה כולל בתוכו 4 נקודות הדרך לצבירת נקודות הופכת להיות קלה ומהירה.
היות ורישיון הנהיגה הוא בגדר חובה ולא מותרות אין צורך להרחיב במילים איזה נזק יגרם לנהג אשר רישיון הנהיגה שלו יפגע והוא לא יוכל לנהוג. אל לנו להתבלבל ולחשוב כי 12 נקודות או 24 נקודות הם מספר עצום הדורש דרך ארוכה להגיע אליו. היום, מרבית הדוחות כוללים בתוכם 8-10 נקודות כך שבקלות ניתן לצבור בתוך שנתיים 18-20 נקודות.
אמצעי האכיפה של משטרת ישראל רבים ומגוונים, חלקם נעשים באמצעות שוטרים וחלקם באמצעים דיגיטליים ומצלמות. במקרים רבים נהג כלל לא מודע לכך כי צבר דו”ח ורק זמן מה לאחר מכן הוא מקבל בתיבת הדואר שלו את הדו”ח המשטרתי.
יש לזכור כי לכל נהג קיימת חזקת החפות ורישום דו”ח כזה או אחר אינו אומר דבר. מומלץ בטרם תשלום הדו”ח להיוועץ עם עו”ד לענייני תעבורה אשר לו הידע והניסיון להביא להורדת הנקודות ולעיתים אף לביטול הדו”ח.
משרד עורך דין ערן תעבורה עקראוי ושות’ מתמחה בדיני תעבורה וטיפל באלפי דוחות תנועה במהלך פעילותו. קיבלתם דו”ח תנועה, אל תמהרו לשלם. פנו אלינו עוד היום ואנו נסייע לכם להבין מה עליכם לעשות.