נרשם לכם דוח מהירות ממל”ז מד מהירות לייזר? לאחרונה אנו עדים לאכיפה מוגברת של משטרת ישראל בגין עבירת מהירות הנמדדת באמצעות מד מהירות לייזר. מדובר במכמונת למדידת מהירות ניידת וקטנה אשר מתופעלת על ידי השוטר המפעיל בשטח (מכונה אקדח לייזר או LTI 20-20)
במטרה לאתר נהגים אשר עברו עבירת נהיגה במהירות מופרזת.
יש לשים לב כי לא מדובר במכשיר אשר מצלם את רכבו של הנהג בדומה למצלמת א3 אלה במכשיר אשר מודד מהירות באמצעות טכנולוגית דופלר השולחת קרן לייזר אל רכב המטרה ומחשבת את מהירותו על פי נוסחה קבועה. במאמר שבפנינו נדון ונבחן את מכשיר הלייזר, מכשיר לאכיפת מהירות נייח, נראה גם כיצד ניתן להתמודד משפטית עם מכשיר זה ובאיזה אופן מומלץ לנהג אשר נרשם לו דו”ח תנועה לפעול.
איך עובד מכשיר הממל”ז?
אקדח לייזר משטרתי עובד על אפקט דופלר השולח קרן לייזר אל רכב המטרה ובאמצעות נוסחה קבועה מודד את מהירות נסיעתו. השוטר מפעיל המכשיר, בדרך כלל יעמוד בצד הכביש ויכוון את מכשיר הלייזר למספר רכב המטרה, קרן הלייזר תפגע בחזית הרכב ותשוב אל המכשיר. במכשיר הממל”ז ישנה נוסחה קבועה המחשבת את מהירות הרכב הנמדד לפי חזרת הקרן למכשיר.
לאחר ששוטר ננעל על רכב המטרה נוסע במהירות העולה על המותר, הוא עוצר את הנהג ומראה לו את המהירות שנמדדה במכשיר. לאחר מכן, רושם השוטר המפעיל את דוח מהירות ממל”ז ומוסר אותו לנהג. יש לציין כי בתי המשפט לתעבורה השונים וכן בית המשפט העליון קבעו כי אקדח לייזר משטרתי הנו מכשיר אמין וכשיר לשימוש בתנאי שהשוטר המפעיל מבצע את כל הפעולות הנדרשות לשם תפעולו.
מה המהירות המותרת?
מהירות בדרך בין עירונית | עונש |
מהירות עד 25 קמ"ש | קנס 250 ש"ח ללא ניקוד |
26 – 40 קמ"ש | קנס 750 ש"ח ו – 8 נקודות |
41 – 50 קמ"ש | קנס 1500 ש"ח ו – 10 נקודות |
מהירות בדרך עירונית | עונש |
מהירות עד 20 קמ"ש | קנס 250 ש"ח ללא ניקוד |
30 - 21 קמ"ש | קנס 750 ש"ח ו - 8 נקודות |
31 - 40 קמ"ש | קנס 1500 ש"ח ו - 10 נקודות |
בעצם קיימים שני סוגי דוחות מהירות ממל”ז
כאמור לעיל ישנן שתי אפשרויות לרישום דו”ח בגין ביצוע עבירת מהירות ממל”ז.
- דוח מהירות ממל”ז מסוג הזמנה למשפט – הנהג יוזמן לדין ובהתאם לכלל נסיבות העניין לרבות המהירות בה נהג ייגזר דינו.
- דוח מהירות מסוג ברירת קנס – דו”ח מהירות מסוג ברירת קנס מתחלק לשלושה מדרגים של רישום דו”ח מהקל אל החמור יותר. דו”ח מהירות על סך 250 ש”ח ללא נקודות. דו”ח מהירות על סך 750 ש”ח הכולל 8 נקודות ודו”ח מהירות על סך 1,500 ש”ח הכולל 10 נקודות.
בדו”ח הזמנה למשפט המועד למשפט נקבע בשטח והנהג מקבל הזמנה לבית המשפט לתעבורה במקום ע”י השוטר.
בדוחות משטרה מסוג ברירת משפט לנהג יש 90 ימים להחליט אם הוא רוצה להישפט בגין עבירת מהירות או לשלם את הקנס. במידה והנהג מעוניין להישפט, עליו למלא את הספח המצורף אל הדו”ח תנועה המכונה בקשה להישפט ולשלוח אותו לכתובת מרכז פניות נהגים במשטרת ישראל. הזמנה לדין תשלח לנהג בדואר רשום מאוחר יותר.
מהם התנאים הנדרשים משוטר להפעלה תקינה של מכשיר ממל”ז
על מנת שניתן יהיה להרשיע נהג בעבירת מהירות אשר נמדדה על ידי מכשיר ממל”ז בשטח על התביעה להוכיח כי השוטר המפעיל פעל בהתאם לנהלים המשטרתיים והוראות הפסיקה הרלוונטית.
במידה והשוטר השמיט פרט רלוונטי כלשהו או לא מילא אחר הוראות הפעל המכשיר ייתכן כי דו”ח המהירות יבוטל או יתוקן לעבירה שאינה נושאת בתוכה נקודות משרד הרישוי. להלן מספר דוגמאות של פעולות רלוונטיות אשר על השוטר לבצע בזמן המדידה או בזמן ההכנה לה:
- נדרש כי המדידה לא תתבצע מעל 300 מטרים מרכב המטרה. ככל והשוטר מעוניין לבצע מדידה רחוקה כזו עליו להשתמש בחצובה.
- נדרש כיול יומי של מכשיר הממל”ז. כמו כן, כיול תקופתי של המכשיר בהתאם הוראות היצרן.
- נדרש קשר עין בין רכב המטרה לשוטר. איבוד קשר עין עלול להשליך על עוצמתן של הראיות בתיק.
- נדרש קו ראיה נקי מהפרעות בין הרכב הנמדד לשוטר. ככל ורכב אחר חסם את שדה הראייה של השוטר ייתכן כי יתעורר ספק בהקשר לביצוע העבירה.
- בלילה נדרש קטע דרך מואר וכן כלי רכב יחיד בנתיב הנסיעה.
- יש להוריד 5 קמ”ש מהתוצאה הסופית על מנת למנוע אי דיוקים. לדוגמה, במכשיר הממל”ז נמדדה מהירות של 90 קמ”ש לפני הפחתה. בהתאם לתקנות, יופחתו 5 קילומטרים כך שהתוצאה שתירשם הינה 85 קמ”ש.
פסילה מנהלית על ידי קצין משטרה
בעבירות מהירות מופרזת בהן הדוח על מהירות ממל”ז הוא מסוג הזמנה למשפט יוזמן הנהג לשימוע בפני קצין משטרה אשר יחליט אם לפסול את רישיון הנהיגה שלו לתקופה של 30 ימים. דוח מהירות ממל”ז מד מהירות לייזר המייחס לנהג חריגה קיצונית מהמהירות המותרת במקום יגרום לו להתייצב בפני קצין משטרה אשר יערוך לו שימוע מנהלי.
לקצין המשטרה סמכות ושיקול דעת להחליט האם יש מקום להורות על פסילת רישיון הנהיגה של הנהג לתקופה של 30 ימים או שמה בשל נסיבות העניין להותיר את רישיון הנהיגה בידיו. חשוב לציין כי גם אם קצין המשטרה החליט בסופו של יום לא לשלול את רישיון הנהיגה אין זה אומר כי במסגרת הדיון המשפטי לא יישלל רישיונו. לקצין המשטרה אמנם שיקול דעת רחב במסגרת שימוע מנהלי אך כאשר מדובר על הדיון בתיק העיקרי בהחלט רשאי בהמ”ש להורות על שלילת רישיון הנהיגה אם ימצא לנכון לעשות כן.
במידה וקצין המשטרה החליט לשלול את רישיון נהיגה ניתן להגיש בקשה לביטול פסילה מנהלית לבית משפט לתעבורה. לרוב, דיון בבקשה יערך בתוך מספר ימים ממועד הגשתה ובמסגרתה רשאי בית המשפט להיעתר לה במלואה או לקצר באופן חלקי את הפסילה. חשוב להציג בפני בהמ”ש את כל המסמכים והנסיבות הרלוונטיות אשר לטעמכם יש בהם כדי להביא לביטול הפסילה.
הערה: הנהג יכול להיות מיוצג ע”י עורך דין תעבורה בשימוע אשר נערך בפני קצין משטרה וכן במסגרת דיון משפטי בבקשה לביטול הפסילה המנהלית.
עבירת מהירות איך ניתן לצאת מזה
בשונה מדו”ח מהירות א3 העוסק באכיפה דיגיטלית הרי שבדו”ח ממל”ז עבירת המהירות נמדדת על ידי שוטר אשר נדרש לבצע לא מעט פעולות על מנת שניתן יהיה להרשיע את הנהג בסופו של דבר בבית המשפט. שלל פעולות אלו גורמות לא אחת לשוטרים הנמצאים בשטח לבצע לא מעט טעויות ברישום הדו”ח או להשמיט פרטים רלוונטיים לצורך ביסוס עבירת מהירות.
עין מקצועית של עורך דין המתמחה בדיני תעבורה תוכל להבחין בקלות בכשלים העולים מרישום הדו”ח וייתר המסמכים הרלוונטיים ובהתאם לפנות ללשכת התביעות ולהציגם בפניהם. כשלים אלו יש בהם כדי להכריע בגורלו של דו”ח המהירות ולקבוע בגין איזו עבירה יורשע הנהג בסופו של יום. היות ודוחות מהירות לרוב כוללים בתוכם 8 נקודות משרד הרישוי או 10 נקודות, הרי שמטרת העל בטיפול בדוחות אלו היא הפחתת הניקוד ושמירה על רישיון הנהיגה של הנהג.
אם נרשם לכם דו”ח בגין נסיעה במהירות מופרזת על ידי שוטר סביר להניח כי בהתאם לכשלים העולים מחומר הראיות ניתן יהיה לפעול עבורכם ולהביא לתוצאה בה רישיונכם ישמר ולא תאלצו לבצע קורסים שונים מטעם משרד הרישוי או אמצעי תיקון כאלה ואחרים. מסיבה זו, עם רישום הדו”ח, מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי אשר יחווה את דעתו לעניין רישום הדו”ח ולאחר מכן ימליץ לכם כיצד ובאיזה אופן לפעול.
כיצד יכולים לעזור עורכי דין לתעבורה בעבירת דוח מהירות ממל”ז?
עורך דין העוסק בדיני תעבורה יצלם את החומר מהתביעה המשטרתית ויעבור על המזכרים שנערכו על ידי שוטר / שוטרים בשטח עם עצירת הנהג ורישום הדו”ח. כמו כן, עורך הדין יבדוק את בדיקות הכיול התקופתיות והיומי של מכשיר הממל”ז ויוודא כי הכיול נערך כהלכה ואכן המכשיר תקין. לאחר עיון בחומר, יכין עורך הדין רשימת כשלים אשר איתר ומצא בחומר הראיות ויפנה ללשכת התביעות במטרה להגיע להסדר טיעון.
הסדר טיעון הינו עניין הנגזר מחומר הראיות ומעוצמת הכשלים אשר הצליח עו”ד לאתר בהן. לעיתים, הסדר טיעון יכלול ביטול הדו”ח לחלוטין ולעיתים שינוי העבירה לעבירה שאינה כולל נקודות משרד הרישוי. ישנם מצבים שמפאת חומרת העבירה ועברו התעבורתי של הנהג הסדר הטיעון יתייחס כלל לתקופת הפסילה אשר תוטל על הנהג ולא תעסוק כלל בנושא הניקוד.
כל מקרה לגופו וכל נהג בהתאם לנסיבותיו האישיות. ישנם מצבים בהם עורך הדין ימליץ לנהג לנהל את המשפט בעניינו ולחתור לזיכויו בבית המשפט. טיפולו של עורך הדין בעבירת דוח מהירות ממל”ז מד מהירות לייזר אינו מסתכם רק בשימוע המנהלי וייצוג הנהג בפני קצין המשטרה. עורך הדין יסייע לנהג אף במסגרת הדיון המשפטי וייצג אותו נדרש בפני כל ערכאה נדרשת.
אזהרה: כל מה שנכתב במאמר דוח מהירות ממל”ז הינו מאמר אינפורמטיבי וכללי ואין לראות את האמור במאמר זה כייעוץ משפטי. בכל מקרה לפני כל פעולה משפטית יש להתייעץ עם עורכי הדין לתעבורה / עורך דין לתעבורה העוסק בתחום ואין הכותב או משרדו אחראים לשום נזק מכל סוג אשר יגרם לעושה שימוש במאמר זה.