מצלמות מהירות בכביש החוף מאמר מאת עו”ד ערן עקראוי.
נתפסת נוהג במהירות מופרזת בכביש החוף? למשרד עורכי דין לתעבורה ערן עקראוי ניסיון עשיר בייצוג נהגים בעבירות מהירות.
בטרם נתייחס לגופו של עניין יש לעשות הבחנה בין מצלמות מהירות חדשות לבין מכמונת מהירות מבוססות רדאר. בעוד מצלמת מהירות מצלמת את הרכב הנמדד והדו”ח נשלח לנהג לכתובתו הרשומה במשרד הפנים הרי שמכמונת מהירות מופעלת על ידי שוטרים בשטח ולעיתים תוך כדי נסיעה כגון מכמונת הדבורה BEE3.
כאשר אנו מדברים על מכמונות רדאר יש לנו את מכשיר הממל”ז המכונה אקדח לייזר לאכיפת נסיעה במהירות ( ולא לאכיפת רמזור אדום). כמו כן, יש לנו את מכשיר הדבורה (ניידת משטרה, אשר בתוכה מותקנת מערכת האכיפה). מכשיר הדבורה יכול לקלוט נהגים הנוסעים במהירות מופרזת גם כאשר הניידת נמצאת בתנועה לרבות בכיוון הנגדי לנסיעת הנהג.
המצלמות החדשות הינן מצלמות המוצבות בצדי הדרכים בכבישי ישראל ופועלת לאכיפת עבירת מהירות מופרזת. כאשר אנו מדברים על מצלמת מהירות אנו מתכוונים למצלמה המדוברת GATSU המכונה “א-3”.
מאמר זה יעסוק בנושא מצלמות מהירות בכבישים מסוג גאטסו שכאמור לעיל מכונה “א-3” (מצלמות חדשות יחסית בצבע כתום).
המדובר במצלמת מהירות לאכיפת מהירות ועבירת רמזור אדום אשר נרכשה על ידי משטרת ישראל מחברה הולנדית בשם GATSU במסגרת פרויקט של משטרת ישראל בשם א-3. מצלמות אלו הוצבו בכבישי ישראל החל משנת 2012 ונכון למועד כתיבת מאמר זה רשמו מאות אלפי דוחות לנהגים שונים ברחבי הארץ.
לאורך כביש החוף ישנן שתי מצלמות (לכיוון דרום) אשר הוצבו ע”י משטרת ישראל האוכפות עבירות מהירות מופרזת ומסייעות לאגף התנועה באיתור נהגים החורגים מהמהירות המותרת בכביש ורישום דוחות תנועה בהתאם.
להלן מיקומי מצלמות גאטסו בישראל מסוג א 3
דוגמאות לתיקים של משרדנו אשר הסתיימו ללא ניקוד:
דוח מהירות מצלמה מתי ובאיזו מהירות?
דו”ח תנועה ירשם לנהג לאחר שחרג מהמריות המותרת בכביש בו מוצבת המצלמה. המהירות משתנה מכביש לכביש ויש לשים לב לתמרור המוצב במקום. כך למשל, אם מדובר במצלמות מהירות במנהרות הכרמל הרי שהמהירות המותרת במקום הינה 80 קמ”ש וישנם קטעים שהמהירות משתנה בהתאם לתמרורים. מנהרות הכרמל הינן דרך עירונית ומשכך חריגה ולו קלה מהמהירות המותרת במקום עלולה להביא לרישום דו”ח תנועה.
מצלמת המהירות המוצבת בכניסה לעיר חדרה מכיוון חיפה אוכפת מהירות החל מחריגה של 50 קמ”ש, המהירות המותרת במקום. למרות שלכאורה נראה כי תוואי הדרך מאפשר נסיעה במהירות גבוהה יותר, יש לזכור כי מדובר בדרך עירונית אשר המהירות הותרת בה הינה 50 קמ”ש ולא יותר.
מצלמות א3 יכולות להיות מוצבות גם בדרך בין עירונית שם המהירות המותרת היא 90 קמ”ש או בקטעים שונים בהם המהירות המותרת הינה 100 קמ”ש לדוגמה בכביש החוף לצפון ליד הכפר ג’אסר אזרקה. .
באיזו טכנולוגיה עובדות מצלמות מהירות בכביש החוף?
מצלמות מהירות בכביש החוף עובדות בטכנולוגיה חדשנית יחסית המבוססת על שדה מגנטי זאת להבדיל ממכמונות מסוג רדאר הפועלות על אפקט המכ”ם.
במצלמה זו הושתלו בכביש 2 פסים מגנטים במרחק קבוע של 2.5 מטר ביניהם כאשר רכב עובר בפס הראשון נדרכת המערכת
והיא יודעת לחשב את מהירות המעבר מפס א’ לפס ב’ בשבריר שניה. התמונה המופקת מן המצלמה נשלחת דרך תקשורת סלולרית מאובטחת לחדר בקרה
שם התמונות מפוענחות ובמידה והכל תקין לאחר ביקורת אנושית, ישלחו הדו”חות לביתו של הנהג.
למען הסר ספק, מצלמות אלה מצלמות גם עבירה של חציית צומת באור אדום.
האם מצלמות המהירות בכביש החוף אמינות?
בשנת 2018 זיכה בית המשפט לתעבורה בעכו 21 נהגים אשר צולמו במצלמת א – 3 נוהגים במהירות מופרזת. יחד עם זאת, יש לזכור כי מדובר בפסק דין של בית המשפט לתעבורה השלום ולכן הוא אינו מחייב בתי המשפט לתעבורה האחרים.
לאחר תוצאות פסק דינו של בהמ”ש לתעבורה בעכו, העבירה משטרת ישראל את מערכת א – 3 לטכניון לצורך בדיקתה מחדש ועריכתה לפעולה מחדש בהתאם להוראות החוק והפסיקה.
לאחר מספר שבועות בהם לא פעלה מערכת המצלמות א3, יצאה משטרת ישראל בהצהרה כי המצלמות נמצאו תקינות והן חוזרות לפעולה. יש לציין כי הצהרה זו הינה הצהרה בלבד וטרם נאמרה המילה האחרונה בנושא. כיום מתנהלים מספר דיונים מקבילים בבתי משפט שונים כנגד אמינות וכשירות המצלמות כאשר המטרה המרכזית היא להוכיח כי מצלמות אלא אינן אמינות.
לאור הדיונים המתנהלים בבתי המשפט השונים בהקשר למצלמות אלו כשירותן של מצלמות אלו מוטלת בספק ולא ברור מה יעלה בגורלן לאחר שמיעת הדיונים ומתן פסק הדין בעניינן.
חרף הדיונים המתנהלים בעניין המצלמות, משטרת ישראל ממשיכה לאכוף דוחות תנועה כנגד נהגים באמצעות מצלמות א3 ואלפי דוחות נרשמים כנגד נהגים שונים ברחבי כבישי ישראל.
מצלמות המהירות בכביש החוף ממשיכות לצלם והמשטרה ממשיכה לחלק דוחות ולהעמיד נהגים לדין בגין נהיגה במהירות מופרזת. המלצתנו היא כי כאשר נרשם דו”ח מסוג א3, יש להתייעץ עם עורך דין לפני כל פעולה משפטית על מנת שזה יספק לכם את הייעוץ הנכון ביותר. יש לזכור כי סוגיית המצלמות טרם הסתיימה ועד אשר לא תאמר המילה האחרונה בעניין יש להתנהל בצורה נכונה ושקולה.
מה המהירות המותרת?
בעניין נושא זה ישנו פירוט במאמר אשר נכתב על ידנו ומצורף בלינק הבא – נהיגה במהירות מופרזת
יש לזכור כי מצלמות מהירות בכביש החוף מצלמות בהתאם למהירות המותרת במקום ויש לבדוק היטב את התמרורים בכל מקטע ומקטע של הכביש כן ישנם שינוים לא מעטים בגובה המהירות בכביש זה.
דוחות מסוג ברירת משפט והזמנה לדין:
בעצם דו”ח מהירות מצלמה יכול להיות משני סוגים:
- הזמנה למשפט תעבורה – הזמנה לדין
- ברירת משפט – לשלם או להגיש בקשה להישפט
דו”ח הזמנה למשפט כשמו כן הוא, אנו מקבלים תאריך להתייצב להקראה ראשונה בבית המשפט לתעבורה. המדובר בדוחות מהירות שהמהירות בהם מעל 41 קמ”ש בדרך עירונית ומעל 51 קמ”ש בדרך בין עירונית.
כך למשל, אם קיבלת דוח מצלמות מהירות בכביש החוף בו נהגת מעל 51 קמ”ש מעל המותר מדובר בהזמנה לדין על מהירות מופרזת. אם המהירות היא פחותה ממהירות של 51 קמ”ש מדובר ב- דוח על מהירות מסוג ברירת משפט.
בדו”ח מסוג ברירת משפט ישנן לנהג שתי אפשרויות לטפל בדו”ח :
- לשלם את הדו”ח או הדו”חות ואז הנהג מורשע בדין והנקודות נזקפות לחובתו.
- לבקש להישפט תוך 90 ימים.
אם הנהג לא עבר את העבירה יש לו את האפשרות לבקש להישפט ועליו למלא את הספח בקשה להישפט במלואו. את הספח יש לשלוח תוך 90 ימים לכתובת הרשומה בו. לאחר משלוח הספח, יגיע לבית הנהג הזמנה להתייצב בבית המשפט לתעבורה.
הערה חשובה: אם לא נשלח בזמן את הבקשה להישפט תוך 90 יהיה מאוד קשה לבטל את ההרשעה ובהרבה מקרים זה יהיה בלתי אפשרי. לכן, חובה לשלוח את הבקשה להישפט בזמן דהיינו בתוך 90 ימים ממועד קבלתו ולעקוב אחרי הבקשה. במידה ולא ידעת על הדו”ח או שהדו”ח מעולם לא הגיע אליך קרא מאמר – הארכת מועד להישפט העוסק בסוגיה זו.
נקודה חשובה נוספת – אם קיבלת דו”ח מצלמות מהירות בכביש החוף ולא אתה זה שביצעת את העבירה או החזקת ברכב במועד ביצוע העבירה, ניתן לעשות הסבת דוח תנועה לנהג אשר החזיק ברכב. לקריאה על הסבת דו”ח תנועה לנהג אחר לחץ ==> הסבת דוח תנועה.
אם נרשם דו”ח ע”י מצלמות מהירות בכביש החוף, איך יכול לעזור עורך דין לתעבורה?
עורך דין העוסק בתעבורה יבדוק את דוח התע”צ (תעודת עובד ציבור) של מצלמות מהירות בכביש החוף וכן נתונים חסרים בפס הדריכה או בעיות בהפקת התמונה. עורך הדין יבדוק אף טענות משפטיות רלוונטיות כגון התיישנות הדו”ח אוכן טענות אחרות כשלבסוף ישנן מספר אפשרויות:
- במידה ומדובר בדו”ח קנס עם ניקוד, להגיש בקשה להישפט ולפעול להורדת הניקוד.
- ניהול משפט –לגבי אמינות המצלמה, כשלים ראייתיים, כפירה בנהיגה עצמה וכו’.
- תיקון כתב האישום במסגרת הסדר טיעון לדוגמה – שינוי הסעיף לסעיף ללא ניקוד.
לאחר קבלת ייפויי כוח מהלקוח, יפעל עורך הדין להוצאת כל חומרי החקירה ממשטרת ישראל במטרה למצוא את קו ההגנה הרצוי עבר הלקוח.
למשרדנו ניסיון רב שנים בטיפול בכל סוגי עבירות התנועה לרבות דוחות אשר נרשמו ע”י מצלמות מהירות בכביש החוף. ככל ונרשם לכם דו”ח תנועה בגין עבירת מהירות הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו בכל שאלה באמצעות הטלפון או בדף יצירת קשר. אנו נשמח לסייע לכם ולהסביר לכם את האפשרויות העומדות בפניכם.
אזהרה: כל האמור במאמר זה אינו מהווה יעוץ משפטי ולפני כל נקיטת פעולה יש להיוועץ עם עו”ד לתעבורה העוסק בתחום. האתר והכותב אינם אחראים על כל נזק מכל סוג אשר יגרם לאדם אשר מסתמך על הכתוב.