עברת בדיקת ינשוף? נתפסת נוהג בשכרות וקיבלת הזמנה לדין? דע כי יש מה לעשות!
למשרדנו ניסיון עשיר בייצוג נהגים נאשמים בעבירות שכרות, במאמר זה נציג בפניכם את האפשרויות ודרכי הפעולה העומדות בפניכם בעבירת הנהיגה בשכרות.
האם העובדה כי נדרשתי ע”י שוטר לבצע בדיקת ינשוף ונמצאתי שיכור, אומרת כי הכול אבוד?
התשובה חד משמעית לא!!!!
על מנת שבדיקת הנשיפה תהא מהימנה נדרש, מהמשטרה לעמוד בהרבה כללים שנקבעו בפסיקה, בהוראות יצרן וכן בנהלים של המשטרה עצמה, כאשר סטייה ולו קטנה מהכללים יכולה להביא לזיכוי הנאשם או להסדר טיעון מקל, איך זה קורה? נראה בהמשך המאמר.
בפקודת התעבורה ישנם עבירות אשר נקבע להם עונשי פסילה מינימליים ואחת מעבירות הלו היא עבירת הנהיגה בשכרות,
כאשר העונש המינימלי הקבוע בחוק לנהיגה בשכרות על פי סעיף 62 לפקודת התעבורה, הוא שנתיים פסילת רישיון בפעם הראשונה וארבעה שנים בפעם השנייה.
מהי כמות האלכוהול בגופו של נהג בה יחשב כנוהג בשכרות?
יש לציין כי הנהג לא יכול לבחור את סוג הבדיקה (דם או ינשוף) והסמכות הבלעדית להחליט על סוג הבדיקה נתונה לשוטר!
נהג ותיק
כמות האלכוהול המותרת מבחינת אלכוהול על פי החוק היא 240 מיקרוגרם.
אולם חשוב לציין כי בעקבות פס”ד ענת עוזרי, העלו את סף האכיפה החל מ- 290 מיקרוגרם כולל 290 מיקרוגרם, כלומר רמת האלכוהול המותרת היא עד 290 (לנהג ותיק).
לדוגמה אם נהג ותיק נדרש לבצע בדיקת שכרות במכשיר הינשוף והתוצאה שמתקבלת היא 289 מיקרוגרם אלכוהול המשטרה לא תאכוף את העבירה! אולם אם התוצאה שתתקבל היא 290, אז במצב זה יוגש כתב אישום.
בבדיקת דם – הכמות המותרת היא ריכוז של 50 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם.
נהג חדש / צעיר –
במכשיר ינשוף – כמות האלכוהול המותרת מבחינת אלכוהול היא 50 מיקרוגרם.
בדיקת דם – הכמות המותרת היא ריכוז של 10 מיליגרם אלכוהול ב– 100 מיליליטר של דם.
יש לשים לב : כפי שניתן לראות לעיל, אצל נהג חדש / צעיר ריכוז האלכוהול המותר הוא אפסי
של 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. כלומר כמות אפסית, ואסור לנהג חדש לשתות בכלל!.
בעבר מכשיר הינשוף, לא היה מכוון לזהות כמויות נמוכות מ – 240 מיקרוגרם. אולם לאחר כניסת מכשיר הינשוף החדש לשרות המשטרה, הוא יודע לזהות כל כמות של אלכוהול ולכן ניתן לראות בשנים האחרונות, עליה דרסטית בהגשת כתבי אישום רבים כנגד נהגים חדשים וצעירים.
ההשלכות של עבירת השכרות על נהגים חדשים וצעירים –
הבעייתיות עם נהג חדש וצעיר, היא לאו דווקא בטיפול של עבירת השכרות. ולמה? נהג חדש או צעיר שיורשע בעבירת שכרות ואפילו בנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, שזהו הסעיף הקל ביותר בעבירת השכרות.
צפוי לעשות תאוריה מחדש וכן להיות נהג חדש למשך שנתיים נוספות, אבל הסנקציה הקשה ביותר תהא, שמשרד הרישוי ישלח אותו למבדקים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
ולדעתנו מדובר בסנקציה הקשה ביותר וזאת בשל במבדקים הקשוחים במכון לגבי היחס לנהיגה ואלכוהול מבחינת המרב”ד.
הרבה נהגים שנשלחים למרב”ד נפסלים מלנהוג, תוך שנקבע לגביהם שהסיבה לכך היא, אי התאמה אישיות לנהיגה בטוחה ואם הם אינם מגישים ערר הערר לועדת הערר תוך 30 ימים, הם יהיו פסולים ויוכלו לגשת למבדק נוסף רק לאחר שנה ועד אשר לא יעברו את המבדקים הם פסולים לנהיגה.
לכן אם אתם נהגים חדשים או צעירים והסתבכתם בכל עבירה מומלץ לפנות בהקדם האפשרי אל עו”ד תעבורה, לשם ייעוץ משפטי.
איך עובד הינשוף בגדול מבלי להיכנס לפרטים?
בתוך המכשיר אלקטרוני מסוג ינשוף קיים תא מדידה כאשר לאותו תא מוזרם אויר חם! בתוך אותו תא מדידה ישנם 2 חיישנים:
- חיישן ES – תפקידו העיקרי הוא לבדוק את סוג החומר בתוך אדי אלכוהול. דהיינו הוא בודק האם בכלל מדובר באלכוהול.
- חיישן IR – מדובר בחיישן המודד את הכמות במיקרוגרם (מבחינה כמותית) והוא עושה זאת באמצעות קרני אינפרה אדום! כלומר הוא בודק את ריכוז האלכוהול באוויר הנשוף.
לאחר שהנבדק נושף שתי נשיפות, מתקבלות התוצאות על גבי פלט ניר לפי יחידות של 5 מ”ג, כאשר המכשיר ייקח את התוצאה הנמוכה מבין שני הגלאים.
ניתן לקרוא בהרחבה במדריך ==> נהיגה בשכרות
האם בדיקת ינשוף אמינה? מהם כשלים בראיות?
לגבי מכשיר הינשוף בתי המשפט כבר קבעו בשורה ארוכה של פסקי דין כי מכשיר אמין ולכן קיימת חזקת אמינות למכשיר הינשוף, אבל יחד עם זאת, עדיין מדובר במכשיר מדידה לכל דבר ועניין ועל מנת שיתקבלו תוצאות אמינות נדרשים השוטרים להפעיל את מכשיר הינשוף בהתאם:
- להוראות היצרן
- לכללים שנקבעו בבית המשפט לתעבורה ובית המשפט העליון (הפסיקה)
- נהלים של משטרת התנועה עצמה המכתיבה למפעלי הינשוף כיצד לפעול.
במידה והשוטרים טועים או לא מבצעים את כל ההוראות אשר הוכתבו בפסיקה, בהוראות היצרן והנחיות פנימיות של המשטרה, בתיק יהיה כשלים ראייתיים אשר בסופו של יום יביאו את הנאשם:
- לניהול משפט הוכחות במטרה להזדכות בתיק
- הגעה להסדר טיעון מקל – על ידי שינוי הסעיף של נהיגה בשכרות לסעיף קל יותר של נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
מהם יכולים להיות כשלים בראיות?
כפי שציינו לעיל, גם שהמכשיר קיבל את חזקת האמינות מבתי המשפט, עדיין יש לזכור כי על מנת שהבדיקה תהיה מהימנה יש לפעול על פי הוראות יצרן, פסיקה ונהלים של המשטרה!
אולם כאשר ישנה סטייה של השוטרים מכל הכללים שציינו, הדבר ייצור כשלים בתיק אשר יכולים להביא לזיכויו של הנאשם בנהיגה בשכרות או להגעה להסדר טיעון מקל עם הנאשם.
כשלים ראייתיים יכולים להיות:
- השוטר לא המתין 15 דקות מרגע עצירת הרכב ועד לבדיקת הינשוף
- השוטר לא החליף פיה בין בדיקה לבדיקה.
- יש לכייל את המכשיר כמו כל מכשיר מדידה, הכיול הוא ברמה חצי שנתית ויומית כאשר ברמה החצי שנתית הוא מכויל במעבדות של המשטרה ואילו ברמה היומית הוא מכויל על-ידי מפעיל הינשוף אשר עושה בדיקה עצמית לפני המשמרת ובסיומה, כמו כן הוא בודק את עצמו ולכל תיק שכרות מתווסף בדיקה זו. אי עשיית בדיקות הלו, תביא לנפילת התיק.
- ישנם כשלים שאינם יעלו מהתיק ובשביל לגלותם יש צורך להפעיל הליך של קבלת חומר שאיננו חומר חקירה, כגון דוח עיסוק ודוח פריסה , יומן הפעלת המכשיר ועוד.
אם הפסילה היא שנתיים מינימום על פי החוק, איך בעזרת כשלים היא תרד לחודשים בודדים של פסילה או זיכוי?
עורכי דין מיומנים עוברים על התיק ובעזרת עין מיומנת יודעים לזהות את הכשלים בראיות.
את כל אשר הם מוצאים בתיק הם מעלים על כתב, ומציגים אותם בפני רשויות התביעה במטרה לשכנע אותם לשנות את הסעיף של הנהיגה בשכרות לסעיף קל יותר של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים.
מה ההבדל בין הסעיפים הם נשמעים אותו דבר?
יש הבדל משמעותי בין הסעיפים מדוע?
כפי שכבר הסברנו, בעבירת נהיגה בשכרות יש חובת פסילה מינימלית של שנתיים, יחד עם זאת גם בנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים לפי תקנה 26(2) לתקנות התעבורה, ישנה פסילת מינימום אבל של 3 חודשים!!!!
לכן אם הסעיף של הנהיגה בשכרות מומר לסעיף הקל של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, העונש יקבע בין הצדדים מ – 3 חודשים ובהתאם למה שיחליטו!
לדוגמה: בחור צעיר שיצא לבלות ביום חמישי בערב, ועוכב על ידי שוטרים לבדיקת נשיפון ולאחר שהתברר כי ישנה אינדיקציה לשכרות, עושים לו בדיקת מאפיינים ולאחר מכן הוא התבקש לתת נשיפה לתוך הינשוף
ויצא שריכוז האלכוהול באוויר נשוף הוא 450 מיקרוגרם, הנהג קיבל כתב אישום והזמנה לדין והוא ניגש לעורך דין אשר בדק את התיק ומצא כי ישנם כשלים בתיק, אותו עורך דין תעבורה ניגש לתביעה המשטרתית והציג בפניהם את הכשלים ובסופו של יום הוחלט להמיר את הסעיף של הנהיגה בשכרות לסעיף של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, וגם סגרו על עונש מוסכם של 3 חודשים.
כאשר בסופו של יום לנהג יצא עונש של 3 חודשים בניכוי הפסילה המנהלית (30 יום ), דהיינו חודשיים פסילה בפועל!
דוגמה לתיק בו נמצאו כשלים בראיות אשר הביאו לביטול התיק:
חייל בסדיר שהוא נהג חדש, הגיע למשרדנו לאחר שעבר בדיקת ינשוף בבדיקה נמצא אצלו כמות של אלכוהול מעל המותר, אולם לאחר שצילמנו את התיק התגלה לנו כי השוטרים לא החליפו פיה במכשיר הינשוף, ובמצב כזה יתכן והפיה שהייתה במכשיר הכילה אלכוהול שלא שייך לנהג! בסופו של יום ולאחר משא ומתן עם התביעה התיק נסגר.
האם יש הבדל בין בדיקת הנשיפה בינשוף לבדיקת הנשיפון –
הרבה נהגים מתבלבלים ונוטים לחשוב כי מכשיר הנשפון הוא גם בדיקת הינשוף. אולם מדובר בשני מכשירים שונים, כאשר מכשיר הינשוף מהווה ראיה מדעית להוכחת השכרות ואילו מכשיר הנשיפון איננו ראיה מדעית והוא נועד רק לתת אינדיקציה, לגבי הימצאות אלכוהול בגוף.
דוגמה – נהג נעצר במחסום משטרתי לבדיקת אלכוהול. תחילה יגיע אליו מתנדב או שוטר ויבקש ממנו לשאוף לנשיפון.
אם אין אינדיקציה מהמכשיר שהנהג שתה, אז הוא ישוחרר לדרכו. אולם אם ימצא אינדיקציה במכשיר אז הוא יעוכב לצורך בדיקת מאפיינים ולאחר מכן בדיקת ינשוף. אולם יש לזכור כי כמות האלכוהול המופיעה במכשיר הנשיפון איננה ראיה.
פניה לעו”ד תעבורה לאחר בדיקת ינשוף:
כפי שראינו במאמר זה הליך הבדיקה במכשיר הינשוף הוא תהליך מורכב, המצריך את המפעיל שלו לעמוד בכל הכללים שנקבעו לבדיקה זו הן מבחינת הפסיקה
והן מבחינת החוק והוראות היצרן. אי עמידה בכללים הלו יכולה להביא לזיכויו של הנאשם במשפטו או להסדר מקל של שינוי הסעיף של נהיגה בשכרות לסעיף קל יותר של נהיגה תחת השפעת אלכוהול ואפילו לביטול כתב האישום ובכך להציל את רישיון הנהיגה של הנהג. כמו כן, נהגים חדשים וצעירים, נמצאים בסיכון כפול הן מבחינת הענישה בעבירות שכרות והן מבחינת הסנקציות אשר יופעלו כנגדם מצד רשות הרישוי.
לכן אם נתפסתם נוהגים בשכרות, אל תבזבזו זמן ופנו עוד היום, לקבלת ייעוץ משפטי.
לפניה ל- עורך דין נהיגה בשכרות אתם מוזמנים לפנות בכל אחד מדרכי ההתקשרות באתר ונשמח לסייע לכם.
אזהרה: מאמר זה הנו מאמר אינפורמטיבי בלבד ובכל מקרה יש להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום התעבורה לפני כל פעולה ואין הכותב אחראי על שום נזק מכל סוג לעושה שימוש במאמר זה.