במידה וקיבלתם דוחות משטרה עליכם לדעת כי לצד מרבית הדוחות ישנו ניקוד משרד הרישוי הנזקף לחובתכם ועלול להפעיל נגדכם אמצעי תיקון שונים כגון קורסים, פסילות מצד רשות הרישוי ובדיקות במכון הרפואי.
במידה וקיבלתם דו”ח משטרה קראו מאמר זה לפני שתמהרו לשלם את הדו”ח.
משטרת ישראל אגף התנועה אוכפת דוחות משטרה נגד נהגים אשר לדעתה ביצעו עבירת תנועה באמצעות שלל אמצעים טכנולוגים וכוח אדם אנושי. מרגע קבלת דו”ח משטרה מסוג ברירת משפט כגון: דיבור בטלפון בזמן נהיגה, אי מתן זכות קדימה, מהירות מופרזת (נניח 130 קמ”ש במקום 90 קמ”ש), אי חגירת חגורת בטיחות, נסיעה נגד כיוון התנועה, נהיגה בכיוון ההפוך בכביש חד-סטרי לנהג ישנן חמש אפשרויות לטיפול בדו”ח:
- לשלם את דוחות המשטרה / תנועה. במקרה זה ייחשב הוא כמי שהודה בביצוע העבירה ונקודת משרד הרישוי יזקפו לחובתו באופן אוטומטי.
- לבקש להישפט בגין הדו”ח תוך 90 ימים ממועד קבלתו (תאריך אחרון לתשלום הדו”ח הוא למעשה המועד האחרון להגשת הבקשה להישפט).
- להגיש בקשה לביטול דוח משטרה. מדובר בבקשה אשר יש להגישה תוך 30 ימים ממועד קבלת הדו”ח ולא 90 ימים בדומה לבקשה להישפט. לצורך מאמר זה לא נעסוק בבקשה לביטול דו”ח משטרה.
- להגיש בקשה להמרת דוח תנועה לאזהרה. המרה לאזהרה מותנת בעמידה בכללים מסוימים. יש להיוועץ עם עו”ד טרם הגשת בקשה זו.
- להסב את דו”ח התנועה על שמו של הנהג אשר החזיק ברכב במועד ביצוע העבירה. מוזמנים לקרוא חובה עלינו להעביר בעלות על מכונית לבעלים החדש.
להבדיל מדוחות מסוג ברירת משפט הרי שהזמנה לדין כשמה כן היא ולנהג אין כל אפשרות לפעול בהתאם לנאמר לעייל למעט מקרה בו מדובר על דו”ח מצלמה כאשר אדם אחר החזיק ברכב במועד ביצוע העבירה. דוחות מסוג הזמנה לדין הינם: תאונת דרכים, עבירת נהיגה בשכרות ועבירות חמורות נוספות.
בקשה להישפט בגין דוחות משטרה:
תשלום הדו”ח למעשה היא האופציה הקלה ביותר עבור נהג ועל פניו אינה דורשת ממנו דבר נוסף למעט תשלום הדו”ח. יחד עם זאת חשוב לזכור כי תשלום הדו”ח יעמיד את הנהג בסכנת צבירת נקודות דבר אשר עלול לפגוע ברישיון הנהיגה שלו בסופו של יום.
ככל והנהג סבור כי נגרם לו עוול ברישום הדו”ח, יש באפשרותו תוך 90 ימים מרגע קבלת הדו”ח להגיש בקש להישפט לבית המשפט לתעבורה אשר באזור שיפוטו נעברה העבירה. בגוף דוחות המשטרה, מצורף ספח הנקרא בקשה להישפט אותו יש למלא ולשלוח לכתובת מרכז פניות נהגים בדואר רשום. ניתן להגיש את הבקשה גם באופן מקוון באתר האינטרנט של משטרת ישראל פניות נהגים.
מה קורה לאחר הגשת הבקשה להישפט בגין דוחות משטרה?
לאחר משלוח הבקשה להישפט בדואר רשום, יקבל הנהג הודעה בדואר כי בקשתו התקבלה ובהמשך ישלח זימון למשפט בבית המשפט לתעבורה. זימון לבית משפט לתעבורה נשלח אף הוא בדואר רשום.
יום הדיון בגין דוחות משטרה ממבט כללי (ללא כניסה לפרטים קטנים):
דיני התעבורה הם חלק מהמשפט הפלילי ומשכך נפתח המשפט בהקראת האישום המיוחס לנהג ועל הנהג להשיב לו באמצעות אחת מהאפשרויות הבאות:
- מודה במיוחס לו ובית המשפט יטיל עליו כל עונש שימצא לנכון.
- כופר במיוחס לו והתיק יעבור לשמיעת עדי התביעה. יש לציין כי יש לפרט מהי הכפירה בחומר הראיות ובאיזה סעיף עבירה הנכם כופרים.
במידה והנאשם כופר במיוחס לו או בחלק מעובדות הדו”ח, יקבע מועד להוכחות שם יגיעו השוטרים אשר ערכו את הדו”ח, בוחני תנועה במקרה של תאונה, מתנדבים וכל מי שקשור לתיק באופן כזה או אחר. על הנהג יהיה לחקור את עדי התביעה בחקירה נגדית וזאת על מנת להוכיח את חפותו. לאחר שכל עדי התביעה יחקרו נגדית, תסתיים פרשת התביעה ותתחיל פרשת ההגנה.
במסגרת פרשת ההגנה, יעיד תחילה הנהג ולאחר מכן עדים מטעמו (ככל ויש לו). ככל ולנהג ראיות לחפותו או ראיות התומכות בקו הגנתו יביא אותן למועד הדיון ויציגן לבית המשפט. עם תום שמיעת פרשת ההגנה, יסכמו הצדדים את דבריהם וישכנעו את בית המשפט בצדקתם. לאחר שמיעת הסיכומים, יכריע בית המשפט את דינו של הנהג ויקבע אם הוא אשם או זכאי.
הערה: המצוין לעייל מתייחס לניהול משפט ממבט כללי מבלי להיכנס לסוגיות נוספות הקיימות בדין הפלילי כגון טענות מקדמיות וכו’. חזקה על הגורם המנהל את תיקו של הנהג כי הוא בקיא בדיני ראיות, סדרי דין ופסיקה רלוונטיים.
מהן טענות הגנה בדוחות תנועה, להלן מספר דוגמאות רלוונטיות:
בדוחות משטרה בגין מהירות מופרזת יש לבדוק את הדברים הבאים:
- האם השוטר שמר על קשר מרגע ביצוע העבירה ועד לעצירת הנהג? מדובר בקשר עין רציף המצוין בדוחות תנועה.
- האם מכשיר המדידה כויל באופן יומי – לפני המשמרת ובסופה.
- האם מכשיר המדידה גם כויל כל חצי שנה (תקופת הכיול משתנה ממכשיר למכשיר).
- האם המדידה בצועה ממרחק של 300 מטר ויותר או פחות. במידה והמדידה התבצעה מעל 300 מטרים, על השוטר להשתמש בחצובה.
- ככל ומדובר במהירות שנאכפה בדרך עירונית, חובה על השוטר לרשום אם בדק תמרורים (תמרור 424+426).
בדוחות משטרה בגין שימוש בטלפון נייד יש לבדוק את הכשלים הבאים:
- האם היה קשר עין רציף מרגע זיהוי העבירה ועד לעצירת רכבו של הנהג? על השוטר לציין איפה עמד ביחס לנהג וכיצד ראה את העבירה.
- על השוטר לציין צבע טלפון (לא טענה שתביא בהכרח לזיכוי אך השוטר צריך לעשות כן), גוון שלו, סוג שלו וכל פרט אשר ימחיש כי אכן מדובר בטלפון נייד ולא דבר אחר כגון ארנק.
- סעיף העבירה המתייחס לאיסור שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה מדבר על שימוש שלא לצורך פעולות נהיגה. לכן, יכולה לעלות טענה כי לנהג קפץ פרסומת בוויז והיה עליו לסגור את הפרסומת לצורך המשך פעילותו של הוויז לצורכי נהיגה.
כמובן שכשלים אלו יכולים להביא אותנו לאפשרות של עשיית הסדר טיעון מקל עם התביעה המשטרתית, לדוגמה שינוי סעיף העבירה של דיבור / שימוש בטלפון לעבירה של אי החזקת הגה בשתי ידיים ללא ניקוד.
דוחות על אי חגירת חגורת בטיחות:
- גם במקרה זה יש לשמור על קשר עין רציף מרגע זיהוי ביצוע העבירה ועד לעצירת הרכב.
- על השוטר לציין את צבע החולצה של הנהג צבע חגורה וכדומה בדו”ח. כמו כן, לציין מאיזה חלון זיהה את העבירה ובאיזה אופן.
הדברים המצוינים לעייל הם חלק קטן מרשימת הטענות הקיימות לנהג אשר נתפס מבצע עבירת תנועה. יחד עם זאת, לא כל טענה תביא בהכרח לזיכוי הנהג בדין ולכן מומלץ לשקול בכובד ראש כל פעולה שהיא טרם קבלת החלטה.
מהן ההשלכות של דו”ח משטרה?
חלק מהשלכות דוחות משטרה ציינו במאמר זה אולם יש לזכור כי לצד דוחות אלו יש את שיטת הניקוד אשר מטרתה להוות כלי לפיקוח על נהגים המבצעים עבירות תנועה בפרק זמן קצר. לרשות הרישוי ישנם אמצעי תיקון שונים המיועדים לנהגים אלו הכוללים קורסים, פסילת רישיון בשל ניקוד ובדיקות במרב”ד. מבחנים במרב”ד לטעמנו הם הדבר החמור ביותר בשיטת הניקוד ונהגים רבים למרבה הצער מאבדים את רישיונם לתקופות ממושכות עקב מבחנים אלו.
בירורים בנושא דוחות משטרה:
לקבלת מידע ובירורים בנושא דוחות משטרה ניתן לפנות למדור פניות נהגים במוקד פועלת מערכת למענה אוטומטי 24 שעות ביממה, וכן מענה טלפוני / מענה אנושי. ניתן בימים א – ה בין השעות בין השעות 8:00 עד 16:00 בטלפון *9666.
מי יכול לפנות למדור פניות נהגים בבקשה לבירור דו”ח?
רשאים לפנות למדור נהגים בבקשה לקבל מידע על דו”ח, בעל הרכב שקיבל את הדו”ח או עורך דין אשר נרשם לטובתו ייפוי כוח. יש להצטייד במספר תעודת זהות וכן במספר הדו”ח המופיע בצדו השמאלי העליון. את הדו”ח ניתן לשלם בין היתר גם בכרטיס אשראי באינטרנט – יש לברר עם מדור פניות כיצד ניתן לעשות זאת.
המרת דו”ח משטרה לאזהרה, האם מומלץ לעשות כן?
משרדנו סבור כי יש לשקול בכובד ראש הגשת בקשה להמרת דו”ח לאזהרה היות ואחד הקריטריונים בהליך זה הוא להודות בביצוע העבירה ולקחת אחריות. ככל ובסופו של יום הבקשה להמרה לאזהרה תדחה, ותוגש בקשה להישפט, לא נוכל להכחיש את העבירה ויהיה עלינו להתמודד עם ההשלכות הצפויות. אופציה של המרה לאזהרה רלוונטית למקרה בו מדובר בדוחות משטרה מסוג קנס בלבד ללא ניקוד.
האם עורך דין לתעבורה יכול לעזור במקרה של דוח משטרה?
עורך דין תעבורה בהחלט יכול לעזור במקרה בו נרשמו לכם דוחות משטרה / הודעה על ביצוע העבירה. לעורך דין תעבורה יש את כל הכלים המקצועיים לטפל בדוחות אלו ולשמור לכם על רישיון הנהיגה. לעו”ד המתמחה בדיני תעבורה ישנו ידע רב בפסיקה רלוונטית וכן בחוק ובנהלי המשטרה כך שגם אם נדמה לנו שהדו”ח תקין, עורך דין תעבורה מיומן ומקצועי יעבור על כל פרט ופרט בדו”ח וימצא כשלים ופגמים העולים בו. כשלים אלו בסופו של יום יובילו להסדר טיעון מקל עם התביעה המשטרתית כגון שינוי סעיף העבירה לסעיף אחר ללא ניקוד.
למשרדנו ניסיון עשיר בניהול תיקי תעבורה מורכבים וקלים וכן מחיקת נקודות משרד הרישוי. במידה וקיבלתם דו”ח תנועה עם נקודות הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו בכל אחד מערוצי התקשורת הקיימים באתר האינטרנט שלנו ואנו נשמח לייעץ לכם בנוגע לאפשרויות העומדות בפניכם.
שאלות ותשובות נוספות לעניין דוחות משטרה:
הזהרה: מאמר דוחות משטרה הנו מאמר אינפורמטיבי בלבד אשר מטרתו היא לשפוך אור בכל הקשור לדו”חות ואין הכותב אחראי על שום נזק אשר ייגרם לעושה שימוש במאמר זה ובכל מקרה יש להתייעץ עם עורך דין לתעבורה / עורכי דין באופן פרטני.