שמו של מאמר זה נבחר לאור מספר רב של דוחות המונפק על ידי מצלמה מהירות חדרה.
בשנים האחרונות חלה עליה בקטל בכבישים (וחיי בני אדם) בשל תאונות דרכים ולכן החליטה משטרת ישראל לגייס לשורותיה שלל אמצעים טכנולוגים במטרה לאכוף את עבירת נהיגה במהירות מופרזת ולמנוע תאונת דרכים בשל מהירות.

מאמר זה אינו עוסק בעבירת מהירות אשר ניתנה על ידי שוטר עם מצלמת מהירות אלה במכשיר גאטסו המכונה מצלמת א3 אותה מצלמה מדוברת עליה נאבקים עורכי דין לתעבורה בבית משפט להפרכת אמינותה כאשר משרד עורך דין תעבורה עקראוי ושות' לקח חלק פעיל במאבק זה.
אחד האמצעים אשר משמשים את משטרת ישראל לאכיפת עבירת נהיגה במהירות מופרזת היא מצלמת גאטסו המכונה מצלמת א3. מדובר במצלמת מהירות מהדור החדש אשר מיוצרת בהולנד ונכנסה לשימוש מבצעי בשנת 2011.
כחלק מפרויקט שנקרא מצלמות א3, הוצבו מספר רב של מצלמות בכבישי ישראל ובין היתר בעיר חדרה. מטרתן של מצלמות אלו לאכוף את המהירות המותרת במקום כאשר נהגים החורגים ממהירות זו יוזמנו לבית משפט לתעבורה או תשלח להם הודעת תשלום קנס כספי.
להלן פריסת המצלמות באתר משטרת ישראל – פריסת מצלמות ארצית
המשמעות של רישום דו"ח מצלמה:
לאחרונה מאז כניסת מצלמות א3 לשימוש נהגים רבים נורמטיביים אשר מעולם לא קיבלו דו"חות תנועה פתאום ביום אחד מוצאו עצמם עם 6 עבירות מהירות (דו"חות) כאשר בכל דו"ח ישנו ניקוד משרד הרישוי. לדוגמה, 6 דו"חות כפול 8 נקודות לכל עבירה שווה 48 נקודות. במצב כזה, רישיון הנהיגה של הנהג יפסל לתקופה של 3 חודשים ע"י משרד הרישוי בהתאם לשיטת הניקוד החדשה.
המצלמה יכולה להיות מוצבת בשטח בין עירוני בכבישים מהירים או בשטח עירוני ממש ליד הבית שלנו. לאחרונה אנו עדים למגמה הולכת וגוברת להכניס מצלמות א3 לאזור כניסה לשטח בנוי עירוני. מבחינת העיר חדרה, מצלמות א3 נמצאות בעיקר בכביש 4 כאשר רוב הדו"חות הם מכביש 4 אך גם בקטע הכביש 65 ומעט בקטע כביש 2.
הישגי משרדנו בתיקי מהירות שנסגרו ללא ניקוד:
שינויים בגובה הקנסות בשנת 2017 ובמהירות של הזמנה למשפט:
החל מחודש פברואר 2017 ועדת הכלכלה של כנסת ישראל אישרה את צו משרד התחבורה להגדלת הקנסות בגין ביצוע עבירות מהירות. כך למשל, בדרך עירונית 31 קמ"ש – 40 קמ"ש העונש יעמוד על קנס כספי בסך 1,500 ש"ח וכן רישום של 10 נקודות.
בדרך בין עירונית 41 קמ"ש עד 50 קמ"ש מעל המהירות המותרת בחוק, קנס בסך 1,500 ש"ח ורישום של 10 נקודות.
יש לזכור כי מלבד הקנסות והענישה ישנו גם את עניין הניקוד על פי שיטת הניקוד בעבירות תעבורה, אשר בסופו של יום עלולה להביא לאיבוד רישיון הנהיגה. לעיתים ניקוד משרד הרישוי נתפס כחמור הרבה יותר עבור הנהג ביחס לקנס הכספי. אמנם אין להקל ראש בתשלום קנס כספי אך יחד עם זאת כאשר על הכף מונח גורל רישיון הנהיגה של הנהג הרי ששיטת הניקוד משמעותית הרבה יותר עבורו.
מצלמת מהירות חדרה – טכנולוגית המצלמה:
להבדיל ממכמונת רגילה הפועלת בטכנולוגיה של שליחת קרן לייזר (דופלר) לרכב המטרה, במקרה זה מדובר בטכנולוגיה שפועלת על שדה מגנטי כלומר, לכביש מושתלים שני פסים מגנטים במרחק קבוע של 2.5 מטר אחד מהשני וברגע שרכב המטרה עובר על פס א' המערכת נדרכת ויודעת לחשב בשבריר של שנייה את המעביר מפס א' לפס ב' .

לאחר צילום הרכב ע"י מצלמות מהירות, התמונה עוברת דרך תקשורת סלולרית מאובטחת למרכז בקרה שם מפענחים את התמונה ואם הכל תקין נשלח לנהג דו"ח מסוג קנס או הזמנה למשפט הכול תלוי בהתאם למהירות בה נתפס.
האם מצלמת מהירות חדרה אמינה?
לאחרונה זיכה בית המשפט בעכו 21 נהגים אשר הואשמו על ידי המשטרה כי נהגו במהירות מופרזת. בפסק הדין קבע בית המשפט כי המצלמה לא אמינה וזיכה את הנאשמים. לאחר החלטה שיפוטית זו, שלחה משטרת ישראל את מצלמות המהירות לבדיקה במוסד הטכניון כאשר לאורך הבדיקה הוקפאו משלוח הדוחות לנהגים. לאחרונה הודיע המשטרה כי מבחינתה המצלמות אמינות והיא חוזרים לשלוח דוחות לנהגים.

אמנם זו היא טענת המשטרה ועדיין לא נאמרה המילה האחרונה בעניין זה. כיום מתנהלים משפטים בכמה בתי משפט לתעבורה שונים בעניין אמינות המצלמות. משרדנו שותף לניהול תיק כזה בבית המשפט בחיפה.
אפשר לומר כי כיום המצב הוא לוט בערפל ולא ברור מה יעלה בסופו של יום בגורל מצלמות א3. פסיקת בית משפט לתעבורה בעכו אינה מחייבת בתי משפט אחרים ועל כן יש להתייעץ עם עורך דין לתעבורה הבקיא בסוגיה לפני כל פעולה משפטית בעניין זה.
מצלמת מהירות משמשת גם לעבירה נוספת:
נהוג לחשוב על מצלמת א3 כמצלמה האוכפת עבירות מהירות בלבד. מצלמות אלו אמנם אוכפות עבירות מהירות אך בד בבד אוכפות אף עבירות אור אדום ברמזור וחציית כביש באור אדום בניגוד לרמזור. המדובר למעשה במצלמת רמזור ומהירות היכולה לאכוף את שני סוגי עבירות אלו. כל מה שצריך לאחר מכן הוא משלוח הודעה לנהג בדואר רשום על ידי אגף התנועה כי ביצע עבירת תנועה ועליו לשלם קנס כספי או לעמוד לדין. קראו בהרחבה על – הודעה על ביצוע עבירת תעבורה.
נהגים רבים המתקרבים ל- קטע כביש מרומזר ותך כדי נסיעה מבחינים כי הרמזור מהבהב ועתיד להתחלף לאדום. נהגים אלו מאיצים אל תוך הצומת במטרה להספיק לחלוף אותו באור ירוק אך אינם מודעים כי במידה ויחרגו מהמהירות המותרת תצלם אותם מצלמת א3 וקנס ישלח לביתם. כך מחד אולי יספיקו לחצות את הצומת באור ירוק ולא יבצעו עבירה אך מאידך ירשם לחובתם דו"ח בגין נסיעה במהירות העולה על המהירות המותרת.
האפשרויות העומדות לנהג אשר נרשם לו דו"ח מהירות מצלמה:
בין אם מדובר בעבירת מצלמת מהירות חדרה ובין אם מצלמת מהירות אחרת הרי שלנהג אשר נרשם לו הדו"ח מספר אפשרויות משפטיות שונות. כל אפשרות טומנת בחובה השלכות שונות ועל הנהג לזכור זאת. בין האפשרויות העומדות לנהג ניתן למצוא את הדברים הבאים:
- לשלם את הקנס – במקרה של תשלום הקנס ירשמו נקודות משרד הרישוי באופן אוטומטי לחובת הנהג.
- להגיש בקשה להישפט – במקרה של הגשת בקשה להישפט יש להיוועץ עם עורך דין על מנת שיסייע לכם להבין כיצד עליכם לפעול בבוא היום בבית משפט לתעבורה כאשר יתקיים דיון בעניינכם.
- להסב את הדו"ח על שמו של הנהג שהחזיק ברכב במועד ביצוע העבירה – לא אחת העבירה התבצעה על ידי נהג אחר אשר החזיק ברכב במועד ביצוע העבירה. במקרה זה, ניתן להגיש בקשה למשטרת ישראל בבקשה להסב את הדו"ח על שמו של הנהג אשר החזיק בפועל ברכב במועד ביצוע העבירה. לבקשה זו יש לצרף תצהיר ערוך ומאומת על ידי עורך דין וכן צילום רישיון נהיגה של הנהג.
פנייה לעורך דין תעבורה עם קבלת הדו"ח:
עורך דין תעבורה יעבור על הדו"ח ויגיש ערעור על דו"ח משטרה למשטרת ישראל. לאחר מכן, עורך הדין יצלם את החומר בתביעות המשטרתיות, יבדוק כיול של המכשיר וכן את התמרורים המוצבים במקום. יש לזכור כי כאשר מדובר בדרך עירונית ישנה חובה להניח במקום תמרור 424 (תמרור בצורת בית) וכן תמרור 426 אשר יציין את גובה המהירות המותרת במקום.
כמו כן, עורך הדין המטפל בדו"ח יעבור ויחפש טענות משפטיות שונות אשר יש בהן כדי להשליך על גורל הדו"ח. כך למשל, טענת התיישנות או טענת אדם אחר נהג ברכב וכו'. כשל בדו"ח מהירות יכול להוביל לשינוי סעיף העבירה לעבירה ללא ניקוד ובמקרים מסוימים אף לביטול הדו"ח לחלוטין.
להלן כתובת בית משפט לתעבורה בחדרה ושלוחת תביעות >> בית משפט לתעבורה בחדרה ותביעות תעבורה בחדרה.
אזהרה: מאמר מצלמת מהירות חדרה הינו מאמר אינפורמטיבי בלבד ואין הוא משמש כייעוץ משפטי. לפני כל פעולה משפטית יש להתייעץ עם עו"ד לתעבורה ואין כותב המאמר או האתר אחראים על שום נזק מכל סוג אשר ייגרם לעושה שימוש במאמר זה.