מאמר נהיגה בשכרות איך יוצאים מזה יעסוק בדרכי ההתמודדות עם עבירת הנהיגה בשכרות וההשלכות הצפויות לנהג אשר נתפס נוהג בשכרות.
אין ספק כי מבחינת משטרת ישראל אחד הגורמים לעלייה במספר תאונות הדרכים בכבישי ישראל הם אירועים הקשורים בדרך כזו או אחרת לנהיגה שכרות. מחקרים מצאו קשר הדוק בין תאונות דרכים לנהיגה בשכרות כאשר האלכוהול הוא הגורם המרכזי לכך.
עבירת השכרות היא אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר בספר החוקים אשר לצידה יש עונש מינימום של שנתיים פסילה כאשר מדובר בפעם הראשונה ובמידה והנהג ייתפס שוב נוהג בשכרות עונש הפסילה יעמוד על 4 שנים.
על מנת לצמצם את עונש הפסילה משמעותית (לכמה חודשי פסילה בודדים), יש לשנות את סעיף העבירה לסעיף קל יותר של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים כאשר הפסילה בו קצרה יותר באופן משמעותי מעבירת השכרות. לחילופין, ככל וחומר הראיות מעלה כשלים מרכזיים וגדולים, ניתן לנהל אותו ולחתור לזיכוי הנאשם בדין. על נושאים אלו נעמוד במאמר זה במטרה שניתן יהיה להבין את הדרכים והאפשרויות לצאת מעבירה זו עם מינימום נזק.
נתפסתם על עבירת נהיגה בשכרות איך יוצאים מזה? זכרו כי זהו לא סוף העולם ובאמצעות טיפול משפטי הולם תוכלו לצאת מזה.
למשרדנו ניסיון עשיר בייצוג נהגים בעבירות תעבורה בבתי המשפט לתעבורה לרבות עבירת שכרות.
נהיגה בשכרות איך יוצאים מזה? תשובה מתאימה לכך היא כיצד מתמודדים עם עבירה זו
אם הנכם קוראים מאמר זה סביר להניח כי קיבלתם זימון לבית משפט לתעבורה בגין עבירה של נהיגה בשכרות או שאתם סתם מתעניינים ורוצים להבין מה ההשלכות של עבירה זו. לא אחת משרדנו נתקל בשאלה נהיגה בשכרות איך יוצאים מזה ומה ניתן לעשות על מנת שרישיון הנהיגה לא יפגע.
לפני שנספק את התשובה איך לצאת מעבירה של נהיגה בשכרות יש לשאול איך מתמודדים עם עבירה זו באופן הנכון ביותר ומוודאים כי רישיון הנהיגה לא יפגע. משרדנו נתקל לא אחת בנהגים אשר הרימו ידיים בשלב הזימון לבתי משפט והחלו להרהר בגורל פרנסתם ועבודתם לאור העובדה כי הבינו שצפויה להם פסילת רישיון נהיגה לתקופה ארוכה וממושכת.
נציין ונאמר כי נהגים אשר נתפסו נוהגים בשכרות חיים בפחד גדול מאוד מפני איבוד רישיון הנהיגה לתקופה ממושכת. נהגים אלו קוראים באינטרנט מאמרים שונים אודות עבירה זו, שומעים עצות אשר לעיתים הינן עצות אחיתופל ובעיקר מבולבלים לגבי עתידם וגורל רישיון הנהיגה שלהם.
עו”ד העוסק בדיני תעבורה מכיר היטב את נהלי המשטרה, הפסיקה והוראות היצרן של מכשיר הינשוף ויודע בדיוק היכן לאתר את הכשלים בתיק המשטרה. מניסיון משרדנו, מעטים הם “התיקים המושלמים” ולעיתים גם אם התיק נראה מושלם מבחינת הראיות הקיימות בו ניתן באמצעות פעולות משפטיות שונות לחפור לעומק יותר ולהפוך את הקערה על פיה.
דוגמאות של תיקי שיכרות אשר טיפל משרדנו:
קדימה נתחיל, נהיגה בשכרות איך יוצאים מזה?
בתיקי שכרות אנו נתקלים במגוון טענות שונות העולות מנהגים אשר נתפסו נוהגים לאחר ששתו אלכוהול, בין הטענות הנפוצות אשר אנו מכירים ניתן למצוא את הסיבות לא היית שיכור, הרגשתי מצוין או זו עבירת נהיגה בשכרות בפעם הראשונה שלי ועוד שלל הצהרות כאלה ואחרות המעידות על חוסר הבנת חומרת עבירת השכרות.
יש לציין כי חלק מנהגים אלו הינם נהגים חדשים בעלי ותק נהיגה של חצי שנה או שנה והם אינם מבינים שעבירת שכרות הינה עבירה חמור ביותר בפרט נוכח ותק רישיונם הקצר ביותר. השלכות עבירה זו כלפי נהגים חדשים עלולה להמיט אסון של ממש על רישיון הנהיגה שלהם ולסבכם קשות עם משרד הרישוי.
גם נהגים ותיקים האוחזים ברישיון נהיגה שנים ארוכות ורבות עלולים לתת את הדין בבית משפט בגין עבירת שכרות ללא פשרות או התחשבות בותק הנהיגה הארוך והממושך.
בהתייחס לטענה לא הרגשתי שיכור ואני לא מבין כיצד נרשם לי דו”ח על שכרות יש לציין ולומר כי כל אדם מגיב שונה לאלכוהול וזהו עניין הקשור למשתנים שונים כגון משקל, הרגלי שתיה וכו’. בדיוק בשל עניין זה קבע המחוקק מידה אחידה אשר בה לא חשובה הרגשת הנהג אלא הכמות הנתפסת בגופו.
נהג ותיק יחשב שיכור אם ימצא בגופו 240 מ”ג אלכוהול כאשר האכיפה בפועל מתבצעת החל מכמות של 290 מיקרוגרם אלכוהול. במידה ומדובר בנהג חדש או צעיר, המידה הקבועה בחוק הינה 50 מ”ג = 0 אלכוהול.
נכון שהרגשתם מצוין ונכון שחלקכם לא הרגיש שיכור אבל בסופו של יום מכשיר הינשוף יקבע אם הייתם שיכורים אם לאו. ככל וימצא בגופכם ריכוז אלכוהול גבוה מהמותר, תחשבו שיכורים גם אם לא הרגשתם כל וגם אם אתם בטוחים כי אתם יכולים לנהוג בבטחה.
יש לציין כי גם סירוב לבדיקת שכרות מהווה עבירה של נהיגה בשכרות. כלומר אם נסרב לבדיקת הינשוף נחשב כשיכורים ברמה הגבוהה ביותר לעיתים באופן חמור יותר ממתן נשיפה וקבלת תוצאה.
ישנם נהגים השואלים מדוע השוטר סירב ליטול בדיקת דם למרות שביקשתי ממנו לעשות זאת.
חשוב לציין כי מי שמחליט איזו בדיקת שכרות תיערך לנבדק זה השוטר בשטח. המחוקק נתן לשוטר את האפשרות הבלעדית להחליט האם יערך לנבדק דגימת דם או בדיקת ינשוף. סירוב לבדיקת שכרות באמתלה של “רציתי בדיקת דם והשוטר לא הסכים לכך” אינה מהווה עילה מוצדקת והנהג עלול להיות מורשע בעבירה של נהיגה בשכרות.
דוגמה למקרה שטיפל משרדנו והביא לביטול האישום:
בהקשר לבקשת נהג לבצע בדיקת דם במקום בדיקת ינשוף ברצוננו להביא דוגמה למקרה אשר משרדנו טיפל בו. לקוחה אשר משרדנו טיפל בה, ביקשה מהשוטר שעצר אותה לבדיקת שכרות לבצע בדיקת דם ולא ינשוף היות ועברה ניתוח אף. השוטר סירב לבקשתה והיא ניסתה בכל כוחה לנשוף לתוך מכשיר הינשוף אך בשל הכאבים מהניתוח לא הצליחה לעשות כן.
בסופו של יום, נרשם לנהגת דו”ח על נהיגה בשכרות מהרף החומר ביותר, סירוב למתן בדיקת שכרות ורישיון הנהיגה שלה נפסל לתקופה של 30 ימים בהליך של שימוע מנהלי ע”י קצין משטרה. לאחר שמשרדנו נכנס לתמונה וטיפל בתיק השכרות של הנהגת, הוצגו כל הראיות והמסמכים הרלוונטיים בפני היחידה התובעת ומשהובן המקרה הרגיש, בוטל כתב האישום ורישיון הנהיגה הוחזר לנהגת.
עבירת השכרות עונש מינימלי דרקוני:
כאשר אנו מסבירים לנהגים שונים כי העונש המינימלי לנהג שנהג בשכרות בפעם הראשונה הוא שנתיים פסילת רישיון הנהיגה ואילו בפעם השנייה 4 שנים בתוספת דרישה של התביעה המשטרתית לעבודות שירות, אני שומע את התשובה:
“תראה יש לי חברים אשר נתפסו בנהיגה בשכרות אבל יצאו מזה עם עונש של 4 חודשים או 3 חודשי פסילה בבית המשפט, איך אתה מסביר את זה”?
התשובה היא כי צריך להסתכל על מכלול הדברים. זה נכון שהחבר או הבן דוד נתפס נוהג בשכרות ותיקו הסתיים במספר חודשי פסילה בודדים אך יחד עם זאת, תוצאה מרשימה זו לא הגיעה יש מאין וכי עבודה משפטית קשה הביאה להישג זה.
כאשר אנו מדברים על תיקון כתב האישום באופן אשר יאפשר לעורך הדין המטפל בתיקכם להשיג עבורכם הישג משפטי מדהים אנו מתכוונים לסעיף סל מיוחד שנשאר עוד מהתקופה המנדטורית בארץ ישראל והוא סעיף 26 (2) לתקנות התעבורה, תשכ”א-1961.
סעיף 62(3) לפקודת התעבורה שעניינו עבירת שכרות ישתנה ל- סעיף 26 (2) לתקנות התעבורה, תשכ”א-1961 אם וכאשר עורך הדין המטפל בתיק יגלה כשלים ראיתיים העולים מחומר הראיות וידאג להציגם באופן הנכון ביותר בפני התביעה המשטרתית.
כשלים בתיק השכרות הם מילת המפתח בכל הקשור לתיקון כתב האישום מעבירת השכרות לעברית נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים. ניתן לומר כי כתב האישום אשר תוקן במקרה של החבר או הבן דוד תוקן רק ובעיקר בשל הכשלים המשפטיים אשר התעוררו בו. כשלים אלו, סייעו לעורך הדין לתקן את כתב האישום ולאחר מכן להשיג מספר חודשי שלילה בודדים במקום שנתיים ימים.
מה ההבדל בין סעיף נהיגה בשכרות לבין נהיגה בהשפעה?
לכאורה לאוזן לא משפטית, המונחים נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעה נשמעים זהים אחד לשני כאלה שלא קיים הבדל ביניהם. נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת אלכוהול מה זה באמת משנה? הרי מדובר ממילא בנהג אשר נתפס נוהג כשבגופו זורם אלכוהול.
ובכן, שני מושגים אלו אמנם נשמעים זהים במהותם אך יש לשים לב כי קיים הבדל משמעותי מבחינת הענישה העומדת לצד כל אחד מסעיפי עבירה אלו. בעוד שבעבירה של נהיגה בשכרות כפי שאמרנו יש עונש פסילה דרקוני של שנתיים פסילה הרי בנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים עונש פסילת המינימום יעמוד על 3 חודשים בלבד.
הבדל קטן אך מהותי זה הוא למעשה המפתח של השאלה נהיגה בשכרות איך יוצאים מזה.
ניתן לומר כי ההבחנה בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים היא במובן של חוסר בהירות באשר לכמות האלכוהול אשר נתפסה בגופו של הנהג. בעוד בנהיגה בשכרות קיימת לנו תוצאה ברורה ומדויקת בנוגע לכמות האלכוהול אשר נתפסה בגופו של הנהג הרי שבנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים אנו יודעים כי הנהג היה שתוי אך לא יודעים לומר מה כמות האלכוהול המדויקת שנתפסה בגופו.
לפני שנסביר מהם כשלים בתיק שכרות יש לציין כי לא רק כשלים יכולים להביא לשינוי סעיף העבירה ויתכן מצב בו יתחיל משפט הוכחות ואז בשל הישגים של ההגנה התביעה תשתכנע לשנות את הסעיף לסעיף קל יותר של נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
ההשלכות של נהיגה בשכרות לטווח הארוך
מעבר להשלכות של נהיגה בשכרות לטווח הקצר דהיינו משך זמן הפסילה אשר תוטל על הנהג בבית המשפט הרי שחשוב לשים לב כי הרשעה בגין נהיגה בשכרות עלולה לסבך את הנהג מנהלית עם משרד הרישוי. הרשעה בגין עבירה בשכרות תסמן את הנהג כנהג מסוכן אשר חייב לעבור בדיקות במכון הרפואי על מנת שניתן יהיה לוודא כי מדובר באדם נורמטיבי ולא אחד המסוכן לציבור.
בדיקות במכון הרפואי הן עניין סבוך ומורכב ומומלץ להימנע ממנו. רבים כלל לא מודעים לעניין זה וסבורים כי ההשלכה היחידה של נהיגה בשכרות היא על משך תקופת הפסילה אשר תוטל בסופו של יום בבית המשפט. תיקון העבירה לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים תסייע לנהג גם לטווח הארוך ותמנע ממנו להגיע למכון הרפואי.
מה הם כשלים בראיות?
אם כן מהם כשלים בחומר הראיות אשר יכולים להביא לתיקון סעיף העבירה לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים ולהוציא נהג מתיק אלכוהול. אנו נתייחס בקצרה לעניין כשלים אלו ונציין שוב כי מדובר במפתח למעשה של איך לצאת מתיק אלכוהול.
שוטר אשר עורך את בדיקת ינשוף נדרש לעמוד בהרבה הוראות הפעלה כגון הוראות יצרן מפעיל המכשיר, כיול המכשיר בתחילת משמרת וסיומה, הוראות שנקבעו בפסיקה של בתי המשפט וכו’. אי עמידה באחד מכל הדברים שציינו יכול להיחשב ככשל ראייתי אשר ישפיע על המשך ניהול התיק ותפקודו.
כשלים ראייתיים יכולים להיות אחד מהדברים הבאים:
- השוטר לא חיכה 15 דקות מעצירת הרכב עד בדיקת הינשוף או לא השגיח על הנבדק עד הבדיקה כי לא אכל לא שתה לא הקיא ולא הכניס דבר לפיו או אפו.
- אי החלפת פיה – כשל מהותי היות ויכולים להישאר אדים מבדיקה קודמת.
- אי כיול המכשיר בתחילת המשמרת ובסיומה או כיול חצי שנתי במעבדה של המשטרה.
- אי עמידה בזמנים או רישום מדויק של זמנים.
- גם בדיקת המאפיינים יכולה לעלות כשלים כגון השוטר טוען כי הנבדק התנדנד אך לא ציין באיזה רגל התנדנד (יש לציין כי בדיקת מאפיינים שלילית תזיק לנהג ותחזק את הגרסה כי נהג שיכור. במידה והבדיקה תקינה, היא לא תוסיף נקודות זכות רבות לנאשם היות ויש את הבדיקה המדעית שהיא ינשוף).
- אי מתן הודעה על זכות ההיוועצות לפני ביצוע בדיקת הינשוף. בהתאם לפסק דין ארביב, על השוטר להודיע לנהג כי קיימת לו הזכות להיוועץ עם עורך דין בטרם יבצע את הבדיקה.
– לעניין נהיגה תחת השפעת סמים – ישנם כללים שונים ראה כתבה אחרת באתר.
כמו כן, ראוי לציין כי לצד עבירת נהיגה בשכרות במקרים מסוימים עלולות להתווסף נסיבות מחמירות כגון נהיגה במהירות מופרזת, תאונת דרכים ועוד הכול תלוי בהתאם לנסיבות ביצוע העבירה.
קרא עוד על >> כתב אישום תאונת דרכים.
לסיכום נהיגה בשכרות איך יוצאים מזה?
לפעמים נהגים באמת יוצאים לגמרי מתיק השכרות בשל זיכוי בתיק או לאחר שהתביעה חוזרת בה מן האישום (ביטול התיק).
לפעמים יכול להיות שנהגים עושים הסדר טיעון או עסקת טיעון עם התביעה המשטרתית אשר מסכימה לשנות את סעיף האישום של נהיגה בשכרות לסעיף מקל יותר של נהיגה תחת השפעה וזאת בעקבות כשלים ראייתיים אשר מצא עורך דין נהיגה בשכרות.
המפתח לשאלת נהיגה בשכרות איך יוצאים מזה טמון בחומר הראיות ובכשלים אשר יעלו ממנו בסופו של דבר. עורך דין מקצועי הבקיא בדיני תעבורה ובתיקי שכרות יוכל לאתר את אותם כשלים ולעלותם בפני התביעה המשטרתית על מנת שזו תיסוג מעמדתה ותתקן את כתב האישום לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים כאמור סעיף עבירה קל יותר.
עו”ד תעבורה עם ניסיון עשיר יצלם את התיק בשלוחת התביעה המשטרתית, יעבור עליו וילמד אותו ובהתאם לחומר הנמצא בידיו יגבש עמדה ביחד עם הלקוח לדרך הפעולה (קו הגנה) אשר תביא לתוצאה הטובה ביותר בנסיבות העניין.
התוצאה הטובה ביותר כמובן היא הותרת רישיון הנהיגה בכיסו של הנהג ולא במזכירות בית המשפט לתקופה ארוכה וממושכת.
הסתבכתם בעבירה של נהיגה בשכרות אתם מוזמנים לפנות למשרד עורכי דין ערן עקראוי ושות’ אשר לו ניסיון עשיר בעבירת הנהיגה בשכרות לשם קבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות.
ניתן לפנות אלינו בכל אחד מאמצעי ההתקשרות באתר ואנו נדאג לשוב אליכם ולהסביר לכם את מצבכם המשפטי והאפשרויות העומדות בפניכם.
אזהרה – מאמר נהיגה בשכרות איך יוצאים מזה הנו מאמר אינפורמטיבי בלבד ואין הוא מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך על מאמר זה ובכל מקרה יש להתייעץ עם עורך דין תעבורה העוסק בתחום התעבורה. כמו כן, אין הכותב אחראי על שום נזק מכל סוג אשר ייגרם לעושה שימוש במאמר זה.