נתפסתם נוהגים בשכרות או סירבתם לבדיקת שכרות ואתם חוששים לגורל רישיון הנהיגה שלכם?
במאמר זה ננסה להבין מהי עסקת טיעון נהיגה בשכרות ומתי ניתן יהיה להגיע לעסקה זו. למרות שמשרדנו דן זה מכבר בסוגית עסקת טיעון באופן מפורט לכל סוגי עבירות התעבורה, מצאנו לנכון להביא מאמר נוסף בנושא המתייחס אך ורק לסוגיית עסקת טיעון עבירת נהיגה בשכרות.

אנו סבורים כי הסדר טיעון בעבירת נהיגה בשכרות שונה מהסדרי טיעון בעבירות תעבורה אחרות.
פקודת התעבורה מציינת עבירות מסוימות אשר נקבע לגביהן עונש פסילת מינימום של שנתיים ימים פסילת רישיון נהיגה. עונש מינימום כשמו כן הוא מינימום שנתיים פסילה וניתן אף להשית על נהג פסילה ארוכה יותר הכול בהתאם לעבירה שביצע.
בעבירת נהיגה בשכרות עונש הפסילה המינימלי כאשר מדובר בפעם הראשונה הוא שנתיים פסילה בנוסף לעונשים אחרים הקבועים בחוק כגון קנס, פסילה על תנאי, התחייבות כספית ועוד. נהגים רבים המסתבכים בעבירת נהיגה בשכרות בעיקר נהגים צעירים או חדשים נוטים לחשוב כי התביעה תסגור להם עסקת טיעון נהיגה בשכרות בקלות (כפי שנראה בהמשך רק במצבים מסוימים) ורק בהתבסס על טיעונים כגון אני חייל משוחרר, מדובר בטעות חד פעמית וכו'.
נהגים אלו לא מודעים לענישה הדרקונית של פסילת רישיון הנהיגה הצפויה להם אם יורשעו בדין בעבירת שכרות עניין אשר יש בו אף להשליך על מצבם באופן חמור יותר לטווח הארוך. כאן המקום לציין כי הענישה בבית משפט איננה תחנה אחרונה במסע הצדק אליו נקלע הנהג כך שמלבד העונש המינימלי אשר יוטל עליו בבית משפט לתעבורה עלול הוא להישלח על ידי משרד הרישוי לבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים המשמש כרופא מטעמם לצורך ביצוע בדיקות פסיכולוגית וכן בדיקות נוספות אשר יעידו על מצבו וכשירותו לנהוג.
יצוין כי מספיק מאפיין אחד באישיותו שימצא לקוי על מנת שניתן יהיה לפסול את רישיון הנהיגה שלו מנהלית לתקופה של שנה. ככל ומדובר בנהג חדש, הסיכוי להגיע למכון הרפואי גבוה גם עם שינוי סעיף העבירה של הנהיגה בשכרות לסעיף קל יותר של נהיגה תחת השפעת אלכוהול. מסיבה זו מומלץ לכל נהג ובפרט לנהג חדש לפנות לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה על מנת שיפעל בעניינו ויסייע לו להמתיק את הגלולה המרה.
ניתן לראות מהאמור לעייל כי מלבד שנתיים פסילת רישיון נהיגה עלול הנהג להישלח לבדיקות על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים פעולה אשר עלולה להביא בפועל להעדר יכולת מצד הנהג לנהוג לתקופה ארוכה וממושכת.
כיצד בכל זאת ניתן להימנע מפסילת המינימום בעבירת שכרות ולסיים את הדיון המשפטי עם חודשי פסילה בודדים?
מילת הקסם בעניין זה היא הסדר טיעון ושינוי סעיף העבירה לעבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים במקום עבירת שכרות. עורך דין מקצועי המתמחה בדיני תעבורה, יצלם את חומר הראיות הקיים בתיק השכרות ולאחר מכן יפעל אל מול לשכת התביעות להגיע להסדר טיעון. הסדר טיעון בעניין זה הוא שינוי סעיף העבירה לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים וסיום התיק בפסילת רישיון נהיגה לתקופה של מספר חודשים בודדים במקום 24 חודשי פסילה.
במצב בו שונה סעיף העבירה לעבירה של נהיגה תחת השפעה הרי שבאופן אוטומטי בטלה פסילת המינימום וניתן לבוא בדברים עם התביעה המשטרתית לענישה קלה יותר. הסדר טיעון יעשה אך ורק לאחר שצולם חומר הראיות ונערכה רשימת כשלים המתמצת את חומר החקירה והפגמים שעלו ממנו. רשימה זו תוצג לתביעה המשטרתית ובאמצעותה יפעל עורך הדין לשינוי סעיף העבירה וסיום התיק במינימום חודשי פסילה (בין 3 חודשים ועד 360 ימים הכול תלוי ברמת הכשלים שיש בתיק).
ההבדל בין סעיף נהיגה בשכרות לסעיף נהיגה תחת משקאות משכרים
לכאורה על פניו לאוזן בלתי מיומנת שני סעיפי חיקוק אלו נראים ונשמעים אותו דבר. הרי מה ההבדל בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים? אין המדובר באותו פעולה? ובכן, ההבדל העיקרי בין שתי הגדרות משפטיות אלו הוא ברמת הדיוק של העבירה והאלכוהול אשר ניתן לייחס לנהג. סעיף נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים הוא למעשה סעיף עבירה המייחס לנהג נהיגה כללית תחת אלכוהול ללא כמות ספציפית בעוד בנהיגה בשכרות מיוחס לו כמות ספציפית.
מעבר לכך, לעניין העונש קיים הבדל ברור בין שני סעיפי חיקוק אלו ובעיקר ניתן להצביע על שתי הבחנות משמעותיות.
- אם נהג יורשע בסעיף עבירה של נהיגה בשכרות המחוקק קבע ענישה פסילת רישיון נהיגה מינימלית של שנתיים.
- ככל וסעיף העבירה יומר לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, תתבטל פסילת המינימום והנהג יוכל לסיים את התיק במספר חודשי פסילה בודדים.
במסגרת שינוי סעיף העבירה, עורך דין לתעבורה המייצג את הנאשם יגיע לשינוי סעיף העבירה ולרוב גם יסגור את מספר חודשיה הפסילה אשר יוטלו עליו בסופו של יום.
מדוע שהתביעה תסכים לעשות עסקת טיעון נהיגה בשכרות?
שאלה העולה לא אחת ע"י נהגים אשר נתפסו נוהגים בשכרות היא מדוע שהתביעות במשטרה יסכימו לקחת תיק נהיגה בשכרות שהפסילה בו היא דרקונית ויסכימו לשנות את סעיף העבירה לסעיף קל יותר. תשובה לשאלה זו נעוצה בכשלים בראיות אשר עורך הדין יצביע בפני התביעה המשטרתית ובאמצעותם ישכנע את הגורמים הנדרשים כי שינו סיכון בניהול התיק וכלל לא בטוח כי ניתן יהיה להביא להרשעה.
הכשלים בראיות רבים ומגוונים ויש להכיר את הנחיות המשטרה, פסיקה רלוונטית ופרקטיקה נהוגה בתחום. לדוגמה, מכשיר הינשוף המשמש את המשטרה לבצע בדיקת שכרות הינו מכשיר מדידה לכל דבר ועניין והוא נדרש לעבור כיול יומי וכן כיול תקופתי. ככל וניתן יהיה להוכיח כי מכשיר הינשוף לא עבר את אחת מבדיקות הכיול הנדרשות, הרי שהתביעה תבין כי קיים לה מכשול לא פשוט להתמודד עמו ותסכים להגיע להסדר טיעון.
דוגמה נוספת היא זמנים אשר על השוטרים להקפיד במהלך ביצוע בדיקת שכרות ועיכוב הנהג בשטח. ככל ויש אי דיוק בזמנים ובשעות הרי שניתן יהיה לטעון כי השוטרים פעלו לא כשורה ולא ניתן היה להוכיח למשל כי חלפו 15 דקות ממועד עיכוב הנהג ועד לביצוע בדיקת הינשוף.
האם בית המשפט מחויב לקבל עסקת טיעון נהיגה בשכרות?
יש להבין ולדעת כי בית המשפט משפט לתעבורה אינם צד לעניין הסדר טיעון נהיגה בשכרות ואינם מחויבים לו. במסגרת הכרעת הדין, מסביר בית המשפט לנהג כי הסדר הטיעון אינו קשור אליו וכי הוא אינו צד לו ואינו חייב לכבדו. יחד עם זאת, נדירים המקרים בהם יתערב בית המשפט בהסדר טיעון ויסרב לקבלו.

ככל ובית המשפט ייטה לחשוב כי עסקת טיעון נהיגה בשכרות היא לא סבירה בצורה קיצונית ובלתי ממשית יתערב בהסדר ויבקש לנמק את הסיבות להסדר זה.
האם שכרות נמוכה תביא בהכרח להסדר טוב יותר משכרות גבוהה?
יכול להיות מצב בו נהג נתפס עם כמות אלכוהול מינימלית של 290 מיקרוגרם אך יגיע לעסקת טיעון גרועה יותר כביכול מנהג אשר נתפס עם כמות אלכוהול בגובה של 600 מיקרוגרם עם תאונת דרכים. הסדר טיעון בעבירת שכרות אינו בודק בהכרח את רמת האלכוהול אשר נמדדה בגופו של הנהג אלא בעיקר את הכשלים הראייתים אשר התגלו בחומר הראיות.
ככל ובתיק בו נמדד 600 מיקרוגרם אלכוהול קיימים כשלים משמעותיים יותר מתיק של 200 מיקרו אלכוהול הרי שאותו נהג יוכל ליהנות מהסדר קל ונוח יותר בהשוואה לנהג אשר בגופו נמדדו 290 מיקרוגרם.
יש לציין כי עלתה הצעה בכנסת לקבוע עונשים בהתאם לכמות אשר נמדדה בגופו של הנהג כאשר נתפס נוהג אך טרם עברה הצעה זו לשלב ביצוע. ישנם מצבים בהם מלבד נהיגה בשכרות מתווספות עבירות אשר יחמירו את מצבו של הנהג כגון נהיגה במהירות מופרזת, תאונת דרכים וכן עבירות תעבורה אחרות נלוות.
עורך דין המתמחה בדיני תעבורה הוא הכתובות במקרה של תיק שכרות
כפי שראינו במאמר זה, עבירת שכרות הינה עבירה חמורה מאוד הכוללת בתוכה ענישה חמורה ופסילת רישיון נהיגה לתקופה ארוכה וממושכת. התביעה המשטרתית לא סוגרת הסדרי טיעון רק לשם סגירת התיק ומתעקשת על הצגת כשלים ראייתים של ממש בחומר הראיות. ניתן לומר כי כיום ישנה החמרה מצד המשטרה ובתי משפט בעניין עסקת טיעון נהיגה בשכרות וכי רק במצבים בהם יש בתיק כשלים ראייתיים מהותיים ניתן יהיה להגיע להסדר טיעון.
מסיבה זו, עורך דין העוסק בעבירת נהיגה בשכרות הוא הכתובת לטיפול בתיקים מסוג זה לרבות כל הפעולות הכרוכות בכך הכוללות ייצוג בבית משפט, שימוע מנהלי וכו'. עורך בדין יצלם את כתב האישום והחומרים הנלווים לו ולעתים אף ידרוש חומרים שאינם חלק מחומר החקירה במסגרת הליך מיוחד.
כמו כן, עורך הדין לתעבורה הוא בעל ניסיון בתחומו המעודכן בפסיקה ובנהלים המשטרתיים הרלוונטיים. מסיבה זו, רצוי להתייעץ עם עורכי דין לתעבורה בטרם מבצעים פעולה כלשהי וזאת במיוחד בשלבים הראשונים של התיק. משרדנו משרד עו"ד ערן עקראוי ושות' מתמחה בדיני תעבורה וברשותו הכלים המשפטיים המדויקים לסיום תיקי שכרות בהסדרי טיעון בהתאם לכשלים העולים מחומר הראיות.
אזהרה – מאמר זה, הנו מאמר אינפורמטיבי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי, בכל בעיה משפטית יש להתייעץ עם עורכי הדין / עורך דין תעבורה והכותב איננו אחראי על שום נזק אשר ייגרם לעושה שימוש במאמר זה.