מאמר זה ידון ויעסוק בשאלה מה הבדל אי ציות להוראת שוטר לבין בריחה משוטר. לכאורה נראה כי מדובר בעבירה זהה אשר לה מכנה משותף אחד והוא אי ציות להוראות השוטר בשטח ובריחה ממנו.
אנשים נוטים לבלבל בין העבירות אולם למעשה מדובר בשני סעיפי עבירה שונים לגמרי. בעוד עבירת אי ציות להוראות שוטר לקוחה מתקנות התעבורה הרי שעבירת בריחה משוטר לקוחה מחוק העונשין ועוסקת באדם אשר ברח ממשמורת חוקית.
בואו ננתח את הדוגמה הבאה ונראה לאיזה סעיף עבירה היא תתאים, האם לעבירה של אי ציות להוראת שוטר או עבירה של בריחה מהמשטרה.
נניח נהג מתבקש על ידי שוטר עם מצלמת מהירות לעצור בצד הדרך עקב עבירת תנועה שעניינה נהיגה במהירות מופרזת אולם הנהג מתעלם לקריאת השוטר לעצור והוא ממשיך בנסיעה. השוטרים דולקים בעקבותיו, ולבסוף הוא נעצר על ידם. איזה סעיף עבירה המשטרה תייחס לנהג במקרה זה?
עבירת בריחה משוטר:
סעיף 257 לחוק העונשין, תשל”ז-1977 מגדיר את עבירת בריחת משוטר באופן הבא:
“הבורח ממשמורת חוקית שהוא נתון בה בשל עבירה פלילית, דינו –
(1) אם הוא מואשם או מורשע בפשע – מאסר שבע שנים;
(2) בכל מקרה אחר – מאסר שלוש שנים”.
האם הנהג בדוגמה שהובאה לעיל אשר לא ציית להוראות שוטר לעצור בצדי הדרך היה במשמורת חוקית (משמורת היא סוג של מעצר) בשל עבירה פלילית?
בוודאי שלא.
לאחר שהבנו כי לא ניתן לייחס לנהג זה עבירה של בריחה משוטר ופסלנו את סעיף 257 לחוק העונשין, אנו נבחן האם המקרה הנ”ל נכנס תחת הוראות עבירת אי ציות להוראת שוטר המעוגנת בפקודת התעבורה.
עבירת אי ציות להוראות שוטר:
עבירה של אי ציות לשוטר מוסדרת בתקנות התעבורה, סעיף 23. (א) (1) לתקנות. להלן תוכן הסעיף:
“עובר דרך חייב לציית – להוראות שנותן שוטר במדים, שוטר שהזדהה בתעודת מינוי, או אדם הנמנה עם הג”א כשהוא בתפקיד רשמי בפועל מטעם משטרת ישראל ובמדים, או שיש עליו סימן זיהוי חיצוני בולט אחר שאושר, או שוטר צבאי במדים או פקח עירוני במדים שהוא עובד רשות מקומית שהוסמך בידי מפקד מחוז או ראש אגף התנועה במשטרת ישראל לאחר שקיבל הכשרה מתאימה (בתקנה זו – פקח עירוני)”;
כפי שניתן לראות, ישנה חובה לציית לשוטר בין אם מדובר בהולך רגל ובין אם נהג. כבר עכשיו ניתן להבין כי הנהג שלנו בדוגמה שהובאה לעייל הינו עובר דרך, נהג, אשר יואשם בעבירה של אי ציות להוראת שוטר לעצור בצד הדרך.
בהקשר זה יש לציין כי במידה והשוטר לא היה לבוש במדים ולא הזדהה בתעודת מנוי, הרי שעבירת אי ציות לשוטר לא תתקיים ולא ניתן יהיה לייחס לו עבירה זו.
עבירת אי ציות להוראות שוטר היא אחת מעבירות תנועה החמורות ומשטרת ישראל אוכפת עבירה זו ביד קשה. היות ואדם שלא נשמע להוראות שוטר מראה ומצביע על זלזול בנציגי החוק, גם בתי משפט לתעבורה אינם רואים זאת בעין יפה ומתייחסים לעבירה זו בחומרה.
כמו כן, עבירה של אי ציות להוראת שוטר היא עבירה מסוג הזמנה למשפט אשר עלולה להסתיים בפסילת רישיון הנהיגה לרבות עונשים נוספים אחרים נלווים כגון פסילה על תנאי וקנס כספי.
סעיף קטן (ב) לתקנות התעבורה ממשיך
ומסביר כי החובה לציית לשוטר היא עבירה מסוג הזמנה למשפט אשר עלולה להסתיים בפסילת רישיונו של הנהג. סעיף קטן זה מדגיש כי החובה לציית להוראת שוטר גוברת על התמרורים המוצבים בצד הדרך או תקנות אחרות. בפועל יוצא כי כאשר שוטר מורה לכם לעצור בצד הדרך הנכם חייבים לעשות זאת באופן מידי ללא התחמקויות. בסעיף קטן ב’ מציין כדלקמן:
“חובה הוא אף אם ההוראה או האות הם בניגוד לתקנות או בניגוד לתמרורים או להוראות כלליות אחרות בענין סדרי תנועה שניתנו על ידי כל רשות מוסמכת לכך”.
עבירת אי ציות לשוטר יחד עם ריבוי עבירות נוספות
לא אחת עבירת אי ציות להוראות שטר עלולה לגרור ביצוע עבירות תעבורה שונות כגון חציית צומת באור אדום, עקפיה מסוכנת ועוד. לרוב, כאשר נהג נמלט מהוראת שוטר הניתנת לו במהלך נסיעה, עלול הוא לבצע עבירות תעבורה שונות נוספות אשר בסופו של יום ייתן עליהן את הדין.
כאשר נהג זה ביצע עבירות תנועה נוספות, ירשם לו כתב אישום אחד המכיל את כל העבירות שביצע באותו אירוע והוא יעמוד לדין בגין כל עבירות אלו בבית המשפט לתעבורה. יש לזכור כי ככל ומדובר ברשימת עבירות מסוכנות המתווספות לעבירת אי ציות להוראת השוטר, עלול הנהג לאבד את רישיון הנהיגה שלו לתקופה לא מבוטלת. במקרה של רישום דו”ח תנועה המכיל מספר עבירות, יש להיוועץ בדחיפות עם עורך דין המתמחה בתחום.
דוגמה לעבירת אי ציות להוראות שוטר
נניח רכב א’ נוהג בכביש מסוים, שוטר קולט את רכב א’ עובר עבירת רמזור אדום וכורז לו ברמקול לעצור בצד הדרך. רכב א’ לא נשמע להוראת השוטר וממשיך לנסוע תוך התעלמות ממנו. לאחר שהשוטר הבחין כי רכב א’ אינו מתכוון לעצור בצד הדרך, החל השוטר בנסיעה אחרי הנהג ולבסוף עצר אותו.
רכב א’ צפוי לקבל כתב אישום והזמנה לדין בבית משפט לתעבורה בגין, אי ציות להוראות שוטר ורישיון הנהיגה שלו צפוי להישלל. יחד עם זאת, יש לזכור כי במקרה ועבירת אי ציות לשוטר איננה ברורה ניתן יהיה באמצעות ניהול המשפט להוכיח כי הנהג כלל לא ידע או הבחין כי מדובר בשוטר ולכן אין מקום להעמידו לדין בגין עבירה זו.
עבירה של אי ציות לשוטר ונהג חדש –
התקופה בו מוגדר נהג כנהג חדש היא שנתיים מיום הוצאת רישיון הנהיגה. במהלך תקופה זו אסור לנהג חדש לעבור עבירות מסוימות המוגדרות בתוספות לפקודת התעבורה.
נהג חדש אשר יתפס עובר עבירה של אי ציות להוראת שוטר, צפוי מלבד העונש אשר יטיל עליו בית המשפט, להיות נהג חדש למשך שנתיים נוספות וכן לעשות תאוריה ו/או טסט ו/או בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
לכן אם אתה נהג חדש ועברת עבירה של אי ציות להוראת שוטר, פנה בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי.
העונש בגין אי ציות להוראת שוטר –
מדובר בעבירה חמורה מאוד, מסוג הזמנה לדין. אומנם בעבירה זו אין חובת פסילה, אך בפועל התביעות מבקשות פסילה למשך 3 חודשים וכן עונשים נלווים כגון, קנס, פסילה על תנאי ועוד.
מה הן הגנות אפשריות בעבירת אי ציות להוראות שוטר מהפרקטיקה המשפטית:
יש לזכור כי ההגנות האפשריות לתקיפת עבירת אי ציות לשוטר הן רבות ומגוונות ובכל מקרה לגופו יש לבחון אותן. יחד עם זאת, ישנן טענות הגנה העולות פעם אחר פעם בעבירת אי ציות לשוטר ואנו נבחן אותן בשורות הבאות:
- השוטר אשר הורה לנהג לעצור בצד הדרך לא היה לבוש במדי משטרה ולא הציג תעודת מינוי שוטר למרות שהתבקש לכך.
- השוטר היה רכוב על כלי רכב אזרחי וכלל לא ניתן היה להבחין כי מדובר בשוטר או ניידת משטרה.
- החובה לציית לשוטר לא גוברת על החובה הכללית לזהירות ה- קודמת לכל. כך למשל אם בעקבות הוראת השוטר לעצור בצד הדרך עלולה להיגרם תאונה קטלנית.
- הנהג לא הבין את ההוראה שניתנה על ידי שוטר במדים היות וההוראה לא הייתה ברורה וחד משמעית. לדוגמה, השוטר לא כרז לנהג או לא סימן לו באמצעות כריזה משטרתית.
לדוגמה – שוטר כורז לרכב ירוק לעצור בצד אולם יש עוד שני רכבים ירוקים ונהג הרכב הירוק לא הבין כי לו כרז השוטר ועקב אי ההבנה המשיך בנסיעה. דוגמה נוספת, יתכן והייתה מניעה אובייקטיבית בשטח ולא היה ניתן להבחין בשוטר היות וזה עמד מאחורי עץ או חומה אשר הסתירה אותו וכדומה.
שימוש בשירותיו של עורך דין לתעבורה:
מבחינת עלות מול תועלת במקרה של ביצוע עבירת אי ציות להוראת שוטר כדאי ומומלץ לפנות לעורך דין תעבורה המתמחה בתחום ויודע כיצד ובאיזה אופן לפעול על מנת להוכיח את חפותו של הנהג. יש לזכור כי עבירת אי ציות לשוטר הינה עבירה חמורה מסוג הזמנה לדין והיא תדון בבית משפט לתעבורה.
בעבירה זו, לרוב התביעה המשטרתית תבקש פסילת רישיון נהיגה בפועל לתקופה ארוכה וממושכת בנוסף לעונשים אחרים. התביעה המשטרתית עם בתי המשפט, אינם רואים בעין יפה עבירה של אי ציות לנציג החוק וככל ומדובר בעבירה חוזרת ונישנת עלול עונש הנהג להיות חמור ביותר.
עורך דין לתעבורה יעבור על החומר הראייתי הקיים בתיק המשטרה כגון מזכרים של השוטרים וכן ישמע מהנהג את הסיבה מדוע לא ציית לכאורה להוראת שוטר. לאחר מכן יחד עם הנהג, יחליט עו”ד על קו ההגנה האולטימטיבי בתיק. קו הגנה זה יכול לכלול ניהול משפט הוכחות לצורך זיכוי הנהג ויכול שיהיה חתירה להסדר טיעון מקל עם הנאשם.
לסיכום סוגיית אי ציות להוראת שוטר:
כפי שראינו לעיל, ישנו הבדל ברור בין עבירת בריחה משוטר לעבירת אי ציות להוראת שוטר. בעבירה של בריחה משוטר נדרש כי אדם יהיה במשמורת חוקית בעת ביצוע העבירה בעוד עבירה של אי ציות להוראת שוטר היא עבירת תנועה שונה המדברת על עוברי אורח אשר אינם נענים לקריאת השוטר לעצור בצד הדרך.
גם במקרה זה כפי שראינו, לא הכול שחור או לבן וישנם מקרים בהם ניתן בהחלט לתקוף משפטית את רישום הדו”ח ולהסביר כי לא ניתן היה להבחין בשוטר או לחילופין השוטר לא ניתן היה לזיהוי ומשכך הנהג לא עצר בצד הדרך.
כל מקרה ומקרה צריך להיבדק לעומקו על כלל נסיבותיו. במקרה בו הסתבכת בעבירת אי ציות להוראת שוטר, מומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה עם ניסיון אשר יצלם את התיק עם קבלת כתב האישום בתעבורה על אי ציות להוראות שוטר, ילמד אותו וינתח את המקרה בהתאם לכלל הנסיבות.
לבסוף, עורך הדין יחד עם הלקוח יקבלו החלטה כיצד יש לנהוג בניהול התיק האם לכפור בעבירה המיוחסת לנהג ולחקור את השוטר רושם הדו”ח או שמה להגיע להסדר טיעון מקל עבור הנהג אשר יכלול ביטול פסילת רישיון הנהיגה שלו וייתכן אף ביטול הנקודות הרשומות לצד העבירה.
אזהרה: האמור במאמר זה הנו לספק מידע אינפורמטיבי בלבד ואין להסתמך על האמור במאמר זה ללא יעוץ עם עורכי דין / עו”ד לתעבורה. אין כותב המאמר או האתר אחראי בשום צורה לכל נזק שייגרם מהסתמכות על מאמר זה ו- חובת הזהירות היא על הקורא.